Noul ministrul al Educaţiei a preluat ştafeta: Nu vrem să rămânem ancoraţi în spaţiul salariilor mici

Noul ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, a preluat, miercuri, mandatul de la fostul titular al postului, Sorin Cîmpeanu. Ceremonia de predare/primire a mandatului de ministru al Educaţiei a avut loc la sediul Ministerului Educaţiei.
Iulian Tudor
18 nov. 2015, 10:06
Noul ministrul al Educaţiei a preluat ştafeta: Nu vrem să rămânem ancoraţi în spaţiul salariilor mici

Eu cred în capacitatea României de a se dezvolta. (…) Cu siguranță nu vrem să rămânem ancorați în spațiul acesta al salariilor mici și al unei piețe a forței de muncă, axată low cost. Nu e pentru România. Poate pentru un timp va mai fi, dar eu sunt convins că se va întâmpla ceva deosebit. Trebuie să îi pregătim (pe copii — n.r.)„, a afirmat Adrian Curaj, la ceremonia de preluare a mandatului de la predecesorul său Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Totodată, el a apreciat că unul dintre elementele foarte importante este personalizarea, educația centrată pe copil, astfel încât acesta să nu rămână în afara sistemului, ci să fie modelat în așa fel încât să își atingă potențialul maxim. Noul ministru a subliniat că birocratizarea și încărcarea administrativă reprezintă o presiune pentru cadrele didactice, care ar trebui să se concentreze pe oferirea unei educații personalizate.

CITEŞTE ŞI: Cine este ADRIAN CURAJ, ministrul propus al Educaţiei

El a reliefat importanța unor proiecte „superbe” realizate de societatea civilă, adăugând că inovarea în educație este foarte importantă. Adrian Curaj a apreciat că a oferi șanse egale tinerilor înseamnă educarea lor, astfel încât să le fie potențate aptitudinile naturale, transformându-le în abilități și competențe.

„Eu cred că este extrem de important spațiul acesta, învățământ profesional și tehnic, inclusiv cel în sistem dual și vă rog, credeți-mă, este atât de important să ne gândim, la învățământul tehnic terțiar non-universitar. Sunt sute de mii de oameni (…) care nu au bacalauratul. Ei nu trebuie să fie la sfârșitul existenței lor, trebuie să le dăm o șansă. (…) Este terțiar, non-universitar și înseamnă șansa de a ajunge cu pregătire foarte bună pe piața muncii„, a spus Adrian Curaj.

Ministrul a mai afirmat că un „subiect sensibil” dar semnificativ îl reprezintă „aducerea școlii la un nivel de calitate” care să dea încredere că oferă spațiul potrivit pentru copii. În acest sens, el a atras atenția și asupra garantării siguranței copiilor, care reprezintă viitorul țării.

De asemenea, el a subliniat importanța autonomiei, adăugând că va încuraja Consiliul Național al Rectorilor să devină o voce importantă și autonomă, un partener constructiv.

Pe de altă parte, ministrul a arătat că, în ultimii 20 de ani, performanța cercetării în universități nu a beneficiat de o finanțare instituțională care să asigure continuitate.

Am speranța că vom avea resurse ca acest lucru să se întâmple, pentru că este una dintre principalele condiții pentru internaționalizarea cercetării și a învățământului, dar mai ales pentru ca universitățile românești să își atingă potențialul deplin în jocul ierarhiilor internaționale. (…) Dacă e vorba de cercetare, să știți că noi am suferit — și o spun din experiență — de lipsă totală de predictibilitate„, a spus el.

Noul ministru și-a exprimat convingerea că va crește bugetul destinat educației și cercetării, adăugând că este importantă susținerea inovării cu și pentru mediul privat.

„Cât avem acum: 600 de doctoranzi din străinătate — eu nu cred că se potrivește cu capacitatea României. Eu cred că partea de internaționalizare trebuie să devină realitate. Sigur, nu e ușor, dar pe de o parte faci diplomație culturală și anunți lucrurile acestea lumii, că noi avem ceva de oferit”, a mai spus ministrul Educației.

CITEŞTE ŞI: Programul de guvernare propus de Cabinetul Cioloş pentru Sănătate şi Educaţie

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cum au votat bogații României în turul I al alegerilor prezidențiale. Rezultatele înregistrate în zona de lux a Capitalei
Capital.ro
Doliu în presa din România. A murit un mare jurnalist. Dumnezeu să-l ierte!
Playtech.ro
Amendă de 1.500 de lei pentru românii care plantează pomi în dreptul casei. Când nu eşti sancţionat?
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Vremea se răcește brusc. Un ciclon tranversează România de la vest la est
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ultima oră! Jean Vlădoiu a făcut infarct! În ce stare se află fostul jucător de la Dinamo și Steaua
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
El va fi președintele României! Avem rezultatele. Cine va câştiga finala pentru Cotroceni
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
S-au mărit indemnizațiile pentru românii cu venituri mici! Vești bune de la stat în 2025
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele