Povestea FOTOGRAFIILOR CELEBRE care au ZGUDUIT lumea

Unele triburi izolate susţin şi acum că fotografierea unei persoane îi fură o parte din suflet. Fotografiile care urmează au ajuns celebre datorită încărcăturii emoţionale foarte puternice şi a poveştilor cutremurătoare.
Alina Costache
31 oct. 2015, 14:22
Povestea FOTOGRAFIILOR CELEBRE care au ZGUDUIT lumea

Agonia Omayrei Sanchez. Francezul Frank Fournier este autorul fotografiei „The Agony of Omayra Sánchez” (Agonia Omayrei Sanchez). Fetiţa de 13 ani a fost prinsă de un torent de apă şi cenuşă, în urma erupţiei vulcanului Nevado del Ruiz, din localitatea Armero, Columbia în 1985. Din cauza compoziţiei speciale a torentului, o mare parte dintre cei prinşi între dărâmături au fost practic cimentaţi de solul vulcanic închegat.

Amestecul de lavă, noroi, resturi de lemn s-a solidificat, astfel încât atunci când au sosit echipele de intervenție, Omayra era ca și zidită de la mijloc în jos. Aceștia au încercat să o elibereze în diverse moduri, dar nimeni nu și-a dat seama că fetita avea nevoie de o simplă motopompă. Autoritățile au plecat promițând ca vor reveni cu echipamente de care aveau nevoie.

Fetița a așteptat să fie salvată 3 zile în apa care îi ajungea la nivelul gâtului. Între timp, televiziunea columbiană a ajuns la locul dezastrului și au început să filmeze oamenii afectați și în mod special pe Omayra. Tot după ceva timp au ajuns și mai mulți jurnaliști de la posturile de televiziune columbiene, fotografi și mai mulți medici. Toți aceștia nu au putut face altceva decât să o ajute pe fetiță să reziste cu încurajări și cu încercarea de a-i oferi puțin confort, absolut imposibil în situația în care aceasta se afișa.

Jurnaliști de la o televiziune columbiană s-au strâns în jurul ei și au filmat încontinuu, astfel s-a transmis pentru prima dată moartea unui om în direct. Totuși aceștia nu mai doresc să vorbească despre acest eveniment având o jenă imensă din cauză că au filmat-o pe micuță fără însă a o putea salva. Fetița se plângea mai mult în ultimele ei clipe de faptul că nu a mai apucat să meargă la școală. „Trebuie să mă scoateți de urgență de aici pentru că deja sunt două zile de când nu m-am mai dus la școală și am rămas în urmă cu temele…„, spunea fata. Filmarea care a fost transmisă în direct în întreaga lume o surprindea pe fată într-un moment critic. Era foarte clar că aceasta nu mai putea fi salvată, apa îi ajungea până la bărbie și cu un glas stins aceasta a transmis mamei sale, tatălui și fraților cât de mult îi iubește și își lua chiar rămas bun de la aceștia. Ceea ce avea să urmeze s-a întâmplat. Autoritățile nu au putut interveni în timp util, iar decesul micuței s-a produs din cauza hipotermiei.

„Atunci când am descoperit-o, pe la 6,30 dimineața, ea fusese deja filmată de televiziunea columbiană. Mi-a surâs. Am incercat sa fac treaba cât mai simplu posibil, să spun o poveste, să traduc o violență. De trei ori am vrut să opresc totul„, a spus Frank Fournier.

Fotograful spunea că oamenii nu ar fi dat importanţă catastrofei din Columbia, nu ar fi avut dimensiunea morţii a 20.000 de oameni şi nu ar fi pus problema metodelor prin care autorităţile de la Bogota au gestionat criza. Această întâmplare a marcat un moment de cotitură în istoria presei. Chiar dacă fotograful Frank Fournier a insistat să sublinieze că fără fotografia lui nimănui nu i-ar fi păsat de această moarte, oamenii nu ar fi dat importanță catastrofei din Columbia și nu ar fi pus problema metodelor prin care autoritățile de la Bogota au gestionat criza, nimic nu avea cum să justifice fotografierea sau filmarea în direct a unei persoane care moare.

Frank Fournier este fotograful care a surprins-o pe micuța columbiană în această ipostază dramatică și a fotografiat-o inclusiv în momentul în care trecea în neființă. Fotografia sa capturată chiar înaintea morții sale, denumită ulterior „Tragedy of Omayra Sanchez „, a câștigat premiul Pulitzer la categoria fotojurnalism.

Copilul din Sudan. Fotograful sud-african Kevin Carter s-a sinucis la scurt timp după ce a primit premiul Pulitzer pentru această fotografie, în 1994. Povestea cutremurătoare a foametei din Sudan din 1993 a ajuns de notorietate după moartea fotografului, care nu a mai putut suporta implicaţiile psihologice ale faptei sale.

Imaginile groaznice surprinse de grupul de fotografi din care Carter făcea parte şi care îşi riscau viaţa pentru a dezvălui faţa nevăzută a apartheid-ului din Africa de Sud l-au bântuit pe acesta până a cedat.

Dacă în 1993 toată lumea credea că e vorba de o fetiţă, investigaţia a demonstrat că era vorba de fapt de un băiat, pe nume Kong Nyong. Acesta a supravieţuit foametei din 1993. Din păcate, însă, Kong Nyong a murit în 2008, de febra galbenă.

Tatăl copilului a povestit că ştia de faima pe care acea fotografie a căpătat-o în întreaga lume.

Puterea unui singur om (The power of one). Această fotografie, intitulată „The power of one” (puterea unui singur om, trad. ad literam, n.red) a fost făcută în 2006, când autorităţile israeliene au ordonat evacuarea mai multor aşezări ilegale de pe teritoriul ţării.

Evacuarea s-a lăsat cu lupte violente între forţele de ordine şi colonişti, iar fotograful Oded Balilty a imortalizat câteva momente critice. Ca şi alte fotografii din listă, publicarea acesteia a stârnit controverse aprinse.

Până şi fata de 16 ani care apare în fotografie, ţinând piept grupului de poliţişti a spus că poza nu face decât să aducă ruşine ţării.

Citeşte şi O fotografie realizată de un român, printre cele mai frumoase desemnate de National Geographic

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică