CEZ a cedat presiunii aplicării legii şi facturează lunar energia

După ce a fost amendată de ANRE pentru că factura energia electrică în avans și după ce mass-media a scris în repetate rânduri despre obiceiul CEZ de a factura sume mai mari decât costul consumului real, compania a anunțat că din luna martie facturează lunar, iar regularizarea se face din trei în trei luni. Consumatorii pot da indexul cu consumul real prin autocitire.
Iulian Tudor
30 mart. 2016, 11:15
CEZ a cedat presiunii aplicării legii şi facturează lunar energia

Deși legislația în domeniul energiei interzice facturarea în avans, furnizorul de energie pentru regiunea Olteniei, CEZ Vânzare, a continuat și în primele două luni ale anului în curs să emită astfel de facturi, scrie gds.ro. Totuși, CEZ a schimbat modul de facturare de luna aceasta, când le-a trimis consumatorilor din Craiova niște scrisori, în plicurile cu facturile, prin care îi informează pe consumatori că din martie le face „un avantaj” clienților și le facturează lunar energia electrică. În realitate, compania nu face decât ceea ce prevede legislația în domeniu. CEZ a luat această decizie de facturare lunară după ce a fost amendată tocmai pentru facturarea în avans și după ce mass-media centrale și GdS au scris în repetate rânduri despre această practică aflată în contradicție cu prevederile legislative.

Citeşte şi Enel întrerupe alimentarea cu energie electrică în Bucureşti şi Ilfov. Vezi zonele afectate

Reamintim faptul că CEZ a primit o amendă de 500.000 de lei de la Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) pentru nerespectarea regulamentului de vânzare a energiei către clienții săi casnici în perioada 2014-2015, inclusiv practica facturării în avans a consumurilor de energie.

CEZ fusese somată din octombrie anul trecut pentru că factura în avans sume mai mari decât în realitate și i se pusese în vedere de către ANRE să înceteze acea practică. CEZ anunțase că va contesta amenda aplicată de ANRE.

Acum, CEZ facturează lunar energia estimată a se fi consumat pe luna anterioară celei în care se emite factura. Timp de două luni consecutive s-ar emite factură cu energia estimată de CEZ, iar în a treia lună ar trebui să se emită factură de regularizare, după citirea contorului, potrivit legislației aplicabile de anul acesta.

Puteți plăti exact cât face energia consumată

Craiovenii pot plăti exact ce consumă, fără să dea bani în plus furnizorului de energie pe facturi cu consum estimat. Astfel, consumatorii au posibilitatea să transmită către CEZ consumul real de energie, prin autocitirea indexului contorului lună de lună. Transmiterea acestuia către CEZ se face la numărul de telefon și în intervalele precizate pe factură. Cei care dau indexul prin autocitire vor primi luna următoare factură cu consumul real de energie, respectiv cu toate taxele și accizele calculate la valoarea reală a energiei consumate.

În februarie 2016, CEZ continua să factureze în avans

În ciuda faptului că ANRE ceruse CEZ Vânzare să nu mai factureze în avans, furnizorul de energie a continuat această practică și în 2016. Factura emisă pe 1 februarie 2016 de CEZ către un craiovean arată că omului i se percepea suma de 42,5 lei pentru perioada 27.01.2016 – 23.02.2016, reprezentând „energie electrică estimată”, inclusiv certificate verzi, componenta de piață concurențială, acciză etc. Contactați telefonic la call-centerul CEZ, reprezentanții companiei au recunoscut că facturau în avans chiar și în 2016, precizând că așa era sistemul de facturare al companiei la acea dată.

Care era „șmecheria”: CEZ se folosea de banii clienților în avans

Facturând în avans energie estimată, furnizorul de electricitate factura, totodată, în avans și certificatele verzi, componenta de piață concurențială și multe alte taxe care se colectează de la consumatori. GdS a arătat în repetate rânduri cum factura CEZ în avans aceste taxe, calculate chiar și la nivelul dublului energiei estimate. Cu alte cuvinte, CEZ încasa în avans importante sume de bani de la populație, folosindu-se de aceștia până la regularizarea facturilor. În cazul în care la regularizare se constata un consum efectiv de energie mai mic decât cel estimat de CEZ prin facturile anterioare, atunci compania făcea regularizarea sumelor încasate în avans sub formă de certificate verzi, componentă piață concurențială, contribuție cogenerare, acciză necomercială și altele. Apoi, acele sume încasate în plus pe facturile emise în avans erau scăzute de CEZ de pe următoarele facturi de regularizare, apărând cu minus pe facturile oamenilor, fără a li se rambursa banii, ci doar li se scădeau acele sume din obligațiile viitoare de plată.

Citeşte şi INS: Consumul naţional de electricitate a crescut cu 8,6% în luna ianuarie

Acum, legislația ANRE în domeniul furnizării energiei prevede ca regularizarea (citirea efectivă a contorului de către CEZ) să se facă din trei în trei luni, și nu din șase în șase, cum a fost până anul trecut.

Legislația interzice facturarea în avans fără acordul scris al clientului

CEZ a confirmat, la finalul anului 2015, că fusese amendată de ANRE pentru încălcarea articolului 77 din Regulamentul de Furnizare a Energiei Electrice la Clienții Finali, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 64/2014. Potrivit acelui ordin, furnizorul de energie nu avea voie să factureze în avans energia electrică dacă nu deținea acordul consumatorului pentru a i se emite facturi în avans. Doar dacă un client CEZ ar fi cerut, în scris, companiei să îi factureze în avans, putea să fie emisă o astfel de factură. „Art. 77. Se admite facturarea în avans, înainte de încheierea perioadei pentru care se emite factura, dar cu respectarea perioadei de maximum șase luni pentru citirea și emiterea facturii de regularizare, numai la solicitarea scrisă a clientului final sau în condițiile stabilite prin contractele de furnizare a energiei electrice; solicitarea scrisă a clientului final privind facturarea în avans trebuie să conțină cel puțin perioada pentru care se solicită facturarea în avans și consumul de energie electrică estimat”, se arată în Ordinul respectiv. De anul acesta, regularizarea se face o dată la trei luni.


DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri