Presupusul organizator al atentatelor de la Istanbul ar fi un rus lider al SI, reţinut în 2011 în Bulgaria

La trei zile după triplul atentat sinucigaș de pe aeroportul Atatürk din Istanbul, rămas încă nerevendicat, și după arestarea a 11 cetățeni străini suspectați că fac parte dintr-o celulă a Statului Islamic (SI) având legătură cu atacul, atenția se îndreaptă spre cel presupus a fi organizatorul masacrului, identificat de presa turcă în persoana unui cecen, Ahmed Ciataiev, notează vineri Reuters.
Filip Stan
01 iul. 2016, 16:03
Presupusul organizator al atentatelor de la Istanbul ar fi un rus lider al SI, reţinut în 2011 în Bulgaria

Conform unui oficial turc, atentatorii de pe aeroport proveneau din Rusia, Uzbekistan și Kârgâzstan, însă autoritățile de la Ankara nu au oferit alte detalii despre aceștia, precizând că legiștii încearcă identificarea lor.

Potrivit cotidianului Yeni Safak, proguvernamental, organizatorul atentatului este suspectat a fi un bărbat de origine cecenă, Ahmed Ciataiev, identificat pe o listă de sancțiuni a ONU drept un lider al Statului Islamic, responsabil cu antrenarea militanți rusofoni.

Cotidianul Hürriyet scrie că Ahmed Ciataiev este șeful SI din Istanbul și că ar fi mai fi organizat atacurile din zonele Taksim (martie) și Sultanahmet (ianuarie), în centrul metropolei turce.

El a fost arestat în Bulgaria acum 5 ani, în baza unei cereri de extrădare din partea autorităților ruse, dar eliberat pentru că deținea statut de refugiat în Austria, a declarat un judecător bulgar, potrivit Reuters. Un an mai târziu, cecenul a fost rănit și capturat în Georgia, dar pus din nou în libertate.

Publicația Yeni Safak a scris că atacatorul rus era originar din Daghestan, republică rusă din Caucazul de Nord învecinată cu Cecenia, unde Moscova a purtat două războaie împotriva militanților separatiști islamiști după prăbușirea fostei Uniuni Sovietice, în 1991.

Cotidianul Hürriyet îl identifică sub numele de Osman Vadinov, menționând că acesta venea de la Raqqa, capitala de facto a teritoriului controlat de jihadiști în Siria.

Ministerul de Interne din Rusia a comunicat că verifică informațiile despre Vadinov.

În 2012, oficiali georgieni au declarat că Ahmed Ciataiev fusese rănit într-o operațiune a forțelor speciale împotriva unui grup neidentificat în regiunea Lopota, în apropierea graniței cu Daghestan. Se crede că grupul era format din insurgenți islamiști care luptau împotriva trupelor ruse în Caucazul de Nord.

Ciataiev, căruia i s-a amputat laba unui picior în urma rănilor suferite, a fost arestat pentru posesie de armament. Cecenul a negat acuzațiile, susținând că fusese trimis în calitate de negociator la cererea oficialilor georgieni.

El a fost eliberat ulterior din ordinul unui tribunal georgian în același an și i s-au retras toate acuzațiile în ianuarie 2013. ‘A fost eliberat conform legii, fie că a fost o eroare sau nu’, a declarat în acest an fostul ministru georgian de interne, Vahtang Gomelauri.

În 2011, cecenul a fost reținut de poliția bulgară la granița cu Turcia, fiind dat în urmărire de Rusia pentru ‘participare la o grupare armată și pentru recrutare de persoane în scop de terorism și finanțare de terorism’, a declarat vineri un judecător bulgar pentru postul național de radio.

Justiția bulgară a refuzat însă extrădarea sa, afirmând că statului de refugiat acordat cecenului de Austria în 2003 rămânea valabil în toate statele semnatare ale Convenției de la Geneva, printre care se numără și Bulgaria.

Fostele republici sovietice din Asia Centrală se află printre cei mai importanți furnizor de jihadiști în Siria și Irak. Aproape 7.000 de cetățeni din Rusia și din ex-republici ale URSS, printre care cele din Asia Centrală, luptă în cadrul SI, a afirmat președintele rus Vladimir Putin.

În opinia lui Michael McCaul, președintele Comisiei pentru securitate internă din Camera Reprezentanților a Congresului SUA, Ciataiev este ‘probabil inamicul numărul unu în regiunea rusă a Caucazului de Nord’. ‘El a întreprins mai multe călătorii în Siria și a devenit unul din comandanții de rang înalt în ministerul de război al SI’, a afirmat McCaul, la postul CNN.

Potrivit agenției BTA, întrebat de jurnaliștii bulgari cum comentează aceste informații, premierul Boiko Borisov a declarat că serviciile speciale au întreprins tot ce era necesar în cazul lui Ahmed Ciataiev. Borisov a refuzat să comenteze decizia instanței care ar fi refuzat extrădarea cecenului în Rusia, pe motiv că primise azil politic în Austria în 2003. ‘Pot să comentez doar despre cum a acționat guvernul prin agențiile sale: acestea l-au arestat’, a afirmat Borisov, notând că deciziile instanțelor sunt guvernate de convenții și acorduri guvernamentale.

Între timp, la Viena, purtătorul de cuvânt al Ministerul austriac de Interne, Karl-Heinz Grundboeck, a declarat pentru agenția APA că serviciile de securitate nu au confirmat informația potrivit căreia Ahmed Ciataiev, un cecen sosit ca refugiat în Austria în 2003, a fost implicat în atentatul de pe aeroportul din Istanbul. El a calificat drept ‘speculații’ informațiile din presă conform cărora Bulgaria nu l-a extrădat pe Ciataiev în Rusia pentru că cecenul primsie azil politic în Austria, mai notează BTA.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Orașul cunoscut din România care va avea parcări cu panouri fotovoltaice, autobuze electrice și un coridor verde. Investiția, realizată cu fonduri europene, va schimba fața localității
Capital.ro
Nou ordin UE. Va afecta toate mașinile pe benzină și motorină. Se introduce obligatoriu din 1 ianuarie 2027
Playtech.ro
De ce are priza trei găuri? Nu este un element de decor
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Moarte cumplită pentru o fetiță lăsată 6 ore în mașina încinsă. Părinții drogați făceau sex la câțiva pași de ea
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Templul din România, înecat în Dunăre la ordinul comuniștilor, refăcut după ani de uitare
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Pensii majorate cu 950 de lei în România. Anunț oficial. Ce pensionari iau banii din luna iunie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Noi reguli ANAF pentru românii care obțin venituri din chirii. Se dau amenzi uriașe
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai puternică furtună solară a anului se îndreaptă spre Pământ