Grădiniţele şi şcolile private vor plăti impozit pe profit

Începând de anul viitor, singurele instituții de învățământ privat ale căror venituri vor fi neimpozabile vor fi cele de învățământ superior, se precizează în noul Cod Fiscal.
Filip Stan
24 sept. 2015, 07:05
Grădiniţele şi şcolile private vor plăti impozit pe profit

Potrivit art 15, sunt considerate neimpozabile, veniturile „obținute și utilizate, în anul curent sau în anii următori, potrivit reglementărilor legale din domeniul educației naționale” de instituțiile de învățământ particular superior acreditate.

Vechiul Cod Fiscal prevedea că „instituțiile de învățământ particular acreditate, precum și cele autorizate” sunt scutite de la plata impozitului pe profit „pentru veniturile utilizate, în anul curent sau în anii următori”.

Decizia este cu atât mai bizară, cu cât numărul de instituții de învățământ privat preșcolar, primar, gimnazial și liceal este unul extrem de redus în comparație cu cel universitar. Însă probabil că guvernanții au considerat că se va majora considerabil „costul” obținerii unei diplome universitare de la o instituție de învățământ superior privată dacă ar introduce impozit pe venit și pentru veniturile obținute de acestea, scrie profit.ro.

Potrivit INS, în 2014, rețeaua învățământului preșcolar cuprindea 1187 grădinițe și 568.659 copii înscriși, însă în sectorul privat activau doar 310 grădinițe și 16.739 copii înscriși.

De asemenea, la nivelul învățământului primar și gimnazial, existau 4.045 unități școlare, dintre care 3984 publice, numai 61 aparținând sectorului privat.
În 2014, rețeaua învățământului liceal era formată din 1605 licee, 97,9% din totalul elevilor înscriși în învățământul liceal frecventând unități școlare publice și numai 2,1% licee private.

CITEŞTE ŞI NOUL COD FISCAL. Biserica scapă de taxe şi impozite

În același ani, 80.000 de studenți (din totalul de 540.000) frecventau cursurile unei universități private, aproximativ 15% din total.

Guvernul promite că va respecta legea și că va acorda 926 lei de elev școlilor private

Interesant este că Legea Educației Naționale, publicată în ianuarie 2011, prevede la articolul 9 că „statul asigură finanțarea de bază pentru toți preșcolarii și pentru toți elevii din învățământul general obligatoriu de stat, particular și confesional acreditat. De asemenea, statul asigura finanțarea de bază pentru învățământul profesional și liceal acreditat, de stat, particular și confesional, precum și pentru cel postliceal de stat. Finanțarea se face în baza și în limitele costului standard per elev sau per preșcolar, după metodologia elaborată de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului”. Acest articol nu a fost niciodată aplicat, existând însă promisiunea ca 2016 să fie primul an în care învățământul privat să beneficieze de sumele de care, din punct de vedere legal, ar fi trebuit să beneficieze încă de acum 5 ani.

La mijlocul lunii iulie, ministrul educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat că „în învățământul privat obligatoriu sunt 35.194 de copii. Din septembrie, pentru prima dată, învățământul privat obligatoriu va primi suma de 32,6 milioane de lei. Acest lucru trebuia rezolvat mai demult, mai ales că este prevăzut în Legea educației”.

Suma primită pe elev de școlile private va fi însă de numai 926 lei, asta deși, potrivit statisticii Ministerului Educației, costul mediu per elev, pe an, în învățământul obligatoriu este de 2.500 de lei.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Cât costă, de fapt, Dacia Duster III varianta pe motorină. Este versiunea care nu se vinde pentru români
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Cum reușesc japonezii să doarmă relaxați fără aer condiționat sau ventilator, chiar și în timpul caniculei. Metodele simple
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Invazia care a întunecat cerul. Roiuri de lăcuste au pus stăpânire pe munți și orașe
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin