Comisia Europeană avertizează România să îşi respecte obligaţiile de disciplină bugetară

Comisia Europeană a avertizat în scris România şi alte cinci state membre să ia măsurile oportune pentru îndeplinirea obligaţiilor legate de disciplina bugetară asumate în Pactul de stabilitate şi creştere, în urma identificării unor riscuri de nerespectare a acestora, se arată într-un comunicat al instituţiei. Celelalte state avertizate sunt Spania, Belgia, Croaţia, Finlanda şi Italia.
Alina Costache
10 mart. 2016, 09:33
Comisia Europeană avertizează România să îşi respecte obligaţiile de disciplină bugetară

„Am identificat şase ţări ale căror strategii bugetare ar putea prezenta riscuri la adresa respectării angajamentelor luate în cadrul Pactului de stabilitate şi de creştere. Aceste ţări mai au încă timp să ia măsurile necesare, de aceea le trimitem astăzi un semnal de avertizare timpurie. Suntem pregătiţi să începem un dialog constructiv cu aceste ţări în vederea minimizării riscurilor avute în vedere”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele CE responsabil pentru moneda euro şi dialogul social.

Evaluarea conformităţii cu Pactul este un proces continuu, care se desfăşoară pe tot parcursul anului, se arată în comunicat.

Pentru Spania, întrucât această ţară face în prezent obiectul procedurii aplicabile deficitelor excesive, atenţionarea ia forma unei recomandări autonome a Comisiei, care reprezintă un instrument curent introdus în pachetul privind supravegherea şi monitorizarea bugetare ca un mecanism de alertă timpurie pentru statele membre din zona euro în cadrul componentei corective.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a declarat la rândul său că măsurile reflectă o evaluare actualizată a perspectivelor bugetare dintr-o serie de ţări în urma previziunilor economice de iarnă ale Comisiei.

„Am făcut tot ce am putut pentru a alerta autorităţile naţionale cu privire la riscurile privind respectarea obligaţiilor. De ele depinde acum modul în care vor ţine seama de observaţiile noastre atunci când îşi vor prezenta, în aprilie, planurile bugetare pe termen mediu”, a spus M.oscovici.

Şeful direcţiei de Afaceri Economice şi Financiare din Comisia Europeană, Isabel Grilo, a avertizat miercuri, la Bucureşti, că măsurile de stimulare fiscală, creşterea cheltuielor şi lipsa unor studii care să analizeze clar impactul deciziilor ar putea genera un deficit structural de aproape 4% din produsul intern brut (PIB) în 2017.

Deficitul structural se calculează pe baza dezechilibrului fundamental, pe termen lung, între cheltuielile şi încasărilor bugetului.

„Scăderea cotei generale de TVA la 20% şi a celei pentru alimente la 9% a contribuit cel mai mult la o deviere de la cadrul fiscal în 2015. În 2017 am putea vedea un deficit structural de 4% (din PIB, n.r.), după un nivel de 3% înregistrat în 2016. S-ar putea pierde progresele făcute în 2014 şi 2015, când deficitele structurale nu au depăşit 1%”, a spus Grilo.

Oficialul european susţine că implementarea măsurilor decise de către autorităţile din România nu a fost în conformitate cu recomandările executivului de la Bruxelles, iar studiile de impact au lipsit.

„Multe măsuri au fost luate ad-hoc, rapid. Nu s-a studiat cu atenţie impactul măsurilor luate. Pe lângă impactul direct al acestora, a existat şi unul indirect, care nu este încă cunoscut în mod exact”, a mai spus oficialul european.

Pentru acest an, guvernul are programat un deficit bugetar de aproape 3% din PIB, nivel dublu faţă de cel înregistrat în 2015.

Ca parte a ciclului semestrului european, în primăvară pot fi adoptate noi propuneri ale Comisiei de recomandări ale Consiliului adresate statelor membre în materie bugetară. Acest lucru va permite luarea în considerare a informaţiilor pe care statele membre le prevăd în programele lor naţionale de reformă şi în programele lor de stabilitate sau de convergenţă, inclusiv a oricărei acţiuni ulterioare pachetului de astăzi.

Recomandările se vor baza, de asemenea, pe previziunile de primăvară ale Comisiei, care vor include datele bugetare finale pentru 2015 validate de Eurostat.

În urma comunicării din 8 martie 2016 privind semestrul european 2016, Comisia va iniţia consultări cu guvernele, parlamentele naţionale, partenerii sociali şi alte părţi interesate.

În martie şi în aprilie, Comisia va organiza, de asemenea, alte întâlniri bilaterale cu statele membre. Aceste întâlniri vor constitui o ocazie de a discuta rapoartele de ţară cu autorităţile naţionale.

În luna aprilie, statele membre urmează să îşi prezinte programele naţionale de reformă şi programele de stabilitate (în cazul ţărilor din zona euro) sau de convergenţă (în cazul ţărilor din afara zonei euro), inclusiv măsurile luate în urma pachetului de iarnă.

Pe această bază, Comisia va prezenta în primăvară propunerile sale privind un nou set de recomandări specifice fiecărei ţări, care vor viza principalele provocări ce trebuie abordate. Recomandările vor cuprinde şi orientări de ordin bugetar, care se vor baza pe previziunile de primăvară ale Comisiei ce vor include datele bugetare finale pentru 2015 validate de Eurostat.

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bărbatul care a lovit o femeie de faţă cu fiica ei rupe tăcerea: „M-a lovit și m-a mușcat!” Scandalul din parc explodează la Cluj. Exclusiv
Capital.ro
Decizie fără precedent pentru cei care au cont la bancă. Se dau banii înapoi. Taxele au fost declarate ilegale
Playtech.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Momentul în care un tânăr de 18 ani vandalizează un semafor pietonal în Pitești
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Inflația accelerează: Românii, tot mai afectați de valul scumpirilor
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Incident șocant la o nuntă din Vâlcea: O mireasă a fost bătută de mire în mijlocul petrecerii, pentru că a supărat-o pe soacră
Cancan.ro
Milionarul Mihai Bizu, care a încercat să-și înece soția în jacuzzi, și-a primit SENTINȚA! Cât va sta în spatele gratiilor
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Amendă fără precedent pentru românii care stau la bloc!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România