Astazi ne vom indrepta atentia spre unul dintre accesoriile care se regasesc printre cele mai actuale tendinte in materie de design si amenajari interioare si anume spre covoarele din piele si din blana naturala si imitatiile acestora, scrie casadex.ro.
Caldura naturala pentru pardoselile moderne
Pieile sau blanurile au fost folosite in amenajarea interioarelor inca din epoca preistorica, pe vremea cand vanatul era sursa principala de hrana a oamenilor: dupa consumarea carnii, blana animalelor vanate devenea un accesoriu-trofeu cu ajutorul caruia oamenii isi incalzeau adaposturile, infrumusetandu-le in acelasi timp.
Astazi, covoarele din blana sau din piele naturala au luat locul blanurilor trofeu agatate pe peretii locuintei, devenind unul dintre elementele asociate interioarelor cu aspect luxuriant, desi pot fi integrate foarte usor in aproape orice locuinta, indiferent de stilul de amenajare abordat, aducandu-i un plus de caldura.
Ce fel de blanuri se poarta
Pana de curand, unele dintre cele mai cautate covoare din aceasta categorie erau cele confectionate din blana de astrahan, de leopard sau de zebra. De cativa ani insa acestora li s-au alaturat si pieile de vaca, de chinchilla, de veverita, de nutrie sau de ponei. Cele confectionate din blanurile animalelor de mici dimensiuni sunt realizate cu ajutorul tehnicii patchwork fiind la mare cautare in lumea buna. Foarte populare sunt si covoarele franjurate confectionate din piele intoarsa, acestea din urma aratand minunat si in amenajarile in stil industrial sau cu accente vintage.
Pentru cei care nu agreeaza ideea de blana naturala, exista varianta covoarelor realizate din tesaturi ce imita destul de fidel textura si aspectul blanurilor naturale, care prezinta si avantajul pretului mult mai accesibil.
Covoare potrivite pentru livinguri si dormitoare
Covoarele din piele sau din blana naturala sunt potrivite pentru completarea decorului din living si din dormitor, fiind destul de usor de asortat. In principiu, asa cum spuneam si mai sus, un astfel de accesoriu isi va gasi loc imediat in orice stil de amenajare – de la clasic la modern – insa rezultatele cele mai spectaculoase se vor obtine intr-un decor modern minimalist sau intr-unul contemporan in stil art deco. Desigur ca o blana de oaie rezoneaza mai firesc cu o amenajare rustica, in asociere cu textile din in, bumbac si finisaje din lemn masiv brut. Blanurile din aceeasi categorie pot veni si in completarea unui decor clasic, iar pentru stilurile moderne mai potrivite sunt modelele confectionate din pieile si blanurile animalelor exotice sau a celor pretioase.
Cateva reguli de intretinere
Pentru ca sunt niste elemente decorative valoroase si pentru ca nu pot fi curatate prin simpla spalare, ca alte tesaturi, covoarele din piele sau din blana naturala trebuie folosite mai precaut. Viata unui astfel de covor va fi prelungita daca acesta nu va fi asternut intr-o zona cu trafic intens, unde risca sa-si piarda rapid din stralucire, ba chiar sa se deterioreze iremediabil.
De asemenea, nu se recomanda folosirea acestor covoare in spatii umede, cum sunt baile, la fel cum nu se recomanda sa fie asternute in bataia directa a razelor soarelui sau prea aproape de o puternica sursa de caldura. Umiditatea in exces poate duce la mucegairea covorului, iar caldura si lumina abundente pot duce la uscarea/deshidratarea acestuia si la aparitia fisurilor si crapaturilor pe suprafata lui, scurtandu-i astfel viata.