Dezbateri în CSM pe tema definirii noţiunilor de colaborator şi informator al serviciilor secrete în cazul magistraţilor

Propunerea judecătorului Horațius Dumbravă de completare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, în sensul definirii noțiunilor de colaborator și informator al serviciilor secrete, a stârnit dezbateri aprinse joi în ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Iulian Tudor
04 feb. 2016, 11:24
Dezbateri în CSM pe tema definirii noţiunilor de colaborator şi informator al serviciilor secrete în cazul magistraţilor

Judecătorul Adrian Bordea a anunțat că propunerea a fost analizată în comisia de specialitate a CSM, care a ajuns la concluzia că se pot defini cele două noțiuni, de colaborator și informator al serviciilor de informații, potrivit Agerpres.

„E o solicitare a mea din 2014 de la care s-a pornit și iată că am avut această notă care e foarte bine făcută, nu e deloc o retorică, e o concretizare a ceea ce trebuie să existe într-un text de lege”, a precizat, la rândul său, judecătorul Horațius Dumbravă, care a adăugat că este important ca magistrații să definească modul în care se raportează la un text de lege.

Discuțiile au fost deschise de președintele CSM, judecătorul Mircea Aron, care a afirmat că, din punctul său de vedere, mai important ar fi ca cei dovediți că sunt informatori sau colaboratori să fie sancționați cu promptitudine.

„Cred că, în ceea ce ne privește, e mult mai important ca atunci când descoperim colaboratori să votăm de așa manieră încât să sancționăm astfel de atitudini. Din păcate, aici nu ajungem noi, că în teorie suntem extraordinari, dar practica ne omoară”, a spus Aron.

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Livia Stanciu, a apreciat că definirea celor două noțiuni doar în Legea 303-2004 ar fi inoportună, câtă vreme ele apar și în alte text de lege.

„Sigur că este extrem de important ca, atunci când o lege folosește anumite sintagme, acele sintagme să fie definite dacă, într-adevăr, magistratul simte nevoia definirii acelor noțiuni. (…) Dar definirea lor în Legea 303/2004 (…) din punctul meu de vedere ridică mari semne de întrebare, pentru că de aceleași noțiuni uzitează și alte legi. (…) Întrucât aceste noțiuni, pe care noi încercăm să le explicităm, sunt comune (…), în aceste condiții sigur că oportunitatea definirii lor în mod singular doar în Legea 303/2004, cu aplicare exclusivă doar la categoriile care sunt vizate prin această lege, nu este corectă. Definirea acestor noțiuni ar trebui să fie una comună, împrejurare care, din punctul meu de vedere, ar justifica o eventuală inserare a unor dispoziții explicative (…) într-un act normativ aplicabil tuturor categoriilor profesionale”, a afirmat Livia Stanciu.

În opinia sa, textul propus, care prevede că „prin informator, respectiv colaborator se înțelege persoana care, în afara atribuțiilor de serviciu, furnizează date sau informații serviciilor de informații”, este destul de ambiguu și putea da naștere și unor situați absurde.

„Formularea acesta generică (…) ar putea aduce o persoană, să zicem, în sfera dobândirii calități de inculpat. Pe o situație concretă, dacă o persoană cu calitatea pe care o cere Legea 303/2004 află despre o altă persoană că pregătește, să zicem, un atac terorist și, atâta vreme cât noi, prin acest text, nu facem distincția tipului, naturii de date sau de informații, aduce la cunoștința Serviciului de Informații pentru a preîntâmpina un atac terorist, după modul în care este redactat acest text de lege capătă calitatea pe care dumneavoastră încercați să o explicitați”, a mai spus președintele ÎCCJ.

La rândul său, ministrul Justiției, Raluca Prună, a apreciat că definirea noțiunilor de informator și colaborator ar trebui să existe în legile privind siguranța națională.

„Opinia mea modestă este că nu trebuie să definim, la fel cum nu trebuie să definim ce este lucrarea științifică în legea de executare a pedepselor. Cred că nu este locul în Legea 303/2004 să definim ce înseamnă informatorul sau colaboratorul. Mărturisesc că nu am verificat, dar legile siguranței naționale definesc aceste noțiuni. Și dacă nu le definesc, ar fi cazul, poate, (…) să sugerăm ca acea lege să fie modificată”, a spus Raluca Prună.

Din punctul său de vedere, o astfel de propunere ar trebui să fie făcută doar pe baza unei analize a impactului concret pe care l-ar avea.

„Eu am să votez împotrivă din motive de rigoare (…). Dacă în final această propunere ajunge la minister, o să discut în grupul de lucru în care sunt și reprezentanți ai CSM, și ai Înaltei Curți, și asociațiile de magistrați, iar dacă se va vota acolo, o să propun această modificare legislativă”, a precizat ministrul Justiției.

Legea 303/2004 prevede că „judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații”.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
Devine obligatoriu în România! A venit ordin de la Comisia Europeană: Sunt incompatibile
Playtech.ro
Creatura nemaivăzută care i-a uimit pe oamenii de știință. Se credea că este un mit, dar a fost văzută în sălbăticie
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea care lovește din plin. Sute de miliarde de euro sunt la mijloc
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cum prevenim mușcăturile de căpușe. Numărul persoanelor ajunse la spital a crescut față de anii anteriori
Cancan.ro
Pensionarii care trebuie să meargă la Casa de Pensii. Riscă să își piardă beneficiile din mai 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică