BREXIT. PROTESTE în mai multe oraşe din Marea Britanie

Sute de manifestanţi anti-Brexit au ieşit în stradă la Londra şi la Edinburgh, pentru a protesta faţă de rezultatul referendumul de joi, în urma căruia Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană.

25 iun. 2016, 08:51

Tinerii s-au strâns într-un parc din Whitechapel, în estul Londrei, pentru a-şi exprima susţinerea pentru refugiaţi şi migranţi.

Manifestanţii s-au îndreptat apoi spre sediul News UK, trustul de presă al lui Rupert Murdoch. În zonă au fost desfăşurate forţe importante de poliţie, pentru a evita violenţele, notează news.ro.

Ziarele magnatului australian au fost divizate în privinţa Brexit. Sunday Times şi The Sun au fost pentru ieşirea din UE, iar The Times a susţinut rămânerea în blocul comunitar.

O parte dintre manifestanţi au avut măşti, alţii au venit cu petarde. Ei au scandat „Fără graniţe! Fără Boris (Johnson – n.r.)!”.

Un protest similar a avut loc şi la Ediburgh, unde oamenii sunt furioşi pentru că sunt nevoiţi să iasă din UE, deşi 62% dintre alegătorii din teritoriu au votat pentru rămânere.

Anterior, adolescenţii scoţieni au organizat o manifestaţie în faţa Parlamentului, exprimându-şi furia că sunt nevoiţi să plătească ei pentru rezultatul consultării populare.

Camera Lorzilor, camera superioară a Parlamentului, a propus ca tinerii de 16 şi 17 ani să aibă dreptul să voteze în referendum, dar iniţiativa a fost blocată în Camera Comunelor. Parlamentarii care s-au opus măsurii au spus că introducerea acestor noi alegători ar fi costat şase milioane de lire sterline.

Un miting anti-Brexit a avut loc şi la Glasgow.

Mai mult, 350.000 de oameni au semnat petiţia pentru organizarea unui nou referendum şi 90.000 cer independenţa Londrei faţă de Marea Britanie pentru a rămâne în Uniunea Europeană.

Dezamăgiţi sunt şi britanicii din Gibraltar, mai ales că ministrul de externe spaniol a declarat că ieşirea Marii Britanii din UE deschide calea către trecerea acestui teritoriu britanic sub suveranitatea Spaniei.

„E foarte rău pentru Gibraltar. Consecinţele vor deveni clare în câteva luni şi se vor întâmpla lucruri pe care nu le credeam posibile”, spune un locuitor din această regiune.