Ministrul Transporturilor, Dan Costescu: „Principala mea preocupare pentru care am venit în Constanţa a fost Portul”

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a avut, marți după-amiază, întâlniri de lucru, la Constanța, cu managerii Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) și cu reprezentanții organizațiilor sindicale și patronale, pentru identificarea soluțiilor la problemele stringente reclamate de operatorii din port.
Filip Stan
29 mart. 2016, 16:25
Ministrul Transporturilor, Dan Costescu:

În cadrul conferinței de presă, susținută la Baza Nautică CERONAV, ministrul Dan Costescu a declarat că scopul deplasării la Constanța l-a constituit identificarea soluțiilor optime pentru rezolvarea disfuncționalităților reclamate de patronatele și sindicatele din port, potrivit Agerpres.

‘Principala mea preocupare, pentru care am venit la Constanța, a fost Portul Constanța. Am avut discuții atât cu cei din conducere, cât și cu reprezentanții operatorilor portuari și ai sindicatelor, care mi-au semnalat o mulțime de probleme’, a afirmat Costescu, în deschiderea conferinței de presă.

Potrivit ministrului, principalele subiecte abordate le-au constituit găsirea unor soluții legislative pentru subînchirieri sau subconcesionarea domeniului public în port și armonizarea punctelor de vedere față de proiectul Masterplan-ului de dezvoltare a portului, promovat de managementul CNAPM, în total dezacord cu operatorii și sindicatele.

‘Am avut o discuție constructivă privind subconcesionarea sau închirierea domeniului portuar și am luat niște hotărâri împreună cu operatorii portuari. Este vorba despre o formă de proprietate sau folosință. Subconceiune sau închiriere. Își doreau să facă opozabil acest gen de document băncilor, pentru a obține credite investiționale. Fără aceste prevederi portul nu se poate dezvolta și nu poate genera plus valoare, nici pentru țară nici pentru Constanța. Vom forma un grup de lucru cu reprezentanți ai operatorilor portuari și sindicatelor și, până la sfârșitul legislaturii parlamentare, să putem elabora un proiect de lege în acest sens, care să și fie votat în Parlament până la sfârșitul anului în curs. Neavând contract de subconcesionare nu pot face dovadă că pot realiza investiții pe termen lung pe un teren la care au dreptul de folosință un număr definit de ani necesari pentru a-și amortiza investițiile. Este o lege care stă în așteptare de câțiva ani buni și, până la finalizarea legii, căutăm și o soluție tranzitorie sub forma unei închirieri’, a spus Costescu.

Un alt subiect la care s-a referit ministrul Transporturilor, l-a constituit armonizarea opiniilor privind Masterplan-ul Portului Constanța. Dan Costescu a precizat că se caută soluții pentru rezolvarea tuturor aspectele semnalate de patronate, sinidicate, de societatea civilă și de Agenția de Protecție a Mediului.

‘Dar mai ales cred că cel mai important este armonizarea Masterplanul Portului Constanța cu Masterplanul de Transport al României. Încă de la început erau două variante diferite și important pentru noi este să ținem cont de expertiza specifică pe care a căpătat-o Portul Constanța de la operatorul său, cu dorința generală și mai ales cu fondurile pe care le avem la dispoziție ca țară, pentru investiții în zona maritimă și fluvială’, a afirmat ministrul.

Acesta a precizat și că în Masterplan va fi cuprins și un proiect amplu de dragare, pentru care se vor cheltui peste 39 de milioane de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat. Este vorba despre zonele care nu au fost niciodată dragate, începând din anii ’70 până în ’90.

‘Așa cum sunt planificate lucrurile acum cred că prin 2017 vom putea să începem primele operațiuni și dragaje de derocare în acest proiect. Avem și un proiect mai mic, pentru dragarea de întreținere a acvatoriului portuar, pe care CNAPM nu a făcut-o deși operatorii au reclamat lipsa de adâncimi de operare la cheu, iar compania a raportat anul trecut profit din exploatare. Valoarea este de 5, 2 milioane euro, fonduri asigurate din bugetul propriu al CNAPM, și are două componente, atât pentru canale și bazine, cât și pentru cheurile de operare. Spre sfârșitul lunii iunie ar trebui să înceapă lucrările la dragajul de întreținere și va dura maxim patru luni’, a afirmat ministrul.

Dan Costescu a mai spus că lucrează la un proiect, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, pentru a renegocia Tratatul din 1948 de la Belgrad, în baza căruia a fost semnat ‘Acordul subsecvent cu Bulgaria’, din 1952, pentru navigația pe fluviul Dunărea.

‘Am văzut că Bulgaria nu este interesată de menținerea dragajelor pe Dunăre, în apele teritoriale, pentru perioadele de secetă estivală, când cotele Dunării scad sub nivelul de 2,5 metri, și nu mai asigură navigabilitatea optimă și astfel vrem să ne asumăm noi această sarcină. Costurile nu sunt foarte mari, este vorba de 1,2 milioane de euro pentru sectorul bulgăresc. Vom face dragajul pe Dunăre pe cheltuiala noastră, atât în apele teritoriale românești cât și bulgărești, ca să nu blocăm activitatea în porturile românești, pentru că altfel pierdem avantajele pe care le avem în transportul fluvial. Sunt cheltuieli de întreținere care trebuie făcute anual pentru dragarea depunerilor de aluviuni și pentru mutarea semnalizării costiere sau de șenal’, a conchis ministrul Transporturilor.

Citeşte şi Protest cu excavatoare în portul Constanţa

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Lovitură totală pentru Pepco. Ce se întâmplă cu magazinul adorat de sute de mii de români. Oamenii stăteau la coadă pentru produse, dar gigantul care deține Zara, Stradivarius sau Bershka i-a întors din drum
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, umilit în văzul lumii: Nu are niciun talent remarcabil
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Canicula și „nopțile albe”. Sindromul nocturn care afectează, anual, zeci de mii de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin