Ţeapă rusească la Adunaţii Copăceni. Avioane de miliarde de euro, făcute doar pe hârtie VIDEO

Megaafacerea cu avioane ticluită de ruşi de la Adunaţii Copăceni era finanţată cu bani fantomă. Deşi s-a discutat de ea la nivel de ministru al Economiei, de afacere s-a ales praful. Numele basarabeanului Vitalie Usturoi, cel care urma să administreze investiţia de 250 de miliarde de euro, apare în dosarele grele de corupţie precum Ţigareta 2, Aro şi devalizarea Bancorex. În exclusivitate pentru România TV, primarul comunei Adunaţii Copăceni povesteşte cum a decurs întâlnirea cu magnatul care i-a lăsat pe toţi cu buza umflată.

08 feb. 2016, 08:57
Ţeapă rusească la Adunaţii Copăceni. Avioane de miliarde de euro, făcute doar pe hârtie VIDEO

Magnatul Usturoi a păşit cu stângul în Adunaţii Copăceni. Era sâmbătă, deci zi liberă. Abia din a doua încercare, omul ruşilor a putut să-şi expună planul. „Mi-a spus că vrea să facă o afacere de mare anvergură la Adunaţii Copăceni. Un aeroport şi o fabrică de avioane. Vă daţi seama că orice primar şi-ar dori o asemenea investiţie„, a declarat, pentru România TV, Ion Tache, edilul comunei.

Firma rusească West Euro Energy Trans Air Space Holding, se angajase să investească 250 de miliarde de euro pentru a construi o fabrică de aeronave. La aşa sume ameţitoare, vestea despre afacere s-a dus până la Guvern. Varujan Vosganian, ministrul Economiei de atunci, a semnat protocolul cu oficialii ruşi iar Vitalie Usturoi spune că primul miliard de euro a fost deja trimis în România. În Adunaţii Copăceni nu a ajuns, însă, niciun ban.

Banca Naţională recunoaşte că a avut informaţii despre transferul de bani. Pe fir a intrat, însă, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, existând suspiciuni că la mijloc este o afacere murdară. Şaisprezece bănci i-au blocat conturile lui Vitalie Usturoi, care s-a ales şi cu un dosar de evaziune fiscală.

 

Mai multe despre acest subiect, într-o anchetă euractiv.ro