MApN prezintă bilanţul pe 2015. Motoc: Avem în faţă un an dificil, mai intens chiar decât 2015

Ministerul Apărării Naţionale îşi prezintă, joi, bilanţul pe 2015. Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat joi că oamenii au așteptări mari de la Armată și de la alianța din care face parte România, iar 2016 va fi un an "dificil" și "mai intens" decât anul precedent.
Iulian Tudor
03 mart. 2016, 09:32
MApN prezintă bilanţul pe 2015. Motoc: Avem în faţă un an dificil, mai intens chiar decât 2015

„Avem, incontestabil, în față, un an dificil și mai intens chiar decât 2015. Sunt așteptări mari, pe care oamenii le au de la armata lor și de la alianța din care facem parte. Avem o serie de angajamente internaționale majore de onorat, iar evoluțiile din mediul de referință sunt din ce în ce mai puțin previzibile. Termenele sunt scurte, iar exigențele mari. Cu cât incertitudinile mediului internațional cresc, iar capacitatea noastră de predicție pare să scadă în proiecție temporală, cu atât armata noastră trebuie să fie mai ușor adaptabilă. Astăzi, folosirea inteligentă a informației poate aduce avantaje strategice în apărare, mai mari decât o divizie de tancuri. De aceea, se impune să reflectăm serios și curajos la prioritățile și programele noastre pentru viitor”, a afirmat Motoc, la prezentarea bilanțului MApN pe 2015.

El a făcut apel la sprijinul conducerii politice a țării astfel încât proiectele ministerului să poată fi realizate.

„Nu vom reuși decât cu sprijinul continuu al conducerii politice a statului și guvernului, nu vom reuși decât în conlucrare cu colegii noștri din instituțiile sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională și, desigur, nimic nu va fi posibil fără aceeași dăruire, abnegație, anduranță și reziliență de care personalul MApN a dat din plin dovadă în 2015. (…) Vă rog să contați că Armata își va îndeplini pe de-a-ntregul misiunile și sarcinile”, a adăugat Mihnea Motoc.

Iohannis, la bilanțul MApN: Am deplină încredere în Armată

Klaus Iohannis este prezent la bilanţul MApN şi a fost întâmpinat de către ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc.

Preşedintele Iohannis a fost primit în cadrul unei ceremonii oficiale care a inclus intonarea imnului naţional şi trecerea în revistă a Gărzii de onoare.

Iohannis a declarat că are deplină încredere în Armata României, el subliniind că aceasta este o instituție exemplu.

„Prin patriotismul dvs, militari și civili, ați făcut din Armata României un exemplu. Armata este unul dintre pilonii statului român, o instituție fundamentală, pe care românii o privesc cu respect și mândrie. Am deplină încredere în Armată”, a spus șeful statului, la bilanțul MApN pe anul 2015.

El a menționat că a ținut în mod special să participe la prezentarea bilanțului pentru a onora Armata și în semn de respect pentru cei care servesc țara sub Tricolor.

Iohannis: Intenționez ca, împreună cu alte instituții, să generăm un mandat puternic și ambițios la summitul NATO

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că intenționează să genereze, împreună cu alte instituții, un mandat puternic și ambițios pentru România la summitul NATO, care va avea loc în iulie la Varșovia, arătând că trebuie reafirmate valențele strategice ale Mării Negre pentru Alianță, prin inițierea demersurilor de constituire a unei grupări navale multinaționale.

„Din perspectiva politicii externe și de securitate, unul dintre cele mai importante evenimente din acest an îl reprezintă participarea României la summitul NATO de la Varșovia. (…) Ca președinte, intenția mea este ca, împreună cu toate instituțiile responsabile, în special MApN și Ministerul de Externe, să generăm un mandat puternic și ambițios pentru România în cadrul acestui summit, pe măsura calității sale de aliat responsabil și credibil. România susține întărirea rolului Alianței Nord-Atlantice în domeniul apărării colective și acordarea unei atenții sporite atât provocărilor de pe flancul estic, în mod deosebit din regiunea Mării Negre, cât și celor de pe flancul sudic”, a spus șeful statului, la bilanțul MApN pe anul 2015.

El a subliniat că valențele strategice ale zonei Mării Negre pentru NATO vor trebui reafirmate și concretizate prin inițierea demersurilor de constituire a unei grupări navale multinaționale.

Șeful statului a arătat că prezența aliată pe teritoriul național va trebui întărită prin operaționalizarea și funcționarea optimă a structurilor de comandă și control.

„În paralel, este nevoie de adaptarea structurii de comandă și control, de asigurarea capabilităților necesare, precum și de corelarea planificării integrate cu planificarea înzestrării și achizițiilor”, a afirmat Iohannis.

Potrivit acestuia, gestionarea responsabilă și eficientă a resurselor, atât pentru echipare, cât și pentru pregătire, va fi esențială pe parcursul acestui an.

„Finalizarea celor două documente majore ale ministerului — Carta Albă a Apărării și Strategia Militară — vă vor ajuta în asigurarea coerenței strategice. De asemenea, vom urmări cu atenție și finalizarea noii Strategii Globale Europene care, după prezentarea și aprobarea sa în Consiliul European, va trebui să ne ofere cadrul de orientare la nivel european în domeniul securității pe termen lung”, a completat șeful statului.

Cioloş: Armata Română contribuie la pilonii fundamentali ai politicii externe

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi, la bilanţul MApN pe anul 2015, că Armata Română contribuie la pilonii fundamentali ai politicii externe – parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi la UE, precizând că ţara noastră este apreciată în NATO ca aliat predictibil şi de încredere.

„Armata Română rămâne acea instituţie fundamentală a statului care înregistrează unul din cele mai ridicate niveluri de încredere în rândul cetăţenilor, pe bună dreptate. Parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la NATO şi la UE au fost şi vor rămâne pilonii fundamentali ai politicii externe a României. Armata României, MApN contribuie la fortificarea fiecăruia dintre aceşti piloni”, a spus Dacian Cioloş.

Premierul a apreciat că, în cadrul NATO, România e apreciată ca aliat predictibil şi de încredere.

„Profesionalismul şi, subliniez, jertfa de sânge a militarilor români în teatrele de operaţii sunt evocate frecvent în contacte oficiale şi informale şi sunt înalt apreciate. Contextul geopolitic este unul complicat, iar România rămâne o ancoră de stabilitate în această regiune. Ţara noastră va continua să fie furnizor de securitate la frontiera estică a NATO, cât şi a UE”, a adăugat şeful Executivului.

DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, imagini incendiare cu cea mai frumoasă româncă! Cum poate să arate actrița la 37 de ani!
Fanatik.ro
Insula din Grecia care a devenit cea mai aglomerată destinație de vacanță din Europa. În sezonul estival plajele sunt pline, turiștii fac mizerie și e greu să găsești loc la restaurant
Capital.ro
Șoc pentru Udrea și Băsescu. S-a înregistrat dosarul la tribunal. Anunțul venit azi, 13 mai
Playtech.ro
Moneda românească pe care se cer peste 17.000 de lei. Are un detaliu care o face valoroasă
DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Adevarul
Un clip cu poziția în care dormea un pasager în avion a devenit viral pe TikTok. „A fost așa în timpul unui zbor de trei ore” / „De fapt, nu este o idee rea...”
wowbiz.ro
Gestul sfâșietor făcut de Ionel Ganea după accidentul care i-a băgat băiețelul în comă
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Proiectul refuzat de Ceaușescu care va salva agricultura din România. A fost reluat după decenii
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Amenințare cu bombă la bordul unui avion Ryanair! Pasagerii au rămas blocați în avion, iar pista a fost închisă
Cancan.ro
Daiana Anghel a cerut divorțul, imediat după ce ea și Sorin Gonțea au câștigat Power Couple 2024: 'El nu o mai ducea bine cu banii și...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă de 499 lei în România. Ordin direct de la minister. Cine sunt românii care o achită obligatoriu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Breaking! Actor MORT la 45 de ani! Detalii șocante
Ultimele informații despre starea de sănătate a fiului lui Ionel Ganea. Fostul fotbalist nu se dezlipește de lângă patul micuțului
MediaFlux
S-a aflat cine va fi președintele României! Răsturnare totală de situație
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Șoc pentru justiția din România! Președintele SUA, Donald Trump, dat în judecată; Udrea și Băsescu, citați într-un proces bombă