Corina Creţu, despre îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşele europene

Lansat cu câteva luni înainte de alegerile locale din România, studiul „Calitatea vieții în orașele europene", care conține o prefață scrisă de comisarul Corina Crețu, oferă o imagine interesantă asupra temelor importante pentru cetățenii europeni din mediul urban – calitatea transportului în comun, a serviciilor de sănătate și de educație, existența spațiilor verzi, oportunitățile de angajare și multe altele.
Filip Stan
18 feb. 2016, 14:28
Corina Creţu, despre îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşele europene

Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională, a descris studiul ca punând „un accent unic asupra calității vieții”, „oferind o imagine pozitivă asupra orașelor noastre europene” și fiind o dovadă a îmbunătățirilor standardului de viață din Europa în ultimii ani.

Pe lista de teme prioritare respondenții au plasat în primul rând serviciile de sănătate, șomajul și educația. Totodată, comisarul Corina Crețu a remarcat că dezvoltarea sistemului de transport public joacă un rol esențial în feedback-ul pozitiv primit din orașe precum Budapesta și Cracovia, iar îmbunătățirea serviciilor din domeniul sănătății sunt prioritare în Braga, Heraklion și Piatra Neamț. Pe de altă parte, există și o serie de aspecte negative cu impact la nivelul tuturor orașelor europene, precum oportunități limitate de achiziție a unei locuințe și dificultatea de a găsi un loc de muncă.

 

Rezultate surprinzătoare pentru București, Cluj și Piatra Neamț

În primul rând, comparativ cu 2012, a crescut nivelul de satisfacție în legătură cu serviciile de sănătate în Piatra Neamț (total de 41%) și București (40%). Totodată, 67% dintre cei chestionați au răspuns că le este ușor să găsească un loc de muncă în Cluj Napoca, iar 73% consideră că cetățenii străini sunt bine integrați în orașul lor.

Pe de altă parte, în București există nemulțumiri semnificative legate de oraș în general (52% nemulțumiți), de dimensiunile orașului și de transportul în comun (52%), instituțiile de educație (52%), de vecini și ceilalți locuitori (încredere de numai 35%), calitatea aerului (disatisfacție de peste 75%, cel mai mare nivel din Europa), nivelul zgomotului (67% nemulțumiți).

 

Corina Crețu: Există sprijin din partea Uniunii Europene

Corina Crețu atrage atenția asupra faptului că politica de coeziune 2014-2020 va investi masiv în zonele urbane, iar „aproximativ 15 miliarde € vor fi dedicate investițiilor în dezvoltarea urbană durabilă, gestionate direct de către autoritățile orașelor”.

„Sper că rezultatele vor inspira instituțiile și actorii interesați în dezvoltare urbană să implementeze o abordare holistică în privința provocărilor sociale, economice, culturale și de mediu. În acest sens, Uniunea Europeană oferă sprijin pentru zonele urbane, pentru a rezolva unele dintre problemele identificate”, a declarat comisarul european.

 

Despre cercetare

Studiul, realizat în perioada mai-iunie 2015, a implicat chestionarea a peste 40.000 de persoane din 28 de state membre ale UE, incluzând 79 de orașe și 4 orașe mari suplimentare (zonele Paris, Lisabona, Atena și Manchester).

Oslo din Norvegia și Zurich din Elveția se află în fruntea listei cu 99% din respondenți care s-au declarat mulțumiți de viața în orașele respective. Alte orașe importante care au avut un rating de satisfacție de 98% au fost Aalborg din Danemarca, Vilnius din Lituania și Belfast din Irlanda de Nord.

Spynews
Bogdan, tânărul care a murit după ce a intrat cu maşina într-o cisternă încărcată cu benzină era poliţist. În trecut, ar mai fi încercat să își pună capăt zilelor
Bzi.ro
Cristi Borcea vrea al zecelea copil? „Trebuie să ne ocupăm!”
Fanatik.ro
Ea este femeia declarată moartă care s-a trezit în timp ce angajații de la pompe funebre o pregăteau pentru înmormântare. “Respiră”
Capital.ro
Veste cumplită pentru Elena Udrea. Decizia FINALĂ
Playtech.ro
Te SPERII! Cum arăta Valentina Pelinel în tinerețe. Cristi Borcea a făcut “infarct” când a văzut pozele
DailyBusiness
Se dau bani fermierilor! Anunț de ultimă oră de la ministrul Agriculturii
Adevarul
Putin, o nouă amenințare cu războiul nuclear. Ce spune liderul de la Kremlin despre posibilitatea de a înarma „dușmanii” Occidentului
Spynews
Poliţist din Cluj-Napoca, reţinut după ce ar fi primit 12.000 de euro mită. A fost pus să distrugă un proces verbal
Spynews
Anunț ANM de ultim moment! Cod portocaliu de furtuni severe în multe zone din țară! Care sunt județele vizate 
Evz.ro
Creșterea venitului minim, bătută în cuie. Câți români vor avea salarii mai mari
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Adrian Mititelu Jr, jefuit în vacanța din Mykonos! Hoții i-au spart vila de lux
wowbiz.ro
Bogdan a murit carbonizat după ce mașina pe care o conducea s-a izbit puternic de o cisternă plină cu benzină! Familia îl căuta neîncetat, fără să știe ce se întâmplase, de fapt, cu el: „Să fii bine acolo sus”
Cancan.ro
Ce a răspuns Prințul William când a fost întrebat dacă Kate Middleton se simte mai bine. Fanii regali sunt îngrijorați!
Playsport.ro
Era una dintre cele mai frumoase prezentatoare TV din România, dar a renunțat la TOT! INCREDIBIL: cu cine se iubește astăzi!
kanald.ro
Cât costă un platou cu fructe de mare la tavernele din Grecia! Prețurile au uimit pe toată lumea: „Mai ieftin decât la Mamaia”
Capital.ro
10 ani fără permis auto. Legea care bagă șoferii la închisoare garantat
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani!
stirilekanald.ro
Tinerii stropiți cu acid, urmăriți! Băiatul a povestit totul: Am găsit...
substantial.ro
Înalta Curte de Casație și Justiție sesizează CCR pentru modificări ale Codului Penal privind jocurile de noroc
MediaFlux
VIN deciziile cu PENSIILE recalculate. ANUNȚUL Ministrul Muncii
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'