Secretar de stat: Ministerul Muncii vrea să închidă jumătate din centrele rezidenţiale clasice pentru copii

Ministerul Muncii intenţionează ca, în următorii patru ani, să închidă jumătate din cele 77 de centre rezidenţiale clasice pentru copii, însă acest lucru se va face numai după evaluarea resurselor din fiecare comunitate şi după dezvoltarea de servicii alternative, a declarat, miercuri, secretarul de stat responsabil de asistenţa socială din Ministerul Muncii, Oana Ţoiu.
Iulian Tudor
17 aug. 2016, 10:17
Secretar de stat: Ministerul Muncii vrea să închidă jumătate din centrele rezidenţiale clasice pentru copii

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Gabriela Coman, a spus că, la nivel naţional, mai sunt 77 de centre rezidenţiale clasice publice şi patru private, în care sunt aproximativ 7.000 de copii.

Secretarul de stat Oana Ţoiu a precizat că închiderea de centre se va face „cu precauţie”, acest lucru însemnând că nu vor fi închise aceste instituţii fără a exista înainte o evaluare pentru a vedea dacă este posibilă reintegrare în familia naturală şi, dacă nu, fără a fi mai întâi create servicii alternative.

Când vorbim de închiderea centrelor rezidenţiale, felul în care vrem să o facem este cu grijă şi precauţie, dar în momentul acesta intenţia este ca în următorii patru ani să închidem mai mult de jumătate din centrele rezidenţiale publice şi când spunem că închidem mai mult de jumătate, vorbim de reintegrarea copiilor în familie, de asistenţi maternali, de reintegrarea în comunitate. Adopţia este doar unul din intrumentele de la capătul celălalt al drumului„, a spus secretarul de stat din Ministerul Muncii.

Oana Ţoiu a adăugat că finanţările pentru comunitate au început să fie date într-un proces integrat, pentru că trebuie să se lucreze la locuire, la educaţia copiilor, la asistenţă socială şi la crearea de locuri de muncă în acelaşi timp, iar pentru finanţările lansate se va putea aplica din toamnă.

Nu este ceva ce putem să facem de azi pe mâine, dar ce putem să facem acum este să ne asigurăm că alocăm resurse financiare, că o facem cu grijă şi cu implicarea direcţiilor de protecţia copilului. Ce putem face de azi pe mâine este că putem să ne asigurăm, prin procesul de inspecţie, că există mai puţine deraieri de la standarde de calitate în procesul acesta. Procesul de închidere nu este un proces independent de procesul de servicii de suport, de reintegrare pentru copii. Închiderea centrului nu se face înainte să ne asigurăm că dezvoltăm sau creştem, acolo unde nu sunt, servicii alternative: asistenţi maternali, case de tip familial, acolo unde nu putem să reintegrăm copilul în comunitate. Procesul acesta începe prin maparea resurselor la nivel local şi care sunt alternativele pentru copil. Centrul se închide odată ce este clar ce se întâmplă cu copiii şi ei au alternative„, a explicat secretarul de stat.

Citeşte şi Ministerul Muncii propune ca pensionarii care sunt membri în mai multe uniuni de creatori să primească o singură indemnizaţie

Spynews
Ce a publicat Adriana de la Mireasa sezonul 9 în mediul online, după ce a ieșit din competiție. Ce spune despre momentele din emisiune: "Răutățile..." / FOTO
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor All Stars 2024! Cu câți bani pleacă acasă învingătorul
Fanatik.ro
Animalul care are amprente aproape identice cu ale omului. Experții au probleme în a le diferenția
Capital.ro
INTRĂ BANII direct pe card. Cererile pot fi depuse până la data de 7 IUNIE
Playtech.ro
ȘOC! Babs și Ema Uta, show incendiar în ținute minuscule. Au înnebunit internetul cu dansurile lor
DailyBusiness
Caniculă în România. ANM anunță ce temperaturi vor fi până la jumătatea lunii iunie
Adevarul
Armata Română pierde sute de militari lunar. Cum pot fi opriți soldații să părăsească sistemul
Spynews
Când va naște Ana Baniciu! Artista așteaptă primul ei bebeluș în orice moment: ”Mai sunt...” / FOTO
Spynews
Cum arată verighetele alese de Vlad Gherman și Oana Moșneagu. Cei doi actori s-au căsătorit ieri / FOTO
Evz.ro
Economia se prăbușește de la zi la zi. Milioane de oameni rămân pe drumuri
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
wowbiz.ro
Fostul preot Daniel Balaș, băgat în spital după ce a fost atacat pe stradă, în miez de noapte! În ce stare se află
Cancan.ro
Antonia i-a lăsat pe toți fără cuvinte! Vedeta s-a lăsat fotografiată în toată splendoarea, după ce s-a plâns că e „grăsuță”
Playsport.ro
SURPRIZĂ URIAȘĂ! Vedeta PRO TV, nuntă secretă la New York cu omul din spatele meciului colosal al Generației de Aur! Au apărut primele imagini
kanald.ro
EXCLUSIV Psihologul Iuliana Morlova, despre Raisa și Maria, cele două fetițe care au fost ucise de câte un membru din familie: „Copiii care au suferit neglijare sau abuz prezintă un risc de implicare în acte criminale pe viitor”
Capital.ro
Ion Țiriac, super lovitură în TRANSILVANIA. Ce vrea să facă celebrul miliardar
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare a unui talk-show de fotbal din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de vijelii - HARTA
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
CENTRALĂ NUCLEARĂ într-o STAȚIUNE MONTANTĂ din România! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'