Ministerul Finanţelor: Impozitul pe clădiri descurajează investiţiile în clădiri de calitate

Impozitul pe clădiri descurajează investițiile în clădiri de calitate, în forma în care există acum, a declarat, miercuri, Gabriel Biriș, secretar de stat în cadrul Ministerul Finanțelor Publice (MFP), într-o conferință de specialitate.
Marius Neagu
30 mart. 2016, 08:21
Ministerul Finanţelor: Impozitul pe clădiri descurajează investiţiile în clădiri de calitate

Prin impozitul pe clădiri așa cum este acum descurajăm investițiile în clădiri de calitate. Dacă ne e clar chestia asta ne e clar și ce avem de făcut. Am avut acum un scandal și a trebuit să prorogăm termenul de depunere a declarațiilor pentru că au trebuit făcute foarte multe evaluări. De ce trebuie să evaluăm ca să calculăm impozite? Nu este mai bine să dăm baza impozabilă fixă prin lege așa cum avem acum un sistem care funcționează la persoane fizice?„, a spus Biriș, citat de Agerpres.

El a precizat că autoritățile locale au practicat cote diferite la spațiile rezidențiale în funcție de proprietar, iar Ministerul Finanțelor vrea să modifice acest lucru.

Dacă ne uităm la cotele aplicate pentru rezidențial persoane fizice, rezidențial persoane juridice, vedem că la rezidențial cotele sunt egale ca și ecarturi. Ce au făcut autoritățile locale? Probabil pentru că firmele nu votează, au aprobat în limita ecartului spre cota minimă pentru persoane fizice și spre cota maximă pentru persoane juridice. Nu s-a gândit niciunul dintre noi, care am participat la consultări, și nici cei care au redactat legea, că autoritățile locale o să meargă pe cote diferite la spațiile rezidențiale în funcție de cine este proprietar. Este ca și cum nu ar prea vrea venituri. În momentul în care pe spații comerciale faci diferență așa de mare adică 0,2% pe persoane fizice și 1,9% pentru persoane juridice e clar că interesul tău nu ține de o corectă așezare a impozitării, ci de o corectă așezare a votanților. Am constatat, vedem ce se poate face, și o să propunem modificări„, a mai afirmat secretarul de stat.

Guvernul a decis, în 23 martie, printr-o ordonanță de urgență, ca primul termen de plată a impozitelor și taxelor pe clădiri și mijloace de transport să fie prorogat de la 31 martie până la 30 iunie.

Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, în cazul persoanelor care au în proprietate clădiri cu destinație mixtă pentru care suprafețele folosite în scop rezidențial și cele folosite în scop nerezidențial nu pot fi evidențiate distinct, dacă proprietarul depune declarația privind destinația mixtă a clădirii, însoțită de o declarație pe propria răspundere prin care se atestă faptul că ‘nici una din cheltuielile cu utilitățile nu este înregistrată în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică’ se va datora impozitul pe proprietăți utilizate în scop rezidențial.

Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 — 1,3% asupra valorii care poate fi determinată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință sau care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință. De asemenea, cota se poate aplica asupra valorii finale a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, arată Codul Fiscal.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri