Uniunea Europeană face apel la evitarea provocărilor între cele două Corei

Uniunea Europeană a făcut apel vineri la 'evitarea provocărilor' în Peninsula Coreeană, apel ce intervine a doua zi după schimburile de tiruri de artilerie între Coreea de Sud și Coreea de Nord de-a lungul frontierei lor puternic militarizate.

21 aug. 2015, 15:03
Uniunea Europeană face apel la evitarea provocărilor între cele două Corei

‘Suntem îngrijorați de tensiunile crescânde la frontieră. Facem apel să se evite provocările’, a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomației europene, citată de AFP.

Apelul survine în contextul în care liderul nord-coreean Kim Jong-Un a ordonat vineri trupelor sale să fie gata de război, iar Seulul și-a plasat armata în stare de alertă maximă.

‘Urmărim situația și suntem în contact cu partenerii noștri, inclusiv cu guvernul sud-coreean’, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Potrivit agenției de presă oficiale nord-coreene KCNA, numărul unu de la Phenian a ordonat unităților armatei poporului coreean (APC) dislocate la frontieră să intre ‘în stare de război’ începând de vineri, ora locală 17,00 (08,30 GMT).

Citeşte şi Liderul Kim Jong-Un plasează Coreea de Nord pe picior de război. Ce le-a ordonat trupelor sale

Aceste trupe trebuie să fie ‘gata de luptă și de lansarea de operațiuni surpriză’, în timp ce întreaga linie a frontului trebuie să se găsească ‘într-o semi-stare de război’, a decretat Kim Jong-Un, citat de KCNA. El a lansat în același timp un ultimatum prin care cere Seulului să înceteze difuzarea de mesaje de propagandă prin difuzoarele amplasate la frontieră, amenințând că, în caz contrar, Coreea de Sud se expune la acțiuni militare. Ultimatumul expiră sâmbătă la ora 08.00 GMT.

Seulul acuză, la rândul său, Phenianul de a fi provocat schimbul de tiruri de joi, când Coreea de Nord a bombardat o unitate a armatei sud-coreene în partea vestică a graniței ce divizează Peninsula Coreea, iar Coreea de Sud a lansat, ca represalii, zeci de obuze de cealaltă parte a graniței cu Nordul.