Ploile torenţiale fac ravagii în America de Sud. Zeci de mii de persoane, evacuate UPDATE

Zeci de mii de persoane au fost evacuate în Argentina, Paraguay şi Uruguay din cauza creșterii nivelului apelor râurilor Uruguay, Parana și Paraguay.
Iulian Tudor
23 dec. 2015, 19:38
Ploile torenţiale fac ravagii în America de Sud. Zeci de mii de persoane, evacuate UPDATE

UPDATE: Circa 100.000 de locuitori din Paraguay au fost evacuați din calea apelor în creștere ale unui râu cu doar câteva zile înainte de sărbătorile de Crăciun, informează agenția Xinhua.

Primarul din capitala Paraguay-ului, Asuncion, Mario Ferreiro, a descris inundațiile ca fiind o „tragedie umanitară”. „Trăim în vremuri de criză în Asuncion”, a spus Ferreiro. „Sunt cele mai grave inundații din ultimii 20 de ani. O tragedie umanitară pe scară largă”, a subliniat oficialul local, citat de Xinhua.

Primarul, care tocmai a preluat mandatul sâmbăta trecută, a declarat că situația este critică”.

Potrivit Secretariatului Național de Urgență (SEN), râul inundabil Paraguay ar urma să-și înceapă retragerea apelor între lunile ianuarie și februarie. Dar va inunda din nou în luna martie, a avertizat Ferreiro.

Președintele Republicii Paraguay, Horacio Cartes, a recunoscut că guvernul are o „îndatorire importantă” față de familiile sărace alungate de puhoaie din casele lor situate în zone joase, inundabile și a promis că sinistrații vor fi relocați. „Atâta timp cât nu se mută în zonele mai înalte, inundarea caselor va continua”, a spus Cartes.

De marți, râul Paraguay a crescut până la 7,61 de metri în capitală, depășind recordul din 2014 de 7,38 metri, acestea fiind cele mai grave inundații din anul 2000 până acum.

Cel mai înalt nivel pe care râul Paraguay l-a atins vreodată a fost 9,10 de metri în anul 1983.

În Argentina, situația din localitățile aflate în apropierea râurilor în provinciile Entre Ríos, Formosa, Chaco și Santa Fe s-a agravat din cauza ploilor înregistrate în ultimele zile. Serviciul Meteorologic Național a emis alerte de ploi și furtuni puternice pentru Santa Fe, Entre Ríos, Chaco (zonele de vest și centru), Corrientes (partea de sud) și Formosa (vest și centru), scrie Agerpres.

Ultimul raport al Institutului Național al Apei a semnalat că ploile intense din ultimele zile mențin apele la niveluri foarte înalte, iar „perspectivele pe termen scurt indică o persistență” a acestei situații.

În Uruguay, Intitutul de Meteorologie a emis o alertă portocalie de ploi și furtuni puternice pentru opt departamente din nordul țării.

Citeşte şi 

Spynews
Ce a publicat Adriana de la Mireasa sezonul 9 în mediul online, după ce a ieșit din competiție. Ce spune despre momentele din emisiune: "Răutățile..." / FOTO
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor All Stars 2024! Cu câți bani pleacă acasă învingătorul
Fanatik.ro
Leacul natural care trebuie consumat neapărat în această vară. Lidia Fecioru spune că poate salva vieți și că are beneficii uimitoare
Capital.ro
UNGARIA se zdruncină din temelii. Se pregătește opțiunea NUCLEARĂ
Playtech.ro
ȘOC! Babs și Ema Uta, show incendiar în ținute minuscule. Au înnebunit internetul cu dansurile lor
DailyBusiness
Cele mai bune oferte la Lidl! Toate produsele preferate ale românilor sunt la reducere!
Adevarul
Armata Română pierde sute de militari lunar. Cum pot fi opriți soldații să părăsească sistemul
Spynews
Când va naște Ana Baniciu! Artista așteaptă primul ei bebeluș în orice moment: ”Mai sunt...” / FOTO
Spynews
Cum arată verighetele alese de Vlad Gherman și Oana Moșneagu. Cei doi actori s-au căsătorit ieri / FOTO
Evz.ro
Spargeți un produs la supermarket. Sunteți obligați să-l plătiți
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
wowbiz.ro
Fostul preot Daniel Balaș, băgat în spital după ce a fost atacat pe stradă, în miez de noapte! În ce stare se află
Cancan.ro
Antonia i-a lăsat pe toți fără cuvinte! Vedeta s-a lăsat fotografiată în toată splendoarea, după ce s-a plâns că e „grăsuță”
Playsport.ro
SURPRIZĂ URIAȘĂ! Vedeta PRO TV, nuntă secretă la New York cu omul din spatele meciului colosal al Generației de Aur! Au apărut primele imagini
kanald.ro
Scandal uriaș în Familia Regală! Cum a reacționat regele Felipe al Spaniei, când a aflat că este înșelat de soția lui, regina Letizia! Majestatea sa ar fi fost devastat
Capital.ro
Legea pe care o aștepta toată România. Președintele a semnat astăzi, 3 Iunie
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare a unui talk-show de fotbal din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de vijelii - HARTA
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
CENTRALĂ NUCLEARĂ într-o STAȚIUNE MONTANTĂ din România! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'