Ortodoxe
Sf. Lidia din Filipi, Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; (Dezlegare la pește)
Greco-catolice
Sf. m. Talaleu
Romano-catolice
Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica sf. Paul
Sfântul Mucenic Talaleu, pomenit în calendarul creștin ortodox la 20 mai, era din Fenicia, dintr-o familie creștină. A trăit pe vremea împăratului roman Numerian (283-284), în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor.
Sfântul Talaleu era medic și creștin pentru că încerca odată cu vindecarea trupului să vindece și sufletul pacienților săi, vorbindu-le despre Hristos.
Avea însă mai multă milă către săraci; pentru dânșii avea mai mare grijă căci neputințele și durerile lor le socotea că sunt și ale sale. Atâta milostivire avea Sfântul Mucenic Talaleu pentru cei care aveau trebuință de ajutorul lui, încât nu aștepta să vină la dânsul; ci se ducea el la ei și le ajuta la orice nevoie, dându-le sănătate în dar, fără să primească ceva în schimb.
Viețuind astfel, s-a învrednicit de multe daruri, propovăduind cu îndrăzneală numele lui Hristos. Nu făcea nici o deosebire între credincioși și necredincioși, ci pe toți îi vindeca și toți cei care alergau la el luau vindecare atât pentru trup, cât și pentru suflet, căci către toți era în mod egal milostiv și îndurător.
Nu numai că îi vindeca, dar se și ruga fierbinte lui Dumnezeu pentru toți. Pentru creștini se ruga să se pocăiască și să-și îndrepteze greșelile lor; iar pentru slujitorii de idoli, să se depărteze și să creadă în Hristos. De asemenea, el îi certa pe creștinii care nu se milostiveau pentru cei necredincioși aflați în primejdii și neputințe.
Denunțat că propovăduiește creștinismul, a fost arestat, adus la judecată și supus la chinuri, apoi aruncat la fiarele sălbatice, care nu s-au atins de el. Și astfel a fost condamnat la moarte prin decapitare.
Biserica noastră ortodoxă o cinstește pe Sfânta Lidia ca pe una întocmai cu Apostolii, iar pe locul locul sfânt al botezului ei de pe malul râului Zigaktis s-a ridicat o bisericuță, asemănătoare cu bazilicile paleocreștine din Filippi.
Sfanta Lidia, prima crestina din Europa
Sfanta Lidia, cunoscuta drept prima crestina din Europa, era o vanzatoare de materiale textile din cetatea Tiatira, precum citim in Sfanta Scriptura: „Lidia, vanzatoarea de purpura, din cetatea Tiatirelor.” Purpura este un pigment de culoare rosie, extrasa pentru prima data de catre fenicieni, din molusca „murex brandaris”; substanta era folosita, de obicei, pentru colorarea panzelor scumpe, de catre cei bogati.
Din localitatea Troa, Sfantul Pavel a pornit spre Samotracia, iar mai apoi spre Neapole si Filipi. Ajungand pe pamantul macedonean, Sfantul Pavel se va opri la rau, unde va intalni un grup de femei muncitoare. Aici, el va incepe a propovadui pe Hristos in Europa, „tematoarea de Dumnezeu” Lidia fiind prima botezata.
Odata botezata, Sfanta Lidia a oferit gazduire Sfantului Pavel, in vremea misiunii lui in aceasta regiune. „Iar ei, iesind din inchisoare, s-au dus in casa Lidiei; si vazand pe frati, i-au mangaiat si au plecat” (Fapte 16, 40).
Biserica Ortodoxa, care o cinsteste pe Sfanta Lidia drept una „intocmai cu Apostolii”, o praznuieste pe aceasta in ziua de 20 mai. Biserica Catolica din Grecia o praznuieste pe Sfanta Lidia, numind-o „Lidia din Filipi”, in ziua de 3 august. In unele calendare luterane, sfanta este praznuita in zilele de 27 ianuarie si 25 octombrie.
Aproape de locul antic in care, potrivit traditiei, Sfanta Lidia a fost botezata de Apostolul Pavel, se inalta astazi o frumoasa biserica ortodoxa, zidita in stil bizantin. Cladirea este de fapt un baptisteriu, precum exista odinioara, in comunitatea crestina din Filipi.