„Dacă ne reușește procesul de eficientizare a unor structuri, unor companii naționale care se ocupă de investiții în infrastructură, unde e nevoie prin transparentizare, prin eficientizare, de mai multă performanță în absorbția fondurilor și în rezultate pe teren — pentru că putem avea absorbție, dar banii se pot duce în găuri negre, unde sunt inclusiv probleme legate de suspiciuni de corupție, de lipsă de claritate în aplicarea anumitor proceduri, în coerență în urmărirea anumitor proiecte — atunci ar putea fi, aș spune, începutul predictibilității în mai multe domenii. Și asta vrem și asta e foarte important să avem predictibilitate pe termen mediu, pe termen lung și în sectorul privat, dar și în sectorul investițiilor de stat. Deci, din punctul acesta de vedere, sper să putem vorbi de un nou început. Dar și de a lansa reforme în anumite domenii, mă refeream la cel al administrației, în sectorul Educației, în sectorul Sănătății, sunt niște lucruri pe care va trebui să le gândim și, probabil, să luăm niște decizii strategice nu atât la nivelul Guvernului, cât la nivelul clasei politice„, a declarat premierul Dacian Cioloş, întrebat dacă 2016 ar putea fi pentru România un an al relansării în planul investițiilor, potrivit Agerpres.
Cioloș a punctat faptul că Executivul este conștient că sunt câteva domenii în care nu se vor putea lua decizii de la nivel guvernamental în plan legislativ, dar cel puțin s-ar putea lansa o dezbatere cu partidele politice în vederea fixării anumitor obiective pentru perioada de după 2016.
Premierul a afirmat, totodată, că nu se poate vorbi despre 2016 ca despre un an al austerității. „Nu știu dacă putem vorbi de un an al austerității în condițiile în care au fost decise măriri de salarii în anumite domenii„, a declarat premierul.
El a explicat că nici în ceea ce privește reforma administrației, unde sunt vizate măsuri în vederea creșterii eficienței, nu se va pune problema austerității. „Inclusiv în sectorul reformei administrației nu înseamnă că vrem să facem reformă ca să dăm afară oameni, ci vrem să eficientizăm un sistem. Deci, din punctul acesta de vedere nu cred că putem să vorbim de austeritate. Dacă ne gândim că vor putea fi făcute măriri de salarii sau de pensii și în continuare în 2016, cu bugetul aprobat de Parlament pentru 2016, acolo, da, suntem limitați. Deci nu avem marjă de manevră care să ne permită să gândim noi măriri de salarii sau de pensii pentru că va trebui să aplicăm decizii care au fost deja luate care duc deficitul bugetar la limita suportabilă„, a spus Cioloș.
Premierul a explicat și nevoia de investiții. „Dacă mergem doar cu bani dați în consum și nu avem și investiții riscăm, în câțiva ani de zile, să ne aflăm din nou în situația perioadei 2009-2010 cu dificultăți în economie. Și ar fi păcat, pentru că suntem pe un trend pozitiv din punct de vedere al creșterii economice„, a arătat șeful Guvernului.
CITEŞTE ŞI: Premierul Dacian Cioloş NU vrea să candideze la alegerile din 2016