Educaţia sexuala la românii. „Pot să rămân gravidă dacă am înotat la piscină…?”

Majoritatea populaţiei din România este prea puţin informată sexual. "România are rata cea mai mare de avorturi la mia de nou-născuţi din Europa. Este important să ştim măcar lucrurile de bază. Auzim de adolescente care rămân foarte repede gravide. Acest lucru se întâmplă din cauza unei lipse crase de cunoaştere a fiziologiei umane. Să nu credem că rămâi gravidă prin îmbutășire", a spus Dana Stoian, medic endocrinolog şi sexolog. 

29 oct. 2015, 09:01
Educaţia sexuala la românii. „Pot să rămân gravidă dacă am înotat la piscină…?”

Medicul Dana Stoian a dat şi câteva exemple de-a dreptul incredibile, din perioada în care a fost consultant la un site de informare pe probleme sexuale, unde oamenii puneau întrebări sub protecţia anonimatului, scrie pressalert.ro. „De exemplu, o tânără povestea că a înotat în piscină şi m-a întrebat dacă are vreo şansă să rămână însărcinată. O altă persoană m-a întrebat dacă se poate să rămână însărcinată pentru că s-a aşezat pe colacul de WC”, a povestit sexologul Dana Stoian.

Citeşte şi  Minore, exploatate sexual fără milă pentru ca lidera grupării să-şi cumpere zilnic cocaină şi speed

Medicul este de părere că un proiect de lege precum „Educaţie pentru sănătate”, la fel ca cel respins în această primăvară de Senat, este esenţial. Mai ales că acest proiect cuprindea mai multe aspecte legate de sexualitate sau alimentaţie sănătoasă. „Suntem specialişti în a ne face că nu există anumite lucruri, în general. Nu avem educaţie sexuală în şcoli, nu are rost să vorbim de educaţie sexuală în grădiniţe, aşa cum se întâmplă în unele ţări, nu cred că societatea românească ar fi pregătită pentru educaţia în grădiniţă. Nu este normal ca copiii încă să creadă că vin cu barza sau cu plasa”, atrage atenţia sexologul timişorean.

Citeşte şi Totul despre sex: 13 sfaturi pentru a vă creşte libidoul

Dana Stoian a explicat de ce bărbaţii cu bani, trecuţi de prima tinereţe, se înconjoară de femei tinere. „Nu cred că aşa îţi arăţi puterea. Ţine mai degrabă de un simbol. Este bărbatul care în simbolistica lui de bărbat îşi poate permite orice. Este bărbatul care vrea să demonstreze, bărbatul învingător nu trebuie să demonstreze nimic, se poartă normal. Bărbatul care este într-o permanentă demonstraţie nu se poartă normal. Oamenii care vin tot timpul să arăte ce au făcut nu sunt tot timpul adevăraţii învingători. Este o diferenţă între promovarea profesională, pe care toţi o facem sub o formă sau alta, şi promovarea Eu-lui, care e alta”, a explicat Dana Stoian.