STUDIU: Românii nu mai pot economisi bani. Salariile sunt cheltuite pe facturi, alimente sau îmbrăcăminte

Un studiu al INS arată că românii nu au de unde să economisească bani. Cea mai mare parte a veniturilor merge către plata facturilor, achiziţionarea de alimente, îmbrăcămite şi alte bunuri de consum. Puţine gospodării îşi pot permite astfel să economisească bani, pentru a face investiţii.
Filip Stan
28 iun. 2016, 07:13
STUDIU: Românii nu mai pot economisi bani. Salariile sunt cheltuite pe facturi, alimente sau îmbrăcăminte

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, anul trecut, o gospodărie a cheltuit lunar 2351,5 RON. Asta înseamnă că în medie, o persoană a cheltuit pe lună în jur de 884,6 RON. Gospodăriile cu salariaţi au avut fonduri ceva mai mari în timp ce şomerii, cei care lucrează în agricultură, pensionarii şi cei cu activităţi neagricole pe cont propriu au avut ceva mai puţini bani la dispoziţie. Cheltuielile au fost mai mari în gospodăriile din mediul urban şi mai mici în cele din mediul rural, scrie voceatransilvaniei.ro.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare şi nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată, sub forma impozitelor, cotizaţiilor şi contribuţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei. Astfel, 72,4% din venituri au mers către consum şi 19% către plata impozitelor şi asigurărilor către stat. Un salariat a plătit statului, în medie, 446,1 de lei lunar, sub formă de taxe şi impozite. Din cei 446,1 lei, 39,5% a fost impozitul pe salariu şi 56,3% contribuţia către asigurările sociale adică pentru pensie, şomaj şi asigurări de sănătate.

Ponderea impozitării este mai mare în gospodăriile cu salariaţi. Cei cu venituri salariale au plătit către stat 27,9% din cheltuieli. Familiile de şomeri au plătit către stat 10,5% iar pensionarii 9,4%. Cei mai puţini bani către stat au mers de la gospodăriile cu lucrători pe cont propriu din activităţi neagricole, adică 4,6%. Agricultorii au plătit 3,1% din cheltuieli.

Gospodăriile din mediul urban plătesc de 2,3 ori mai mulţi bani la stat decât familiile din mediul rural, arată studiul INS. În plus, diferenţe există şi în ceea ce priveşte diferitele regiuni ale ţării. Regiunea de Nord-Est plăteşte mai puţin către stat în timp ce Bucureşti-Ilfov e zona cu cea mai mare contribuţie.

Potrivit INS, cheltuielile pentru investiţii au fost şi în anul 2015 foarte mici. Doar 0,7% din cheltuielile totale ale unei gospodării au fost pentru investiţii. Procentul este în creştere cu 0,1% faţă de 2014, dar este în continuare unul foarte mic. În acest sens, INS a tras un semnal de alarmă. Datele arată că gospodăriile de la noi au o capacitatea extrem de scăzută de a economisi. Necesitatea de a acoperi cheltuielile de consum şi plata impozitelor, lasă românilor prea puţini bani pentru a face economii şi pentru a investi.

În unele zone analizate, investiţiile s-au ridicat la doar 0,1% din ventiuri în timp ce în zonele mai dezvoltate au ajuns chiar şi la 2,0% din totalul cheltuielilor unei gospodării.

Dacă nivelul investiţiilor pe care le pot face românii, este mic, din datele INS pot fi trase şi alte concluzii îngrijorătoare. Din cauza structurii preţurilor şi a salariilor, românii nu au bani pentru a face cheltuieli pentru educaţie, cultură şi nici pentru ieşiri la restaurante. Cu cea mai mare parte a banilor mergând către mâncare, băuturi şi facturi, sumele rămase sunt cheltuite pentru haine, îmbrăcăminte, sănătate, transport.

Ponderea cheltuielilor pentru educaţie este de 0,4% faţă de 1% cât e media europeană. Pentru recreere şi cultură, un român alocă 4% faţă de 9,4% cât a fost media în Uniunea Europeană. Stăm la fel de prost şi în ceea ce priveşte cheltuielile făcute la hoteluri, restaurante şi baruri. Ponderea este de 1,4% raportat la media europeană de 9%.

Citeşte şi România, aproape de un nou împrumut la FMI

 

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Cât costă o Dacia 1300 utilizată de miliția din perioada comunistă. Un astfel de model a fost scos la vânzare, iar prețul e unui complet neașteptat.
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
Playtech.ro
Şanţul şi trotuarul din faţa casei. Cine le repară, pentru ce primeşti amendă de 2.000 de lei?
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia, cu ochii pe România. Mesaj după alegeri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit unul dintre cei mai mari actori. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
UDMR a anunțat pe cine susține în turul 2. Maghiarii au schimbat rapid tabăra
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica