Istoria alegerilor în cea de-a V-a Republică. Al doilea „Francois” socialist ajunge la Elysee

O scurtă istorie despre alegerile prezidenţiale din Franţa, în cea de-a V-a Republică instaurată în data de 4 octombrie 1958, este prezentată de France 24, reamintind cum au evoluat aceste alegeri. Hollande este primul preşedinte socialist după Francois Mitterrand (1988).
Sânziana Stancu
06 mai 2012, 18:56
Istoria alegerilor în cea de-a V-a Republică. Al doilea

1958: Primele alegeri prezidenţiale ale celei de-a V-a Republici, singurele care s-au derulat prin sufragiu universal indirect. De asemenea, numai 81.764 de electori s-au înscris pe listele electorale. Generalul Charles de Gaulle a câştigat din primul tur de scrutin, obţinând un număr de voturi superior majoritîţii absolute a sufragiilor exprimate. rezultatele au arătat astfel: Charles de gaulle (Uniunea pentru noua Republică) – 78,51%, Georges Marrane (Partidul Comunist)- 13,03%, Albert Chatelet (Uniunea Forţelor Democratice) – 8,46%. rata de absenteism a fost de 0,58%.

1965: După referendumul din octombrie 1962, alegerile prezidenţiale s-au desfăşurat cu sufragiu universal direct. Charles de Gaulle obţine 55,20% din sufragii. Francois Mitterrand (Convenţia Instituţiilor Europene) obţine 44,80% din voturi. rata de absenteism a fost de 15,68%.

1969: După demisia preşedintelui Republicii, Charles de Gaulle, au fost organizate alegeri anticipate. Georges Pompidou (Uniunea pentru apărarea Republicii) a obţinut 58,21% din sufragii. Contracandidatul său, Alain Poher (centrul Democrat) a obţinut 41,79% din voturi. Absenteismul a fost de 31,15%.

1974: Au fost organizate alegeri anticipate după moartea lui Georges Pompidou, care a fost singurul preşedinte al Franţei care a murit în timpul mandatului prezidenţial. Valery Giscard d’Estaing (Republicanii Independenţi) a câştigat alegerile cu 50,81% din voturi. Scorul a  fost extrem de strâns, Francois Mitterrand(Partidul socialist) obţinând 49,19% din sufragii. Absenteismul la vot a fost de 12,67%.

1981: Sunt primele alegeri prezidenţiale din Franţa care au loc după un mandat complet de 7 ani al preşedintelui Republicii. Francois Mitterrand (Partidul Socialist), obţine 51,76% din sufragii, iar Valery Giscard d’Estaing (Uniunea pentru Democraţia Franceză), 48,24%. Absenteismul înregistrat la aceste alegeri a fost de 14,14%.

1988: François Mitterand (Partidul Socialist) câştigă cu 54,02% în faţa lui Jacques Chirac (Uniunea pentru o Mişcare Populară), care obţine 45,98% din sufragii. Absenteismul a fost de 15,65%.

1995: Jacques Chirac  obţine victoria în alegeri cu 52,64% din voturi. Lionel Jospin (Partidul Socialist) obţine 47,36% din sufragii. Absenteismul este de 20,34%.

2002: 16 candidaţi au participat la această cursă prezidenţială, înregistrându-se astfel un record. Dar şi rata de absenteism a fost pe măsură, de aproximativ 30%. Şocul a venit abia în turul al doilea, în care a ajuns candidatul Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen. au fost organizate imediat mitinguri de protest pentr a-l înlătura pe candidatul extremei-drepte, iar alegerile au fost câştigate de jacques Chirac , cu 82,21% din sufragii. Le pen a obţinut atunci numai 17,79% din voturi, iar absenteismul a scăzut la 20,29%. 

2007: Nicolas Sarkozy (Uniunea pentru Mişcarea Populară) iese învingător cu 53,06%. Contracandidata sa socialistă, Segolene Royal obţine 46,94% din sufragii. Absenteismul a fost de 16,03%.
Ségolène Royal (Partidul Socialist) : 46,94%.

http://media.rtv.net/image/201205/w460/20120506phowww00212_68694300.jpg

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…