Ce despăgubiri primesc victimele accidentelor de maşină faţă de cele ale accidentelor aviatice. Diferenţa este uriaşă

Sistemul de asigurări din România a ajuns să facă diferenţe uriaşe în cazul persoanelor care mor în accidente de maşină şi a celor care îşi pierd viaţa într-un accident aviativ. Astfel că, în primul caz victimele sau familiile acestora pot primi despăgubiri de până la cinci milioane de euro, în timp ce persoanele care mor după ce elicopterele SMURD se prăbuşesc primesc maxim 50.000 de euro, cât este poliţa de viaţă a personalului MAI.
Filip Stan
12 iul. 2016, 08:18
Ce despăgubiri primesc victimele accidentelor de maşină faţă de cele ale accidentelor aviatice. Diferenţa este uriaşă

Potrivit specialiştilor, o soluţie la această problemă ar putea fi tranşarea pe latură civilă a acestor cazuri, în instanţă. Până acum, însă, nimeni nu a dat în judecată MAI în urma unei tragedii aviatice, după cum a răspuns ministerul la solicitarea „Ziarului de Iaşi”.

La Iaşi, în ultimul deceniu, opt salvatori şi-au pierdut viaţa în urma unor astfel de evenimente tragice.

În 2013, în urma unui proces cu presa la uşă şi cu mare presiune din partea opiniei publice, un judecător din Iaşi punea punct dosarului accidentului de tramvai din Fundaţie. Pe lângă pedeapsa de trei ani de închisoare pentru vatman, magistraţii stabileau tot atunci şi despăgubirile pe care rudele şoferului mort în acel accident, Dănuţ Condurache, aveau să le primească: 1.175.000 de lei. Aproape 250.000 de euro. Dănuţ Condurache se deplasa alături de o asistentă medicală la o farmacie în ziua fatidică în care maşina sa a fost strivită ca o cutie de suc. Potrivit judecătorilor, Condurache a avut şi el o culpă, calculată la 30%, în producerea respectivului accident.

Cinci ani înaintea accidentului de tramvai de la Iaşi, undeva în zona Aeroportului Iaşi, patru oameni – medic, asistent, pilot şi copilot, îşi pierdeau viaţa în timpul unui zbor cu elicopterul SMURD. În cazul lor, un judecător nu a apucat niciodată să vadă dosarul, asigurările de maximum 50.000 de euro pentru fiecare familie fiind acordate direct de asigurator.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) spun că acei 50.000 de euro reprezintă maximul sumei pe care familia unei persoane care moare într-un accident al SMURD o poate primi, scrie ziaruldeiasi.ro.

 Despăgubirile pe care un rănit sau aparţinătorii unui decedat din accidentele rutiere le primesc sunt reglementare de o lege din 1995, plafonul maxim al acestora fiind stabilit de Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 14/2011 la 5.000.000 de euro pentru unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor vătămate sau civile. De regulă, imediat după un accident rutier în care o persoană moare fără să aibe vreo vină, reprezentanţii firmei de asigurări încearcă să îi convingă pe aparţinători să primească o sumă de bani şi să nu meargă în instanţă, unde judecătorii stabilesc de multe ori sume mult mai mari ce sunt impuse asiguratorului.

„Calculul acestor asigurări este realizat de judecător în baza unui algoritm în care se ţine cont de vârsta celui care a decedat sau a fost rănit, de ocupaţia sa, de statutul său familial sau şcolar etc. Pot exista diferenţe de câteva sute de mii de euro de la un caz la altul”, ne-a precizat Gianina Poroşnicu, avocat specializat în asigurări.

În privinţa accidentelor elicopterelor SMURD nu există un astfel de calcul. Trei accidente mortale în care au fost implicate aeronave ale MAI au avut loc în ultimii 10 ani. Cel mai mare preţ pe care firma de asigurări a plătit-o familiei unui membru al acestor echipaje a fost de 243.892 lei, în timp ce minimul s-a situat la 87.342 de lei.

Citeşte şi Un general a murit într-un accident, la Buzău. Victima era în conducerea Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă din MAI

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Ce să pui peste răsadurile de cartofi dacă vrei să ai o recoltă bogată. Trucul folosit de grădinarii cu experiență
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Când intră banii pe cardurile sociale? Noi informaţii despre vouchere pentru alimente 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
CCR, față în față cu o decizie crucială. Alegerile din 4 mai, în pericol de anulare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Statul nu mai are bani pentru toți: Pensiile și salariile, primele pe listă la plată
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică