Meteorologii avertizează că urmează multe zile caniculare, nopţi calde şi valuri de căldură

Temperatura globală este deja mai mare cu un grad Celsius în comparație cu cea înregistrată în secolul trecut și trebuie să ne pregătim pentru un viitor în care vor fi mai multe zile caniculare, mai multe nopți calde și mai multe valuri de căldură, a atenționat Petteri Taalas, secretar general al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), într-un mesaj adresat, miercuri, participanților la evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Meteorologiei, organizat de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
Alina Costache
23 mart. 2016, 13:39
Meteorologii avertizează că urmează multe zile caniculare, nopţi calde şi valuri de căldură

‘Schimbările climatice afectează mediul nostru natural și antropic. Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, la fel și temperatura din atmosfera inferioară și cea a oceanelor. În prezent, Terra este deja cu un grad Celsius mai caldă decât la începutul secolului XX. Comunitatea internațională a recunoscut în mod unanim necesitatea întreprinderii de acțiuni îndrăznețe. Anul trecut, guvernele au adoptat Acordul de la Paris pentru ‘a menține creșterea temperaturii medii globale în limita a mai puțin de două grade Celsius față de nivelul din perioada pre-industrială și pentru a continua eforturile de limitare a creșterii temperaturii cu cel mult 1,5 grade Celsius. Acesta este un angajament ambițios, iar planurile naționale adoptate până în prezent ar putea să nu fie suficiente pentru evitarea unei creșteri de 3 grade Celsius. Totuși, dispunem de cunoștințele și de uneltele necesare pentru a face față viitorului’, a subliniat Taalas, potrivit Agerpres.

Oficialul a adăugat că, la nivel planetar, populația trebuie să se pregătească să înfrunte mai multe zile caniculare, mai multe nopți calde și mai multe valuri de căldură, fenomene care ar putea afecta sănătatea populației, dar și să creeze tensiuni în societate.

‘Organizația Meteorologică Mondială și Serviciile Meteorologice și Hidrologice Naționale joacă un rol esențial în construirea unor societăți adaptabile la climă. Din cauza emisiilor din trecut și din prezent, trebuie să ne pregătim pentru un viitor în care vor fi mai multe zile caniculare, mai multe nopți calde și mai multe valuri de căldură. Acestea vor afecta sănătatea populației și vor tensiona societatea umană. Putem reduce riscurile de sănătate cauzate de căldură prin punerea în funcțiune a unor sisteme de avertizare timpurie a hazardelor multiple, care să emită, în timp util, alerte către factorii de decizie, serviciile de sănătate și publicului larg. De asemenea, trebuie să abordăm fenomenul de secetă într-un mod mai proactiv, printr-un management integrat al acestuia. Trebuie să furnizăm decidenților linii de ghidare în politici eficiente și în strategii de management al terenului’, conform reprezentantului OMM.

În plus, consideră Petteri Taalas, ‘schimbările climatice amplifică și riscul producerii de precipitații abundente și de inundații’.

‘Putem proteja viețile oamenilor și proprietățile acestora în fața unor astfel de hazarde prin realizarea de prognoze bazate pe impact. Acest tip de abordare a riscului de producere a dezastrelor este cea mai eficientă modalitate de a furniza managerilor situațiilor de risc informații pe baza cărora aceștia să poată să acționeze. Agenda 2030 a Organizației Națiunilor Unite și Obiectivele Dezvoltării Durabile își propun asumarea necondiționată a eradicării sărăciei la nivel global. Aceasta presupune îmbunătățirea securității alimentare, precum și accesul tuturor la apă potabilă și la salubritate. Strategia impune utilizarea de energie curată și dezvoltarea unor așezăminte care să dețină capacitatea de a se adapta, promovând, de asemenea, managementul durabil al ecosistemelor naturale. Constituirea unor comunități adaptabile la climă și vreme reprezintă o parte vitală a acestei strategii destinate dezvoltării durabile. Comunitatea OMM va continua să sprijine țările în eforturile lor de dezvoltare durabilă și de abordare a schimbărilor climatice prin furnizarea celor mai avansate servicii științifice și operaționale pentru prognoza vremii, pentru climă, hidrologie, oceane și mediu’, a apreciat Taalas.

Ziua Mondială a Meteorologiei („World Meteorological Day”) este marcată în fiecare an la 23 martie, din 1961, și reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială („World Meteorological Organization — WMO).

În acest an, Ziua Mondială a Meteorologiei se desfășoară sub sloganul: „Mai fierbinte. Mai uscat. Mai umed. Înfruntăm viitorul”.

Organizația Meteorologică Mondială (WMO) este un organism specializat al Organizației Națiunilor Unite. WMO oferă cadrul unei cooperări internaționale în privința dezvoltării serviciilor de meteorologie și hidrologie.

WMO a fost înființată în 1950 și a devenit agenție specializată pentru meteorologie (vreme și climă), hidrologie operațională și științe geofizice conexe a Națiunilor Unite în 1951, având la bază Organizația Internațională a Meteorologiei (OMI), fondată în 1873.

România este membru al Organizației Meteorologice Mondiale din 1884 și a participat la primul Congres al OMM, începând cu anul 1951.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Marian Golea prezintă zodiacul chinezesc iulie 2025. Ce zodii au karma grea în plină vară
Capital.ro
Permisul auto va fi înlocuit. UE a dat ordin României. Șoferii vor circula cu un nou tip de document
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cum să îți răcorești locuința în zilele toride, fără aer condiționat. Trucul ingenios fără niciun cost
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane