Polonia invită Uniunea Europeană „să-i respecte suveranitatea”

Prim-ministrul polonez Beata Szydlo a invitat pe un ton răspicat Uniunea Europeană să 'respecte suveranitatea' Poloniei în cadrul unei dezbateri asupra situației statului de drept în țara sa, trecută în revistă în Parlamentul European marți la Strasbourg, relatează AFP.
Alina Costache
20 ian. 2016, 07:25
Polonia invită Uniunea Europeană

„Pentru noi toți ceea ce este important este ca noi să putem simți sprijinul din partea UE (…), ca în deciziile referitoare la problemele interne ale țării noastre să avem garanția că suveranitatea noastră va fi respectată”, a pledat dna Szydlo, care se exprima pentru prima oară în fața eurodeputaților.

Europarlamentarii ceruseră această dezbatere încă din decembrie, după anunțarea schimbărilor în legile privind tribunalul constituțional și canalele media publice emise de noul guvern dominat de conservatorii partidului Lege și Justiție (PiS).

Deschiderea de către Comisia Europeană la începutul lunii ianuarie a unei verificări privind respectarea statului de drept în Polonia, o premieră de la crearea sa în martie 2014, a amplificat interesul în jurul acestor schimbări la Strasbourg.

„Suntem în prima etapă a procedurii de salvgardare”, a subliniat vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil de acest dosar din partea executivului european. „Un cadru care este o măsură preventivă”, a insistat el.

„Vom angaja dialogul bazându-ne pe probe imparțiale și în mod cooperant”, a promis Timmermans, într-un discurs introductiv care se voia cât mai obiectiv posibil.

La rândul său, Beate Szydlo a afirmat că măsurile luate de guvernul său se aplică „respectând Constituția”, legea și tratatele europene.

„Tribunalul constituțional funcționează foarte bine în Polonia, este în perfectă stare. (…) În urmă cu câteva ore, el a pronunțat o hotărâre”, a replicat dna Szydlo atacurilor care argumentau că reformele paralizaseră înalta instanță juridică.

„Polemica provocată de schimbări, în special în jurul numirii judecătorilor, trebuie rezolvată printr-un compromis politic în Polonia, este o problemă internă a Poloniei”, a insistat șefa guvernului polonez.

La intrarea în sediul din Strasbourg al Parlamentului European, circa o sută de manifestanți proguvernamentali, veniți special într-un autocar de la Varșovia și Cracovia, au agitat pancarte pe care era scris: „Privește, UE: democrația poloneză se simte bine !” și „Fiți respectuoși cu democrația noastră !”.

În replică, opozanți polonezi s-au deplasat de asemenea la Strasbourg pentru a denunța „acțiunile antidemocratice” ale unei „puteri cu tendințe autoritare”.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Țara bogată care oferă burse pentru studenții români. Se poate aplica online: “Credem foarte mult în sistemul educațional românesc”
Capital.ro
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Legea care ar putea influența veniturile românilor, la un pas să fie votată în Parlament
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Monumentul arhitectural al Bucureștiului: Palatul CEC, clădirea care a supraviețuit cutremurului din 1977 și bombardamentelor Al Doilea Război Mondial
MediaFlux
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'