Doar 4,5% dintre bărbaţii români optează pentru un concediu de creştere a copilului

Doar 4,5% dintre bărbații români deveniți părinți aleg să rămână în concediu de creștere a copilului, în timp ce 42% dintre mamele românce optează pentru concediul de creștere a copilului cu durată de doi ani, chiar dacă indemnizația acordată de stat în acest caz este de maxim 1.200 lei, conform analizei realizate de o companie de resurse umane, remisă luni Agerpres.
Iulian Tudor
15 feb. 2016, 09:36
Doar 4,5% dintre bărbaţii români optează pentru un concediu de creştere a copilului

Datele arată că, în fiecare an, din totalul angajatelor din România, 2,5% rămân, în medie, însărcinate. Dintre acestea, 42% optează pentru concediu de creștere a copilului de doi ani, restul de 58% alegând varianta de un an, potrivit analizei Smartree.

Indemnizația de creștere a copilului reprezintă 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, dar în limita maximă de 3.400 lei în cazul concediului pentru creșterea copilului de până la un an (3 ani în cazul copilului cu handicap) și 1.200 lei în cazul concediului de până la doi ani.

„Intrarea în concediul de creștere a copilului și primirea indemnizației nu depind de vechimea pe care părintele o are la cel mai recent angajator al său. Atât timp cât condiția de realizare de venituri în ultimele 12 luni este îndeplinită, părintele care optează pentru acest concediu va beneficia de indemnizație”, spune Raluca Peneș, HR coordonator Smartree.

Citeşte şi Iniţiativă legislativă: Mamele care adoptă copii mai mari de doi ani primesc o indemnizaţie lunară de 1.700 de lei

În cele mai multe cazuri în care tatăl alege să stea acasă cu nou-născutul, mama este cea care are venitul mai mare sau nu își dorește o pauză în carieră. Există însă și alte situații, în care tatăl poate beneficia de avantaje dacă optează pentru concediu de creștere a copilului.

„Spre exemplu, dacă un salariat lucrează cu jumătate de normă, este plătit cu salariul minim pe economie, iar indemnizația primită de minimum 600 de lei este mai mare decât salariul. Sau o persoană care se teme pentru siguranța jobului își poate asigura locul de muncă pentru cel puțin doi ani și jumătate după nașterea copilului, deoarece angajatorul are interdicție de concediere”, menționează Raluca Peneș.

Legislația din România protejează părinții care se întorc din concediul de creștere a copilului, în sensul că angajatorii au interdicție de la concediere în două cazuri — în perioada în care angajatul primește stimulent de inserție și în decurs de 6 luni după revenirea definitivă a părintelui la serviciu, la finalizarea perioadei de concediu.

Circa 95% dintre persoanele care revin din concediu își reiau activitatea. Există și situația în care salariații care au fost în concediu de creștere copil aleg să nu se întoarcă la locul de muncă inițial și să opteze pentru un alt job.

Analiza a luat în considerare perioada 2012-2014 și a inclus 3.330 de angajați intrați în concediu de îngrijire a copilului, majoritatea din companii multinaționale.

Citeşte şi Veşti bune privind indemnizaţia pentru creşterea copilului. Ministrul Muncii anunţă schimbări majore pentru părinţi

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Horoscop zilnic, duminică, 11 mai 2025. Drum pentru Gemeni
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Fostul sat pescăresc de pe marginea Dunării, cu plaje sălbatice și restaurante ascunse. O alternativă la litoral
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Știrea care i-a îngrozit pe români. Ce subiect a devenit un fake
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Povestea tristă de viață a 'prințului adormit' din Arabia Saudită. De două decenii se află în comă, în urma unui accident rutier cumplit 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru românii care au muncit 10 ani în grupe de muncă! Cum se face de fapt calculul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Străinii mi-au dezvăluit traumele de familie” – ce se întâmplă într-o ședință de constelații familiale