Schimbare majoră la RCA în 2016. Repari maşina pe propria poliţă

RCA s-ar putea scumpi în 2016 pentru şoferii cu multe amenzi şi maşini puternice. Asiguratorii vor să acceseze baza de date a Poliţiei şi să calculeze costul poliţei RCA pe baza istoricului de risc în trafic al şoferului. De asemenea, am putea să ne reparăm maşina pe propriul RCA, în cazul unui accident. Autoritatea pentru Supravegherea Financiară a început încă de anul trecut discuţiile pe acest subiect şi are deja o listă scurtă de modificări, anunţă capital.ro.
Alina Costache
11 ian. 2016, 07:20
Schimbare majoră la RCA în 2016. Repari maşina pe propria poliţă

RCA 2016. În acest an un nou proiect de lege va scumpi, pentru unii şoferi, poliţa RCA. Deocamdată, propunerile sunt în dezbatere, însă există o listă scurtă agreată de părţile care au participat la negocieri. „ASF a demarat deja procesul de constituire a grupurilor de lucru și își dorește ca toate propunerile de modificări ale legislației primare să poată fi formulate într-un timp cât mai scurt, în prima parte a anului 2016“, au declarat pentru Capital, oficialii ASF, ca răspuns la o solicitare. Dezbaterile pe modificarea Nor­mei RCA încep, în acest an,pe 25 ianuarie, în Parlament.

„În cadrul discuţiilor purtate în luna decembrie 2015 în Parlament, s-a concluzionat asupra necesităţii de a se aduce unele modificări asupra cadrului legal al asigurărilor, în principal asupra reglementărilor privind RCA. În acest sens, la nivelul ASF s-a constituit un grup de lucru ce va urmări formularea unor propuneri pentru actualizarea Legii 136/1995 și pentru revizuirea normelor privind RCA“, au declarat pentru Capital, oficialii Autorităţii pentru Supravegherea Financiară, instituţie care monitorizează piaţa asigurărilor. La ultima întâlnire din Senat, de anul trecut, părţile implicate au agreat că RCA nu se va scumpi în funcţie de vârsta şoferului. Se ia în calcul o schimbare a algoritmului de calcul al poliţei RCA prin introducerea de coeficienţi relevanti profilului de risc al consumatorului. Scumpirile vor fi doar în cazul unor categorii de şoferi, spun oficialii ASF.

„Apreciem că demersurile inițiate vor determina o evaluare mai corectă a riscului, astfel încât fiecare consumator să plătească un preț cât mai apropiat de nivelul riscului preluat de societatea de asigurare, ceea ce înseamnă că tarifele pot avea evoluții diferite în funcție de particularitățile fiecărui segment de clienți“, potrivit ASF.

Preţul RCA, calculat cu CNP-ul şoferului

Poliţa RCA va fi calculată în baza a 2 parametri importanţi: CNP-ul şoferului şi performanţele tehnice ale autovehiculului. Asta înseamnă că preţul poliţei RCA va oscila în funcţie de cazierul de accidente al şoferului şi de dotările tehnice ale maşinii. Mai exact, RCA va fi mai scump dacă şoferii au amenzi pentru  viteză excesivă, trecere pe culoarea roşie a semaforului sau depăşire pe contrasens. Asiguratorii ar urma să aibă acces la baza de date a Poliţiei. Iar acest lucru a fost negociat de către Autoritatea pentru Supravegherea Financiară. „În anul 2015 au fost purtate mai multe discuții cu reprezentanți ai DRPCIV, concluzionându-se asupra necesității introducerii unor modificări de ordin legislativ pentru a se putea asigura accesul asigurătorilor la informații privind istoricul șoferilor. De asemenea, există și anumite limitări tehnice (bazele de date ale Poliței nu sunt adaptate pentru a prezenta informații complete privind șoferul, vehiculul și proprietarul vehiculului), dar și limitări din perspectiva asigurării confidențialității unor informații cu caracter personal (restricții impuse de legislația în vigoare)“, au explicat oficialii ASF, în urma solicitării Capital.

De asemenea, maşinile cu mulţi cai putere sunt mai predispuse la accidente, prin urmare ar trebui să fie asigurate mai scump. Pe de altă parte, maşinile cu multe dotări care uşurează frânarea sau redresarea maşinii în cazul în care şoferul pierde controlul, vor avea un RCA mai ieftin.

Repară-ţi maşina pe propriul RCA

Una dintre modificările aflate pe lista scurtă este şi posibilitatea reparării maşinii pe propriul RCA. „ASF analizează încă din anul 2011 astfel de soluții pentru asigurarea unor servicii de calitate și pentru rezolvarea unor probleme de pe piața RCA. Decontarea directă poate fi  una din soluțiile importante de creștere a calității serviciilor pe piața asigurărilor, ce poate fi implementată într-un climat de stabilitate a pieței.  Sperăm ca în anul acesta să se facă pași importanți în această direcție, în principal în ceea ce privește problemele privind regresele între societăți“, au declarat oficialii ASF.

„La dezbaterile din decembrie din Parlament, s-a discutat despre posibilitatea reparării unui autovehicul în baza propriului RCA, urmând ca asiguratorul RCA al persoanei nevinovate să îşi recupereze despăgubirea de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate. Pentru a se putea realiza acest lucru, va fi necesară crearea unei Case de compensări la care fiecare asigurator RCA va fi obligat să contribuie o sumă proporţională în funcţie de cota de piaţă în segmentul RCA. Acea Casă de compensări va opera acele plăţi între societăţile de asigurări participante în segmentul RCA“, a declarat pentru Capital, Cristian Muntean, preşedintele ASSAI. Această variantă este una foarte plauzibilă, spus oficialii ASF. „În ceea ce privește posibilitatea introducerii decontării directe, sunt analizate alte exemple de la nivel european, necesitatea înființării unei case de compensări fiind extrem de plauzibilă. Deocamdată nu vă putem oferi alte cifre“, au conchis aceştia.

Potrivit lui Cristian Muntean, în acest fel, se vor schimba criteriile de selecţie a unui asigurator RCA.
Dacă în prezent, criteriul de bază este „preţul cel mai scăzut“, prin noul sistem, un asigurat RCA va deveni mai responsabil în alegerea societăţii de asigurări, având ca şi criteriu „seriozitatea societăţii de asigurări“ care îl va despăgubi în caz de daună.

RCA pe ce perioadă vrei

O altă modificare luată în calcul de Autoritatea pentru Supravegherea Financiară este posibiiltatea fragmentării poliţei RCA pentru o perioadă de timp determinată de consumator, în funcţie de necesităţile existente. Astăzi, poliţa de asigurare obligatorie poate fi doar cumpărată pentru o perioadă de 6 luni sau un an (excepţie făcând autovehiculele aflate în etapa premergătoare înmatriculării, când poliţa RCA este pentru o lună).
Modificarea va permite unui şofer să îşi facă asigurare RCA şi pentru o perioadă de o lună şi jumătate sau 4 luni şi 10 zile, de exemplu. În ceea ce priveşte posibilitatea întreruperii asigurării RCA, se ia în calcul ca acest lucru să se facă printr-o simplă notificare către Asigurator sau Broker pentru perioada în care autovehiculul nu este utilizat.

Preţ de referinţă emis de ASF

O altă concluzie a discuţiilor avute cu ASF, transportatori, service-uri şi asiguratori este emiterea unui preţ de referinţă pentru poliţa RCA după care să se ghideze asiguratorii. Acest lucru ar urma să fie făcut de ASF periodic, pe criterii de vârstă pentru maşinile aflate în proprietatea persoanelor fizice iar pentru persoanele juridice, în funcţie de tonajul maşinii. 

„ASF este în curs de inițiere a unui proiect ce vizează creșterea transparenței față de consumatori, inclusiv prin publicarea unor date statistice privind daunalitatea și prețurile de referință pe diferite segmente de asigurați“, au confirmat pentru Capital, oficialii ASF. O nouă modificare ar putea fi eliminarea riscului aferent Cărţii Verzi (pentru daune ce au loc înafara ţării) doar pentru autovehiculele de transport persoane care îşi desfăşoară activitatea doar în România.În prezent, tramvaiele, troleibuzele, parcul RATB plăteşte în polita RCA, ca şi cum acel autovehicul ar putea avea accidente în afara ţării.

Propunerile de modificare a Normei RCA

  1. Reparea unui autovehicul în baza propriului RCA, urmând ca asiguratorul RCA al persoanei nevinovate să îşi recupereze despăgubirea de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate.
  2. Încheierea unei poliţe RCA pentru o perioada de timp determinată de către consumator.
  3. Eliminarea riscului aferent Cărţii Verzi pentru mijloacele de transport în comun.
  4. Calcularea poliţei RCA în baza a 2 parametri importanţi: CNP şofer şi perfor­manţele tehnice ale autove­hiculului.
  5. ASF va emite periodic un preţ de referinţă pentru poliţa RCA pe criterii de vârstă pentru maşinile aflate în proprietatea persoanelor fizice, iar pentru persoanele juridice, în funcţie de tonajul maşinii.

Mai multe detalii, pe capital.ro

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Orașul subteran în care populația s-a ascuns din cauza temperaturilor ridicate. Casele se află în mine vechi
Capital.ro
Doliu în lumea sportului. A murit prea tânăr. Vestea a șocat întreaga lume: A iubit jocul și a muncit extrem de mult
Playtech.ro
Vremea se strică din nou. Se face şi mai frig, conform ANM
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
Măcelul cumplit care a încheiat cel de-al Doilea Război Mondial în Europa. Răzbunarea cruntă care a cutremurat Balcanii
wowbiz.ro
S-a aflat CAUZA MORȚII Cristinei Deleanu! Soțul ei, Eugen Cristea, a mărturisit ce a răpus-o pe celebra actriță
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Interzis pentru minori la McDonald's. Motivele incredibile ale deciziei
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Se modifică data la care sunt virate alocațiile copiilor, în iunie 2025
Cancan.ro
Eugen Cristea, PRIMELE declarații după moartea Cristinei Deleanu: 'Sâmbătă noaptea a făcut o criză îngrozitoare și...' 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul lui Călin Georgescu înainte de alegeri. A recunoscut în direct: Cunosc scenariul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Alertă de călătorie de nivel maxim pentru Libia. MAE îi îndeamnă pe românii de acolo să părăsească de urgență țara
Doliu în lumea filmului din România. A murit actrița Cristina Deleanu
MediaFlux
Sondaj de ultimă oră la prezidențiale! Pe cine vor pune românii ștampila la alegerile din Turul 2
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Surpriza anului 2025. Țara europeană care cucerește turiștii cu prețuri mici și peisaje spectaculoase