MAE supune consultării publice un proiect ce stabileşte documentele care atestă reşedinţa în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe supune, începând de luni, consultării publice un proiect de ordin de ministru prin care, în pregătirea alegerilor parlamentare, se stabilesc documentele care atestă reședința în străinătate pentru cetățenii români.
Iulian Tudor
08 feb. 2016, 12:15
MAE supune consultării publice un proiect ce stabileşte documentele care atestă reşedinţa în străinătate

Potrivit documentului postat pe site-ul MAE, în cazul românilor din Italia, reședința în această țară poate fi atestată prin: cartea de identitate italiană, pașaportul italian, cartea de identitate italiană pentru cetățenii străini, atestatul de ședere/de înscriere în registrul populației, certificatul de rezidență emis de primăria italiană locală, certificatul de stare civilă privind componența familiei, certificatul cumulativ de stare civilă și reședință sau prin permisul de ședere.

Românii din Spania pot atesta reședința în străinătate pe baza cărții de identitate spaniole, a pașaportului spaniol, a certificatului de cetățean comunitar, a certificatului de rezident comunitar, a cărții de reședință. Reședința în străinătate în cazul unui român aflat în Spania se mai poate demonstra printr-un document care atestă înscrierea în registrul municipal sau cu dovada depunerii actelor în vederea obținerii certificatului, dar și prin certificatul de reședință.

În ceea ce privește Franța, potrivit ordinului de ministru aflat în consultare publică, reședința în acest stat se poate demonstra printr-unul din următoarele documente: carte de identitate franceză, pașaport francez, titlu de sejur francez (modelul electronic și carte de rezident), recipisă temporară care înlocuiește titlul de sejur expirat sau pierdut, adeverințe, certificate și atestate eliberate de autoritățile locale, prin care primarul/funcționarul primăriei certifică și semnează faptul că solicitantul domiciliază în Franța, certificate sau adeverințe de școlarizare, atestat care conține numărul național de asigurare medicală, ultimul aviz de impozitare, dovada calității de șomer (cu valabilitate de un an), permis de conducere francez, card de asigurare medicală, atestat de domiciliu eliberat de Ministerul de Interne francez, documente eliberate funcționarilor instituțiilor și organizațiilor internaționale cu sediul în Franța.

Proiectul postat pe site-ul MAE prevede pentru românii din Marea Britanie că reședința în străinătate poate fi atestată prin: pașaport britanic, colant sau ștampilă aplicată în pașaportul românesc care atestă reședința, colant sau vinietă aplicată în pașaportul românesc privind dreptul de ședere, certificate de înregistrare, autorizația de muncă, documentul care atestă reședința permanentă, documentul care atestă înregistrarea la autoritățile locale privind confirmarea și stabilirea taxelor locale, respectiv adeverința de plată a impozitelor la autoritățile centrale sau locale, permisul de conducere britanic, documentul care conține numărul național de asigurare, document care conține numărul de asigurare, certificat de naturalizare, contract de închiriere a locuinței înregistrat la autoritățile locale, extras de cont bancar curent de la o bancă din Marea Britanie, facturile de plată utilități în Marea Britanie.

Românii aflați în Germania pot demonstra că au reședința în acest stat prin: cartea de identitate germană, pașaportul german, adeverința privind domiciliul permanent/reședința, adeverința privind dreptul la liberă circulație și la alegerea domiciliului în UE, permisul de muncă (numai pentru persoanele care dețin și cetățenia germană), permisul de ședere pe durată determinată, permis de ședere, permisiunea de stabilire permanentă, permisiunea de ședere permanentă UE, certificatul de încetățenire (numai pentru persoanele care dețin și cetățenia germană).

În cazul cetățenilor români din Republica Moldova, proiectul de ordin prevede că reședința în această țară poate fi demonstrată prin: buletin de identitate moldovenesc, pașaport moldovenesc sau permis de ședere temporară.

Proiectul de ordin postat pe site-ul MAE conține date despre documentele care atestă reședința în străinătate în cazul a 143 de state. El se va afla în consultare publică, timp de o lună, până în 8 martie.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care au parte de belșug și fericire până pe 15 mai. Racii au tras lozul norocos
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Ce titulatură va avea partenera lui Nicuşor Dan dacă acesta ajunge preşedinte? Este o situaţie unică în România
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Salata care face furori la nivel mondial. Rețeta originală, puțin cunoscută
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Traian Băsescu a spus cum poate recupera Nicușor Dan diferența de voturi față de George Simion la alegeri, în turul 2: „Are de convins un singur partener pentru turul doi”
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică