Buget de 3,7 miliarde de lei pentru sănătate până în 2020

Sectorul sanitar are prevăzut un buget de 3,763 miliarde de lei pentru perioada 2016-2020, în cadrul proiectului "România competitivă", cei mai mulți bani urmând a fi alocați pentru facilitarea accesului la serviciul de urgență, se arată în documentul de lucru privind sănătatea, ce va fi dezbătut în cadrul sesiunii consultative de miercuri.
Iulian Tudor
20 iul. 2016, 10:12
Buget de 3,7 miliarde de lei pentru sănătate până în 2020

Miercuri se desfășoară cea de a patra dezbatere în cadrul proiectului România Competitivă, având ca temă „Sănătatea”.

Populația României a scăzut în anul 2015 cu 1.520 de persoane ca urmare a decesului copiilor născuți vii, cu vârsta sub un an. În anul 2014, România a pierdut 148.977 de persoane ca urmare a deceselor cauzate de bolile aparatului circulator. Pentru populația României, cei mai mulți ani potențiali de viață pierduți sunt cauzați de decesele premature determinate de bolile cerebro-vasculare, cardiacă ischemică și ciroză hepatică„, se arată la capitolul „Starea de fapt”, din cadrul documentului de lucru ce va fi dezbătut în cadrul acestei sesiuni consultative.

Astfel, ca obiectiv, autoritățile și-au planificat reducerea ratei de mortalitate infantilă de la 7,5 la mie anul trecut, la 6,5 la mie în anul 2020. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate și nutriție a mamei și copilului și reducerea riscului de deces matern și infantil s-a prevăzut suma de 742,5 milioane de lei.

Totodată, măsura care vizează reducerea numărului de sarcini nedorite, a incidenței avortului la cerere și a ratei mortalității materne prin avort are nevoie de 357,1 milioane de lei.

Experții își doresc scăderea deceselor cauzate de boli ale aparatului circulator la 55% din total decese până în anul 2020, de la 58,8% în 2014, prin creșterea eficacității și rolului promovării sănătății (buget prevăzut de 310,2 milioane lei) și dezvoltarea serviciilor de asistență comunitară, integrate și comprehensive, destinate în principal populației din mediul rural și grupurilor vulnerabile (buget de 353,1 milioane lei).

Alte măsuri vizează îmbunătățirea accesului populației la servicii de urgență prin consolidarea sistemului integrat
de urgență și continuarea dezvoltării acestuia (buget de 1,908 miliarde lei), creșterea accesului la servicii de calitate de reabilitare (77,9 milioane de lei) și adaptarea cunoștințelor și abilităților personalului medical la schimbările survenite în serviciile de sănătate livrate (14,2 milioane lei).

În cadrul proiectului „România competitivă”, au fost programate o serie de 16 sesiuni consultative pe baza celor peste 90 de măsuri economice identificate care pot contribui la definirea unei viziuni de consens în ceea ce privește o creștere economică sustenabilă până în anul 2020.

Potrivit Ministerului Economiei, „România competitivă” are schițate liniile de acțiune pentru următorii patru ani, linii care pot primi în urma consultărilor cu specialiștii din fiecare domeniu, parteneri sociali, partide politice, organizații civice, elementele de valoare adaugată și consensul de care au nevoie din partea tuturor actorilor implicați în procesul de dezbatere, pentru a putea fi implementate cât mai curând posibil.

Proiectul „România competitivă” este un proiect în lucru, care alături de propunerile reprezentaților Guvernului, ai Băncii Naționale a României și ai Academiei Române, așteaptă contribuțiile de specialitate ale celor care pot participa la dezvoltarea și completarea liniilor de acțiune deja identificate.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de sâmbătă, 3 mai, carnea pe care românii se bat s-o cumpere. Are prețuri excelente și se va vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
Playtech.ro
Moneda din România anilor ’90 pe care se cer 44.000 de lei. Preţul este pe bucată
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Rețetă de șnițel vienez. Secretul bucătarilor austrieci
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
BREAKING | Cutremur de 7,4 grade magnitudine. Oamenii sunt in alertă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură imensă pentru George Simion. Ce spune Călin Georgescu despre liderul AUR
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare