Brexit: David Cameron îi îndeamnă pe britanici să accepte realitatea votului

Premierul britanic David Cameron a declarat că este în interesul fundamental al Marii Britanii să rămână foarte aproape de Uniunea Europeană atunci când renegociază o nouă relație cu blocul comunitar pe care a decis să-l părăsească prin votul la referendumul de luna trecută, relatează luni Reuters.

11 iul. 2016, 13:35
Brexit: David Cameron îi îndeamnă pe britanici să accepte realitatea votului

Totodată, Cameron a afirmat că Marea Britanie trebuie să accepte realitatea votului și să-l facă să funcționeze, inclusiv prin construirea unei noi relații cu partenerii săi europeni. „Cele mai importante decizii strategice vor reveni viitorului premier, însă acțiunile pregătitoare sunt în curs de desfășurare”, a mai spus el.

„Tot ceea ce pot spune despre rezultat este că, în opinia mea, este în interesul nostru național și economic fundamental să rămânem foarte aproape de Uniunea Europeană pentru comerț, pentru afaceri, pentru securitate, pentru cooperare. Deci, acesta să fie obiectivul nostru”, a mai spus Cameron, potrivit Agerpres.

Pe 23 iunie, 17,4 milioane de britanici au votat în favoarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (adică 51,9%) față de 16,1 milioane care au votat pentru rămânerea în UE. Participarea a fost de 72,2%.

Acest vot a antrenat demisia prim-ministrului David Cameron, al cărui succesor urma să fie desemnat în 9 septembrie.

Citeşte şi Brexit: Ministrul de Finanţe german: UE trebuie să se schimbe indiferent de votul Marii Britanii

Secretarul de stat Andrea Leadsom și-a anunțat luni retragerea din competiția pentru conducerea Partidului Conservator, ministrul de interne Theresa May rămânând singurul candidat.

Noul premier va avea responsabilitatea de a activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care reglementează procedura de ieșire din UE și fixează un termen de doi ani pentru ca această separare să fie finalizată.