Studiu Infopolitic: Harta care arată cine guvernează cu adevărat România

Alegerile din 5 iunie au reconfigurat hărţile politice din România, iar din această lună putem vedea tabloul general cu actorii care vor guverna cu adevărat România în următorii ani. România s-a împărţit între PSD şi PNL, iar ALDE a reuşit să creeze o bază pentru alegerile din toamnă.
Filip Stan
23 iun. 2016, 08:53
Studiu Infopolitic: Harta care arată cine guvernează cu adevărat România

Distributia puterii este mult mai echilibrata decat pare la prima vedere intre PSD si PNL. Analizand doar rezultatele din orasele municipii resedinta de judet, sau doar hartile rezultate din clasamentul votului politic (pentru listele de CJ), ar putea parea ca Romania este impartita clar intre o Transilvanie albastra (zona PNL) si un fost Regat rosu (zona PSD). In realitate, dupa cum se vede din hartile de mai jos, amestecul celor doua culori este mult mai nuantat. Chiar daca exista o dominatie a PSD in Moldova si Muntenia, si una a PNL in Transilvania, aceste dominatii nu sunt atat de categorice. Exista multe zone cu primari PNL si in sud (Calarasi, Braila, Constanta, Vlacea, Prahova), dar si in Moldova (Suceava, Botosani etc). La fel, PSD este prezent si in judete din Ardeal, precum Timis, Caras, Bihor sau Satu Mare, pe langa Bistrita si Maramures, este una din concluziile Infopolitic, care a sintetizat datele publice privind alegerile locale si a realizat cele mai detaliate harti politice dupa votul din 5 iunie.

Aceste harti reflecta mai bine impartirea puterii intre partidele politice, echilibrul foarte mare dintre PSD si PNL, iar informatiile continute de aceste harti pot fundamenta mai corect si mai precis deciziile politice care trebuie luate in perspectiva luptei politice si electorale de la alegerile parlamentare din toamna.

Studiul Infopolitic   arată că PSD si PNL sunt foarte apropiate ca scor si distributie teritoriala – ceea ce face ca lupta electorala din toamna sa fie extrem de echilibrata.

Principalele concluzii ale studiului
 
1.     Desi au scoruri apropiate, PSD este in continuare ceva mai bine reprezentat in teritoriu fata de PNL. PSD a obtinut peste 50% la CJ in 36% din localitati, fata de doar 18% din localitati castigate cu peste 50% de PNL. In plus, PNL a luat sub 10% in 11% din localitati, fata de doar 6% PSD – ceea ce arata ca PSD sta foarte slab in mult mai putine localitati decat PNL. In fine, atasamentul pentru PSD este mai mare decat cel pentru PNL: in localitatile unde PSD a luat mai mult decat PNL, in 53% din cazuri diferenta este de peste 25%! Spre comparatie, in localitatile unde PNL a luat mai mult decat PSD, in doar 40% din cazuri diferenta este de peste 25%. O explicatie pentru aceasta diferenta vine si din faptul ca PSD profita de pe urma clivajului urban/rural, castigand multe comune, in timp ce orasele sunt mai echilibrate.

2.     Pe lângă avantajul pentru partidele mari, votul intr-un singur tur permite minoritatii maghiare sa aiba primari in multe localitati din afara celor doua judete traditionale – astfel, vedem multe zone „verzi” in Bihor, Satu Mare si Salaj. Acest lucru indica o sustinere in continuare importanta pentru UDMR, iar scenariile despre o eventuala scadere a acestei formatiuni sub pragul de 5% la alegerile parlamentare par nerealiste.

3.     Distributia voturilor pentru ALDE este mult mai extinsa decat putea parea la prima vedere, ceea ce ofera acestui partid o baza de constructie pentru toamna. Obtinerea unor scoruri echilibrate in multe regiuni, alaturi de beneficiile politice ale intelegerilor pe care ALDE le realizeaza in aceste luni – vor fi premise cel putin pentru repetarea scorului de la locale si in alegerile de la toamna. Prin comparatie, PMP are, de asemenea o bază de plecare pentru alegerile din toamnă, dar semnificativ mai mica decat se estima initial. Faptul ca ALDE e mai bine reprezentat teritorial decat PMP reiese si din date, unde mai ales in mediul rural a obtinut mai multe procente decat PMP la CJ. Un sfert din localitati au sub 1% vot la CJ pentru PMP, ceea ce se intampla in doar 14% pentru ALDE. 18% din localitati au scor ALDE de peste 20% fata de doar 9% din localitati cu scor peste 20% pentru PMP. Pentru corectitudinea comparatiei, nu am inclus in calcul si judetele unde PMP nu a avut liste de consilieri – Bacau, Harghita, Covasna, Satu Mare.

4.     Harta cu diferentele de voturi dintre PSD si PNL indica adevaratele zone de „lupta” electorala in perspectiva toamnei. Judetele in care diferentele sunt cele mai mici sunt cele in care deciziile, organizarea si comunicarea ar putea face diferenta in campania electorala care urmeaza. Un nou studiu Infopolitic va indica, in perioada urmatoare, judetele si zonele (localitatile) in care aceasta confruntare politica va fi cea mai echilibrata in lunile urmatoare.

5.     Harta primarilor din localitati, in care includem doar partidele mici, arata cateva concluzii interesante:

a.     ALDE are o raspandire extinsa in tara, PMP este restrans la fiefuri mai vechi ale PDL, la fel si UNPR.

b.     De notat raspandirea independentilor (cu galben) – care arata ca acestia au mai multa priza in localitatile din Transilvania, decat in cele din Vechiul Regat (cu exceptia judetului Constanta). Acest lucru poate indica, pentru toamna, zone in care oferte electorale alternative partidelor clasice ar putea avea rezonanta.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală