PLANURILE lui Cioloş în administraţie: „Vrei salariu mai bun, vrei funcţie mai bună, dovedeşte că ştii anumite lucruri”

Premierul Dacian Cioloş a fost, marţi, la Ministerul Dezvoltării. La finalul vizitei de lucru, şeful Executivului a anunţat că va fi constituit un grup de lucru interministerial care, după modelul celui pentru Legea salarizării, va elabora pachetul de legi şi decizii necesare pentru reforma administraţiei publice şi a funcţiei publice. Vicepremierul Vasile Dâncu a precizat că noile standarde nu se vor aplica imediat celor aflaţi în funcţie.
Ionela Marcu
19 ian. 2016, 18:43
PLANURILE lui Cioloş în administraţie:

„Aşa cum avem un grup de lucru interministerial pe Legea salarizării unitare, o să venim cu un grup de lucru pe pregătirea reformei administraţiei publice în sensul de a creşte calitatea şi performanţa administraţiei pentru ca în următoarele 2, 3 luni să venim şi cu pachetul de propuneri legislative şi alte decizii pe care trebuie să le luăm„, a afirmat Dacian Cioloş la finalul vizitei de lucru efectuate la Ministerul Dezvoltării, scrie Mediadax.

El a adăugat că scopul nu este acela de a „distruge ceva sau de a da afară anumiţi oameni sau de a arăta că unii sunt buni sau mai puţini buni”, ci pentru a ridica nivelul de competenţă a personalului, inclusiv prin programe de formare profesională.

Să condiţionăm o anumită progresie ierarhică sau un grad de funcţionar de anumite competenţe care să fie dovedite. Deci, vrei salariu mai bun, vrei o funcţie mai bună, dovedeşti că ştii anumite lucruri. Nu le ştii, le înveţi. Avem posibilitatea de a finanţa programe de formare profesională de durată mai scurtă sau mai lungă şi din fonduri europene„, a explicat Cioloş, afirmând că scopul este acela de a avea o administraţie publică mai performantă.

Prim-ministrul a evocat faptul că unele persoane au refuzat să vină să lucreze în administraţie din cauza faptului că, în opinia lor, intrau „într-o aventură într-un aproape total necunoscut”.

„Ei spun: De unde ştiu eu că dacă intru acum şi fac performanţă rămân în continuare? Ce garanţii de stabilitate îmi daţi, ce garanţii de evoluţie profesională îmi daţi ca eu, la 28 sau 30 de ani, dacă am acumulat o experienţă şi vreau să o utilizez în funcţia publică să fiu sigur că dacă mă angajez în asta, în următorii ani, pot să evoluez profesional? Dacă nu-mi daţi elementele astea mă duc în sectorul privat unde am o mai bună vizibilitate din punctul ăsta de vedere. În sensul ăsta am vorbit de profesionalizarea administraţiei”, a precizat premierul.

La rândul său, ministrul Dezvoltării, vicepremierul Vasile Dâncu, a precizat că trebuie găsit un sistem care să reflecte munca şi pregătirea personalului, dar că standardele nu se vor aplica imediat celor care sunt deja în funcţie.

„Câteodată se vorbeşte că Guvernul vrea să dea afară funcţionari. Nu este vorba de asta. În orice sistem, atunci când s-a făcut reforma unui sistem al funcţiei publice au fost perioade de graţie de doi sau trei ani aşa în care oamenii au putut să ajungă la un anumit standard de pregătire şi de asemenea se stabilesc de exemplu modalităţi şi tipuri de performanţe pe care oamenii trebuie să le atingă în dinamica unei profesii, pentru că nu poţi să intri funcţionar public şi să rămâi stăpânul acelei funcţii toată viaţa(…). În legătură cu asta, sigur că sunt gândite şi sistemele de remuneraţie şi salarizare din orcie zonă. Deci, suntem în facerea, să spunem, a acestor lucruri, aici am discutat mai degrabă principii şi nişte calendare şi modalităţi de a ne organiza mai rapid pentru ca să accelerăm dezbateri în această zonă „, a spus Dâncu.

Potrivit celor doi demnitari, pachetul de măsuri va fi elaborat în următoarea perioadă şi va fi pus în dezbatere publică.

Cioloș, despre fondurile europene: Vreau să ne concentrăm pe calitatea absorbției

Premierul Dacian Cioloș a mai declarat că a insistat mai mult asupra gradului de absorbție a fondurilor europene și pe impactul acesteia asupra diferitelor sectoare prioritare.

Am discutat mai mult despre fondurile europene, în ideea în care ministerul este într-un anumit fel finanțator atât pe programe de investiții la nivel local, la nivel regional, dar vizează și anumite politici sectoriale pe care le avem ca prioritate. Am insistat pe faptul că, de acum înainte, când vorbim de fonduri europene, aș vrea să nu mai tratăm fondurile ca pe o sursă de finanțare doar, ci să ne concentrăm pe gradul de absorbție. Vreau să ne concentrăm și pe calitatea absorbției, și pe impactul acesteia pe diferite sectoare pe care ne-am stabilit anumite priorități”, a precizat Cioloș.

El a adăugat că la MDRAP există un instrument care permite măsurarea impactului anumitor investiții la nivel teritorial.

„Există mai multe programe informatice aici care permit să suprapunem pe un teritoriu dat investiții care au fost făcute din fonduri publice, naționale sau europene în ultimii ani, investiții în infrastructură, economice, cu caracter social, și care ne permit să evaluăm gradul de dezvoltare a unui anumit teritoriu și, deci, fezabilitatea și utilitatea altor investiții pe viitor. Și, în felul acesta aș vrea să putem să continuăm modul de gândire a utilizării fondurilor europene„, a explicat Cioloș.

Șeful Executivului a spus că se gândește, pornind de la datele existente, la modul în care ar putea fi dezvoltate anumite aplicații care să fie utile nu doar pentru decidenții politici la nivel local, dar și pentru sectorul privat.

„Pentru că atunci când cineva vrea să facă o investiție într-o anumită zonă, să poată să știe pe ce infrastructură contează — de transport, de interes public. Deci, e un punct de pornire interesant, apropo de corelarea dintre investiții, utilitatea și impactul investițiilor”, a mai precizat Cioloș.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum se fierbe corect carnea de pui. Trucul simplu pentru a scăpa de spuma inestetică din supe
Capital.ro
Lovitură dură pentru proprietarii de terenuri. Autorizațiile au fost blocate. Se schimbă regulile de la primărie
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Adolescenta care își jelea părinții în biserică, acuzată că i-a ucis cu sânge rece: elogiul care a ridicat suspiciuni
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Mica Deltă din Ardeal, sursa unei legende terifiante. Lacul fără fund, poartă spre alt tărâm?
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Am aflat cine este bătrânelul bogătaș care a fost UMILIT de iubita tinerică în fața unui hotel din Monaco!
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Elena Udrea, devastată. Adio, eliberare din închisoare?! Nu regretă faptele și sfidează justiția
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pensionarii care vor plăti 2.430 de lei pe an. Calcul exclusiv de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți