STUDIU: Multe dispozitive medicale primesc undă verde înainte ca studiile de siguranţă şi eficienţă să fie publicate

Unele dispozitive medicale aprobate de Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) primesc undă verde înainte ca studiile de siguranță și eficiență ale acestora să fie publicate, se arată într-un raport citat de agenția Reuters.
Filip Stan
06 iun. 2016, 16:56
STUDIU: Multe dispozitive medicale primesc undă verde înainte ca studiile de siguranţă şi eficienţă să fie publicate

Dacă rezultatele testelor respective nu sunt încă publicate, doctorii și pacienții nu pot lua decizii în cunoștință de cauză în ce privește folosirea produselor, avertizează autorii raportului.

Potrivit FDA un dispozitiv medical este un instrument, mașinărie, implant sau alt tip de obiect folosit pentru diagnosticarea, prevenirea sau tratarea unei maladii sau a unei afecțiuni. Dispozitivele includ de la monitoare, care supraveghează funcționarea inimii, până la protezele de șold, dispozitive intrauterine sau noi ustensile pentru chirurgie.

Coordonatorul acestui studiu, Hani Marcus de la Institute of Global Health Innovation din cadrul Imperial College of London, a declarat pentru Reuters că sunt două modalități principale prin care se poate obține aprobare pentru vânzarea pe teritoriul SUA a dispozitivelor medicale. Prima modalitate, pentru dispozitivele care nu sunt similare cu orice alt produs deja existent pe piață, necesită evaluări riguroase pentru siguranță și eficiență înainte ca FDA să dea autorizația pentru punerea în vânzare.

Cea de-a doua, denumită „calea 510 (k)”, este rezervată dispozitivelor noi care sunt însă similare produselor care se vând deja pe piață. Cerințele în această a doua categorie sunt mai puțin riguroase și permit o aprobare mult mai rapidă, conform lui Marcus. În fapt, studiile clinice ale acestor dispozitive nu sunt cerute de obicei, notează Hani Marcus și colegii săi în British Medical Journal.

Echipa de cercetători a căutat studii ale noilor dispozitive medicale publicate în perioada 2000-2004 și apoi au căutat în bazele de date ale FDA informații privind autorizațiile și aprobările acelor dispozitive. Din cele 218 dispozitive descrise în publicații, 99 la număr, reprezentând aproximativ 45%, au primit în cele din urmă autorizație sau aprobare. În patru din cinci cazuri, dispozitivele respective au fost aprobate prin metoda mai rapidă 510 (k).

Din 99 de dispozitive care au ajuns pe piață, 43 la număr, reprezentând 43%, au primit autorizație sau au fost aprobate înainte ca studiile lor de siguranță și eficiență să fie publicate.

”Dacă studiile de înaltă calitate ale dispozitivelor medicale nu sunt finalizate și publicate, este foarte greu pentru medici să formuleze o decizie bine întemeiată privind folosirea lor clinică, să știe care pacienți ar putea beneficia de ele și să cunoască riscurile acestor dispozitive”, a indicat Rita Redberg, profesor de medicină la Philip R. Lee Institute for Health Policy Studies din cadrul University of California, San Francisco.

„Atunci când am analizat dispozitivele cardiovasculare cu grad mare de risc am observat că mai puțin de jumătate, respectiv 49%, erau susținute de studii publicate privind siguranța și eficiența lor”, a mai declarat pentru Reuters Rita Redberg, care a studiat procesul FDA de aprobare al dispozitivelor de mare risc.

FDA definește ca dispozitiv de mare risc acele dispozitive care susțin sau sprijină viața umană, care sunt de o importanță substanțială în prevenirea deteriorării sănătății umane, sau care prezintă un risc potențial de îmbolnăvire sau rănire. Chiar și apariția pe piață a unor astfel de dispozitive de mare risc a fost însoțită uneori de publicarea unor studii de slabă calitate, a mai susținut Redberg.

Hani Marcus a concluzionat că trebuie păstrat un echilibru între importanța publicării de studii care să certifice siguranța și eficiența unor noi dispozitive și necesitatea ca noile dispozitive să ajungă cât mai rapid la pacienții care au nevoie de ele, mai notează Reuters.

Citeşte şi Şeful Laboratorului de Radiologie din cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi a fost reţinut pentru luare de mită

 

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
Decizie pentru cei cu card Visa. Cum se vor efectua plățile. Schimbare radicală în toate țările UE, inclusiv România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ministerul Muncii promite o nouă majorare pentru pensionari. De unde vin banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor