CURS BNR: Euro atinge maximul ultimelor patru luni, după ce premierul Victor Ponta a demisionat

CURS BNR: Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,4462 lei/euro, 4,1098 lei/franc elveţian şi 4,0711 lei/dolar. Principalele valute au înregistrat creşteri importante în faţa monedei naţionale. Euro a atins maximul ultimelor patru luni. Francul a ajuns la cea mai ridicată din ultimele două luni, iar dolarul atinge maximul ultimelor două luni şi jumătate. 
Iulian Tudor
04 nov. 2015, 11:12
CURS BNR: Euro atinge maximul ultimelor patru luni, după ce premierul Victor Ponta a demisionat

CURS BNR: Euro creşte la 4,44 lei, faţă de 4,43 lei, cursul anunţat marţi de BNR. A fost a şaptea şedinţă cu euro la 4,43 lei. Moneda europeană a atins marţea trecută maximul ultimelor două luni. Euro nu a mai atins o valoare atât de ridicată în faţa leului din 2 septembrie 2015 când Banca Naţională a anunţat un curs de referinţă de 4,4413 lei/euro.

Dolarul creşte la 4,07 lei, faţă de 4,03 lei, cursul anunţat ieri de BNR. Moneda americană a început săptămâna la 4,02 lei.

Francul creşte la 4,10 lei, faţă de 4,08 lei, aproape de cursul anunţat ieri de banca centrală.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,4318 lei/euro, 4,0844 lei/franc elveţian şi 4,0370 lei/dolar.

Victor Ponta: Îmi depun mandatul de premier. Rezist adversarilor politici, dar niciodată nu mă bat cu oamenii

Euro a trecut de două ori peste pragul de 4,5 lei în 2015 şi cauzele raliurilor de depreciere din lunile ianuarie, respectiv iunie – iulie au fost externe. Acum cauzele sunt interne, jucătorilor de pe piaţa valutară nu le plac incertitudinile politice şi pragurile menţionate vor putea fi uşor atacate, potrivit analiştilor de piaţă valutară consultaţi de ECONOMICA.NET.

Totuşi tendinţa de depreciere nu are forţă să dureze mult.

„Venim după o perioadă în care leul a fost destul de puternic şi, în opinia noastră, doar teama de o intervenţe a BNR a făcut să nu vedem valori mai mici de 4,35 lei pentru un euro. Chiar şi această demisie nu ar trebui să altereze semnificativ cursul EUR/RON dincolo de cele cateva saptamani in care am vedea formarea noului guvern. Sigur, dacă acesta din urma ar incepe sa ia unele masuri deosebit de neinspirate sau am avea o stare prelungita de incertitudine, de exemplu alegeri anticipate, situatia s-ar putea schimba in sensul unei perioade mai lungi de slabiciune a monedei nationale”, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville.

Şi costurile de finanţare ale României au crescut după ce premierul şi-a depus mandatul. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale româneşti cu maturitatea la zece ani a urcat pe piaţa secundară cu 49 puncte de bază (1,66%), la 3,62%, după ce a închis, marţi la 3,561%.

„Dacă nu se va ajunge la o înţelegere rapidă pentru formarea unui nou Guvern, ne putem aştepta ca euro să continue să se aprecieze şi să testeze din nou rezistenţa de la 4,5 lei. Chiar dacă va trece de acest nivel însă, experienţa crizelor politice anterioare, mai mici sau mai mari, ne arată că pe termen mediu intervalul de variaţie al cursului valutar nu se schimbă în mod semnificativ, acest lucru având loc doar în cazul unor evenimente economice importante, nu în cazul celor politice”, a declarat Marius Pandele, analist la casa de brokeraj Prime Transaction.

Prima reacţie a cursului valutar a fost una de creştere cu aproximativ un ban, de la mai puţin de 4,44 lei pentru un euro până la aproape de 4,45, spune analistul citat. „Comparativ cu alte momente de instabilitate politică din ultimii ani, totuşi, creşterea cursului euro a fost relativ modestă. În momentul de faţă este greu de spus cât de mare va fi efectul demisiei premierului asupra cursului valutar, pentru că nu putem anticipa cât va dura pînă la stabilizarea situaţiei pe plan politic”, a adăugat Marius Pandele.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la BLOC
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Românii vor fi verificați. S-a dat ORDIN de control. NIMENI nu mai are voie să încalce legea
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Femeie dispărută în Indonezia găsită moartă în burta unui piton uriaș
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?