Adrian Năstase: „M-am întâlnit cu EADS”

Adrian Năstase a scris pe blogul personal că timp de câteva zile s-a aflat în Delta Dunării, unde "s-a întâlnit cu EADS". Pornind de la o fotografie, fostul premier face câteva referiri la afacerea EADS.
Iulian Tudor
14 oct. 2015, 15:17
Adrian Năstase:

„Schela” din imagine se află pe canalul Chilia, la frontiera cu Ucraina. Initial, nu am stiut ce reprezintă. Apoi, am realizat că m-am intâlnit cu EADS. Deci, el pare să existe. Nu doar comisioanele legate de el. Am fotografiat „schela” respectivă si, bănuiesc, m-a fotografiat si ea pe mine. Probabil că imaginea mea a ajuns apoi, rapid, intr-un centru de prelucrare a datelor si de alertă.

Această „intâlnire” m-a determinat să scriu câteva comentarii in legătură cu contractul semnat in august 2004 cu EADS pentru securizarea frontierelor. Cred că trebuie să observăm trei paliere:

Palierul „comisioanelor”. Nu-mi propun să-l comentez. Se ocupă DNA de el. Si jurnalistii care primesc, „pe surse” diverse documente din dosar.

Palierul politic. Securizarea frontierelor era un imperativ pentru finalizarea Capitolului JAI („Justitie si Afaceri Interne), in cadrul negocierilor pentru aderarea la UE. Negocierile trebuiau să se incheie in decembrie 2004 (deci in urmatoarele 4 luni ale anului), pâna la incheierea mandatului Comisiei Prodi. Alegerile europarlamentare daduseră câstig de cauză dreptei iar Comisia Barrosso s-a dovedit a fi reticentă in legătura cu aderarea tării noastre (vezi declaratiile lui Olie Rehn). „Rezolvarea” acestui punct sensibil din agendă era normal să o facem cu cea mai mare firmă de profil din Europa, cu participatii germane, franceze, spaniole, italiene etc. Unii poate consideră că ar fi trebuit să incercăm si cu rusii, cu chinezii, cu indienii… Eu cred că optiunea politică a fost corectă. Si anume – semnarea contractului cu EADS in august, finalizarea negocierilor cu UE in decembrie 2004, semnarea acordului in primăvara lui 2005, aderarea propriu-zisă in 2007, obtinerea a 30 de miliarde de Euro, nerambursabile pentru perioada 2007-2013, etc. Calendarul era corect, obiectivele bine definite. In plus, România devenea frontiera estică a UE si avea obligatia de a securiza frontiera spre Ucraina si la Marea Neagră.Participând zilele trecute, la reuniunea Consiliului afaceri generale de la Luxemburg, George Ciamba, secretar de stat in MAE,  „a subliniat, totodată, contribuția substanțială a României la securizarea frontierelor externe ale Uniunii și la activitatea agențiilor europene în materie, precum și disponibilitatea României de consolidare a acestei contribuții (cu accent pe participarea la activitatea FRONTEX și BESA).” Asadar, pare că sistemul de securizare, pornit, in 2004, a fost realizat.

Palierul tehnic. Intrebarea mea este dacă instalatiile contractate au fost finalizate, dacă sistemul este functional, dacă el poate face fată in conditiile unor eventuale valuri de migranti. Cred că este momentul ca zecile de generali care s-au ocupat, in special in Ministerul Administratiei si Internelor, să facă o conferintă de presă pentru a da detaliile necesare. Sunt convins ca analistii si consultantii politici din România vor avea astfel informatiile necesare pentru a se ocupa de toate palierele pe care le-am mentionat„, a scris Adrian Năstase pe blog.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Greșeala uriașă pe care o fac sute de mii de șoferi din România. Se pun avariile când dai cu spatele? Acestea sunt normele stabilite de noul Cod Rutier 2025
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Divorțul cu bătăi de cap din România – ce faci dacă unul dintre parteneri nu vrea să se despartă
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, biciuit de Meghan. Regele Charles știe tot
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Arde AFI: anunț de ULTIMA ORĂ despre victime. Ce s-a întâmplat cu oamenii care se aflau în mall
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă