Ungaria intră în procedură de infringement din cauza copiilor romi. Comisia Europeană o acuză de segregare

Comisia Europeană a lansat joi o procedură de infringement contra Ungariei cu privire la segregarea copiilor romi în școli, potrivit MTI, citată de Agerpres.

26 mai 2016, 13:46
Ungaria intră în procedură de infringement din cauza copiilor romi. Comisia Europeană o acuză de segregare

Executivul UE a trimis o scrisoare de notificare guvernului de la Budapesta în care solicită aducerea legislației ungare privind educația și tratamentul egal în conformitate cu directivele Uniunii Europene referitoare la egalitatea rasială, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în conferința de presă cotidiană. De asemenea, autoritățile ungare trebuie să asigure punerea în practică a acestor politici.

Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că în unele școli copiii romi sunt plasați în clase segregate pentru nevoi speciale în număr disproporționat de mare în Ungaria, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Criza migranţilor: Ungaria organizează REFERENDUM împotriva RELOCĂRII de REFUGIAŢI

Obiectivul acestei proceduri lansate de executivul comunitar este de a se asigura că în Ungaria copiii romi pot lua parte la educația de înaltă calitate în aceleași condiții ca alți copii, întrucât astfel ei vor avea ulterior oportunități de a munci, necesare pentru integrarea socială deplină a populației rome. Wigand a precizat că proceduri similare au fost lansate în ultimii doi ani împotriva Slovaciei și Republicii Cehe.

Dacă în termen de două luni Ungaria nu dă curs recomandărilor CE sau răspunsul său este considerat nesatisfăcător, atunci executivul UE va trece la următoarea etapă a procedurii de infringement — avizul motivat.