AEP: Votul prin corespondenţă, fără proceduri birocratice descurajante şi să ofere măsuri de siguranţă

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, susține că pentru elaborarea proiectului de lege privind votul prin corespondență decidenții politici să stabilească o serie de principii pe baza cărora să se poată redacta acest act normativ.
Iulian Tudor
17 sept. 2015, 18:05
AEP: Votul prin corespondenţă, fără proceduri birocratice descurajante şi să ofere măsuri de siguranţă

Președintele AEP și membri din conducerea Autorității s-au întâlnit, joi, cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale pentru a discuta despre proiectul legii privind votul prin corespondență, potrivit unui comunicat de presă.

Din partea societății civile au participat la discuții Mircea Kivu (Grupul pentru Democrație Participativă — Plenum), Septimius Pârvu (Expert Forum) și Elena Calistru (Asociația Funky Citizens), care au prezentat reprezentanților AEP propunerile acestor organizații privind reglementarea votului prin corespondență, precum și principiile care ar trebui să stea la baza elaborării acestui act normativ.

Şefa AEP a arătat că, la solicitarea decidenților politici, Autoritatea și-a asumat rolul de a contribui la elaborarea proiectului de lege privind votul prin corespondență, ale cărui prevederi să fie aplicabile la alegerile parlamentare din 2016.

Președintele AEP a subliniat că votul prin corespondență trebuie să fie secret, direct, gratuit, accesibil, fără proceduri birocratice descurajante pentru alegători, și trebuie să ofere, în același timp, suficiente măsuri de siguranță, pentru a nu putea fi fraudat.

„AEP este un organism de management electoral cu experiență, dar, potrivit Constituției, nu avem drept de inițiativă legislativă. Contribuim cu expertiza noastră în domeniu, cu informații tehnice despre modul cum se aplică acest tip de vot în alte țări, oferim soluții tehnice și legislative fundamentate, așa cum am mai făcut-o și la elaborarea altor legi electorale. Pentru ca actul normativ să fie elaborat și adoptat în timp util, este nevoie ca membrii Comisiei pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale să stabilească principii clare pe baza cărora să putem redacta propunerea legislativă„, a ținut să precizeze președintele Autorității.

Ana Maria Pătru a adăugat că acesta a fost și mesajul pe care reprezentanții AEP l-au transmis, marți, la Palatul Parlamentului, membrilor Comisiei respective.

Pentru elaborarea proiectului, decidenții politici trebuie să stabilească, mai întâi, o serie de principii: tipurile de procese electorale la care se poate vota prin corespondență, categoriile de alegători care pot vota în acest mod, termenul limită pentru înregistrarea alegătorilor români care doresc să voteze prin corespondență — periodic, înaintea fiecărui proces electoral, la începutul fiecărui an electoral sau o singură dată pentru toate procesele electorale viitoare„, a declarat președintele AEP.

Membrii comisiei parlamentare trebuie să decidă care va fi data limită pentru recepționarea voturilor exprimate prin corespondență de către birourile electorale competente, respectiv ziua alegerilor sau o dată anterioară zilei scrutinului, stabilită prin lege„, a continuat Pătru.

Ea a mai spus că trebuie să se stabilească dacă alegătorii care s-au înregistrat ca votanți prin corespondență au dreptul să opteze pentru a vota la o secție de votare, în cazul în care se răzgândesc, precum și dacă alegătorii care și-au expediat voturile către biroul electoral competent au dreptul să opteze pentru a vota la o secție de votare, urmând ca votul exprimat prin corespondență să nu fie luat în considerare.

Potrivit comunicatului, anterior, reprezentanții AEP au avut o serie de discuții tehnice cu cei ai Ministerului Afacerilor Externe, Companiei Naționale Poșta Română, Companiei Naționale Imprimeria Națională și ai Regiei Autonome Monitorul Oficial, pentru a pune bazele proiectului de lege privind votul prin corespondență și a găsi cele mai bune soluții tehnice pentru implementarea acestui tip de vot alternativ.

Consultările au vizat aspectele de natură tehnică referitoare la documentele necesare în cadrul unei proceduri de vot prin corespondență, aplicarea unor elemente de siguranță pe acestea, precum și traseul corespondenței poștale dintre instituțiile statului și alegători și securizarea acestui circuit.

CITEŞTE ŞI: Dragnea îi răspunde Alinei Gorghiu: Problema votului prin corespondenţă nu se rezolvă prin ironii uşoare

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere. Șoferii trebuie să obțină un nou document. Taxa care se achită obligatoriu
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Vreme furioasă în România. Vin fenomene extreme
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală