Stelele care mor nu pier… Stelele muribunde pot transforma planetele îngheţate în paradisuri pentru viaţă

Planetele aflate la distanță suficient de mare pentru a nu fi înghițite de stelele aflate în stadiul de gigantă roșie ar putea ajunge să întrunească condițiile necesare apariției și dezvoltării vieții, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Astrophysical Journal, transmite SPACE.com.
Alina Costache
20 mai 2016, 15:53
Stelele care mor nu pier... Stelele muribunde pot transforma planetele îngheţate în paradisuri pentru viaţă

Atunci când o stea așa cum este Soarele începe să rămână fără combustibilul necesar continuării reacțiilor de fuziune nucleară intră în ultima etapă a vieții stelare și începe să se umfle, crescând de sute de ori față de dimensiunile ei normale, înghițind eventualele planete aflate pe orbite prea apropiate. Un nou studiu a ajuns la concluzia că planetele aflate la distanță suficient de mare pentru a nu fi înghițite direct de stelele care intră în acest stadiu de gigantă roșie ar putea ajunge să întrunească condițiile necesare apariției și dezvoltării vieții, conform Space.com, preluat de Agerpres.

Peste aproximativ 7,5 miliarde de ani Soarele va ajunge în această situație și va începe să se umfle. Conform oamenilor de știință, Soarele ar putea ajunge de 200 de ori mai mare decât este în prezent, înghițind direct planetele Mercur și Venus, aflate pe orbite prea apropiate și transformând Pământul într-o planetă incompatibilă cu viața. În acest viitor îndepărtat însă, locații în prezent înghețate din sistemul solar, așa cum sunt numeroasele luni ale planetelor gigantice Saturn și Jupiter, ar putea deveni adevărate paradisuri pentru viață.

Foarte multe stele din Univers ajung la un moment dat să se transforme în gigante roșii, iar unele dintre ele pot rămâne în această stare din anticamera morții stelare timp de câteva miliarde de ani. Noul studiu propune o analiză a perioadei de timp în care o planetă aflată pe orbita unei stele gigante roșii poate rămâne ospitalieră pentru viață, iar în anumite cazuri această perioadă poate ajunge la 9 miliarde de ani — o perioadă semnificativ de mare dacă ne gândim că vârsta Pământului este de doar 4,5 miliarde de ani, iar oamenii moderni din punct de vedere anatomic au apărut abia în urmă cu aproximativ 200.000 de ani.

În prezent, orbita Pământului se află în așa-numita „zonă de aur” a Soarelui — distanța la care planeta primește suficientă căldură pentru ca apa de la suprafața sa să se mențină în stare lichidă (prea puțină căldură și apa îngheață, prea multă și se evaporă). Această „zonă de aur” este determinată de luminozitatea stelei — de cât de multă lumină emite în timp. Atunci când stelele de tipul Soarelui rămân fără hidrogenul pe care-l folosesc în procesul de fuziune nucleară (transformându-l în heliu) ele încep fuziunea heliului obținând elemente din ce în ce mai grele. Heliul este un combustibil de fuziune mai puternic decât hidrogenul, rezultând o creștere a potențialului energetic al unei stele care începe practic să se umfle ca un aluat de pâine pus în cuptor, transformându-se într-o gigantă roșie.

În timp ce steaua se transformă într-o gigantă roșie, luminozitatea sa crește. În cazul Soarelui, luminozitatea sa va crește de peste 4.000 de ori atunci când se va transforma într-o gigantă roșie.

„Pământul va deveni un deșert fierbinte. Soarele se va afla foarte aproape de planeta noastră. Va fi extrem de fierbinte”, a comentat Lisa Kaltenegger, profesor de astronomie și director al Institutului Carl Sagan. Lisa Kaltenegger este coautoare a noului studiu.

În aceași perioadă de timp însă, zone mai îndepărtate ale sistemului nostru solar vor deveni propice pentru viață. Conform studiului, „zona de aur” se va deplasa spre exteriorul sistemului solar, incluzând orbitele planetelor Jupiter și Saturn. Sateliți acoperiți de calote glaciare sub care ar putea exista oceane lichide, așa cum sunt Enceladus, luna lui Saturn sau Europa, luna lui Jupiter, se vor dezgheța și vor oferi noi șanse pentru viață.

Cu cât o stea este mai masivă, cu atât perioada de gigantă roșie se va încheia mai rapid. În cadrul studiului, cele mai masive stele luate în considerare sunt cele din categoria „A5”, care sunt stele mai masive decât Soarele dar nu cele mai masive stele din Univers. O astfel de stea ar putea rămâne în stadiul de gigantă roșie timp de aproximativ 200 de milioane de ani. Stele mai mici ar putea rămâne însă mai mult în această fază, planetele aflate în „zona de aur” după ce o astfel de stea s-a transformat în gigantă roșie dispunând de până la 9 miliarde de ani, timp suficient pentru apariția și evoluția vieții (care a avut nevoie de mai puțin de 4 miliarde de ani pentru a ajunge în stadiul actual de evoluție pe Terra).

Lisa Kaltenegger și colegul său de cercetare, Ramses M. Ramirez, cercetător la Carl Sagan Institute, au realizat recent și o listă de 23 de stele gigante roșii aflate la cel mult 100 de ani lumină de Pământ, care dispun de sisteme planetare și implicit de planete pe care ar putea exista condiții pentru apariția vieții sau chiar viață.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Record de participare în diaspora: peste 300.000 de votanți. Update
Capital.ro
Se înlocuiesc bancnotele. Banca Centrală a dat undă verde. Trebuie tipăriți banii noi
Playtech.ro
Județul din România cu cele mai multe oraşe. Sunt 11 la număr
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Gigi Becali, inadvertențe pe bandă rulantă legate de accidentul în care a făcut praf o mașină cu limuzina de jumătate de milion de euro
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Un imperiu măcinat de trădare. Serialul captivant de pe Netflix care dezvăluie secrete întunecate
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se scot plăcuțele de înmatriculare. Mașinile ce vor fi retrase automat din circulație. Nu poți contesta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Ajutor de la stat pentru pensionari: 530 lei în plus la pensie. Cine primește acești bani fără să fi cotizat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă