CRIZA IMIGRANŢILOR: UDMR susţine ideea de cotă voluntară, nu obligatorie

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, că Uniunea se pronunță pentru ideea de cotă voluntară, nu obligatorie în problematica refugiaților. Oficialul a mai spus că România trebuie să susțină această idee la nivel european

09 sept. 2015, 11:14
CRIZA IMIGRANŢILOR: UDMR susţine ideea de cotă voluntară, nu obligatorie

Suntem de acord că problema migranților este cea mai mare criză și problemă a UE și cea mai mare provocare pentru statele membre. Nu putem trata acest subiect separat și să vorbim doar de responsabilitatea statelor membre sau a UE. (…) Se pune problema despre alocarea cotelor de migranți și se observă creșterea extremismului, xenofobiei, rasismului, care pe termen scurt este un pericol pe lângă această situație a migrației către UE. Trebuie să vorbim despre o responsabilitate comună (…) de aceea ar fi o greșeală să respingem primirea migranților, a celor care vin în țările europene, dar nici nu putem accepta un mecanism formal„, a afirmat Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Liderul UDMR a mai spus că, pe termen scurt, România este bine să susțină poziția pentru cota voluntară, nu cota obligatorie, pentru că orice stat dacă se va confrunta cu acest val de imigranți pe perioada iernii și nu va găsi o soluție, va pica la acest „examen de umanitate și solidaritate”.

Pe termen mediu este nevoie de implicarea statelor UE în Orientul Mijlociu pentru a stabiliza situația de acolo. Până nu se va stabiliza situația în Siria, Irak, în țările de unde mai vin imigranți nu se va rezolva problema. Permanent va exista o plecare și o sosire și acest lucru ar putea să însemne și intervenții militare mult mai puternice împotriva statului islamic. (…) Până ce în UE, SUA nu se va ajunge la o astfel de soluție Orientul Mijlociu va rămâne o zonă de conflict„, a afirmat președintele UDMR, adăugând că România trebuie să se pregătească pentru a primi refugiați „în limita posibilităților sale”.

Kelemen Hunor a lansat, totodată, ideea unei dezbateri la nivelul UE privind fenomenul migraționist și viitorul uniunii.

România ar urma să preia 4.646 de persoane aflate în nevoie de protecție internațională (refugiați) aflate în Italia, Grecia și Ungaria, potrivit schemei de redistribuire de urgență a refugiaților între statele membre ale Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.