Bănicioiu: Legea propusă de PNL privind prevenţia în sănătate, un proiect de amendare a populaţiei

PSD este de acord cu dezideratul prevenției în sănătate, dar propunerea de lege a PNL pe acest subiect nu are legătură cu prevenția în sine, ci este un proiect de amendare a populației, a declarat vicepreședintele social-democrat Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății, vineri, într-o conferință de presă.
Filip Stan
12 feb. 2016, 18:58
Bănicioiu: Legea propusă de PNL privind prevenţia în sănătate, un proiect de amendare a populaţiei

Prevenția este un deziderat cu care suntem de acord. Orice medic și orice societate vrea să încurajeze programele de prevenție, dar această lege nu are nicio legătură cu prevenția în sine. Asta o puteți vedea și din expunerea de motive și din legea în sine. Este, practic, un proiect de amendare a populației României cu sume cuprinse între 10% și 50% din costul tratamentului. Și asta o vedeți scris negru pe alb în proiectul legislativ„, a afirmat Nicolae Bănicioiu.

Fostul ministru al Sănătăţii a subliniat că PSD nu respinge în totalitate proiectul, ci doar forma propusă de PNL, în condițiile în care aceasta impune o serie de coerciții financiare. „Ați întrebat în ce condiții poate trece o astfel de lege. În niciun caz nu poate fi vorba de acele coerciții financiare în România„, a completat Bănicioiu.

Vicepreședintele PSD a prezentat două exemple menționate în proiectul de lege privind cancerul mamar și investigațiile medicale în cazul hipertensiunii arteriale, patologii al căror tratament impune costuri ridicate ce nu pot fi suportate de români.

Citeşte şi Eugen Nicolăescu: Prevenţia costă mai puţin decât tratarea bolilor

Îmi pare rău că după nu atât de mulți ani de la perioada în care morfina era considerată o pretenție pentru bugetul de stat, vă aduceți aminte celebrii ani 2010-2011, văd că niște colegi parlamentari, tot din zona dreptei, consideră o povară costul acestor tratamente. Deci, în loc să ne punem problema de a asigura tratamente cât mai inovatoare, cât mai folositoare pacienților, (…) văd că venim cu tot felul de idei, una mai năstrușnică decât cealaltă, menite să distrugă ce a mai rămas bun din sistemul sanitar„, a spus Bănicioiu.

Fostul ministru al Sănătății a adăugat că „prevenția înseamnă în primul rând educație”.

Înainte de a înființa încă o agenție, care este celălalt punct al acestui proiect legislativ, vreau să-i informez pe colegii de la PNL că această agenție există. Se cheamă Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, este funcțional în momentul de față. Există și Institutul Național de Sănătate Publică, deci nu ar mai trebui creată încă o entitate cu alți angajați care, înțeleg, că va gestiona un buget care vine tot de la Ministerul Sănătății, tot din bugetul de stat. (…) Prevenție înseamnă educație, de aceea am și demarat discuțiile anul trecut cu Ministerul Educației (…) pentru a introduce orele de educație sanitară. (…) Sper ca totuși ideea, dezbaterea parlamentară, să se concentreze pe educarea populației în sensul de a veni la controale medicale, de a crea obiceiuri încă din perioada foarte fragedă, din perioada copilăriei. Cred că anul viitor pot fi introduse în programa școlară astfel de ore de educație sanitară„, a declarat Bănicioiu.

Vicepreședintele PSD a completat că, totodată, în România sunt în derulare mai multe programe de prevenție care trebuie finanțate corespunzător.

Citeşte şi Bănicioiu, despre proiectul privind prevenţia în sănătate: „Politicianismul nu are ce căuta în sănătate”

Accesul, colaborarea ar trebui să fie mult mai strânsă între pacient și medicul de familie și atunci pachetul de prevenție trebuie adus cât mai mult spre medicina de familie„, a indicat Bănicioiu.

Vicepreședintele PSD a spus, totodată, că nu există aparatura necesară la nivelul spitalelor pentru efectuarea unor anumite tipuri de investigații precum cele menționate în expunerea de motive a proiectului de lege privind prevenția.

Trebuie medici, trebuie infrastructura necesară dezvoltată în toată țara, în toată România. Deci și pacienții din zonele defavorizate, din zonele rurale trebuie să aibă acces înainte de a introduce o restricție eventual. Nu poți introduce restricții până nu asiguri cadrul și mai ales modalitatea. (…) Haideți să facem întâi infrastructura unde poți într-adevăr să-l trimiți în bolnav. (…) Ar trebui continuate aceste programe de dezvoltare a infrastructurii. (…) Cred că Parlamentul aici poate să ajute, mai ales că Parlamentul votează legea bugetului de stat. (…) Și, ulterior, da, discutăm și tot felul de programe de prevenție care, repet, și în momentul de față există„, a afirmat Bănicioiu.

Senatorul PSD Florian Popa, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate din Camera superioară, a declarat, la rândul său, că proiectul de lege privind prevenția prezintă elemente de neconstituționalitate.

Inițiativa, după mine, nu este constituțională acum. Dacă s-ar aplica și s-ar vota în Parlament o astfel de inițiativă, după părerea mea, contravine unor extrase, unor formule din Constituție, care pe de-o parte consfințesc dreptul la ocrotirea sănătății, care este garantat. Și, un al doilea, că statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice. (…) Având în vedere că inițiativa ar trebui să apară concomitent cu o schimbare a Constituției și că trebuie să se adreseze unei populații educate din punct de vedere sanitar, ar fi suficiente argumente ca eu, personal, să spun că dacă aș fi pus în postura să votez o astfel de inițiativă nu aș face-o„, a afirmat senatorul PSD.

Popa a adăugat că o astfel de lege poate fi necesară, având în vedere că prevenția este un subiect important care stă în atenția domeniului medical de foarte mult timp, dar a punctat că nu crede că poate fi aplicată în condițiile actuale din România.

Citeşte şi Vosganian, despre proiectul privind prevenţia în sănătate: Le solicit iniţiatorilor să îşi retragă sprijinul

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
Alegeri anticipate în România? George Simion e hotărât. Ce va face imediat după alegeri
Playtech.ro
Indicatorul rutier neînţeles de şoferi. Este nou şi oferă un detaliu important românilor
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Sprijin pentru acești români. La ce pot fi folosiți banii
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Reducerea perioadei de suspendare a permisului, condiționată de plata amenzii. Deputații au decis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică