Vlad Voiculescu: Mi-aş fi dorit tare mult să tai panglică la spitale, dar nu mai trebuie „investiţii pe genunchi”

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a declarat că şi-ar fi dorit "tare mult" să taie o panglică la spitale, dar acest lucru nu va fi posibil în mandatul lui, iar investiţiile care vor fi făcute la Spitalul "Marie Curie" şi Institutul "C.C. Iliescu", unde vor fi construite noi clădiri, prin parteneriat public-privat, nu trebuie grăbite, fiind esenţial ca proiectarea "să fie făcută cu cap, ci nu pe genunchi, cum s-a făcut până acum în România". 
Iulian Tudor
26 aug. 2016, 15:43
Vlad Voiculescu: Mi-aş fi dorit tare mult să tai panglică la spitale, dar nu mai trebuie

Ministrul Sănătăţii vorbeşte într-un interviu pentru News.ro despre proiectele de investiţii în infrastructura medicală.

„Modul în care arată infrastructura spitaliceacă din România în acest moment este exact efectul lucrului pe genunchi, al studiului de fezabilitate făcut rapid, din nou pe genunchi, poate câteodată cu firme prietene, poate câteodată cu firma care are cea mai ieftină ofertă, cel mai ieftin serviciu”, a declarat Vlad Voiculescu.

Totodată, ministrul explică cum funcţionează un parteneriat public-privat şi de ce acesta nu este potrivit pentru toate tipurile de investiţii.

„Patreneriatul public-privat ar trebui aplicat în faza pilot pentru cele două spitale pe care le-aţi menţiont, „Marie Curie” şi „C.C. Iliescu”. Pentru cele trei spitale regionale nu cred că parteneriatul public-privat este o structură care se potriveşte, dintr-un motiv foarte simplu – un parteneriat public-privat este în sine o structură relativ complexă, dacă luăm în considerare şi fondurile europene, care nu sunt la dispoziţie pentru spitalele regionale. Vă pot spune, ca un fost bancher care a lucrat cu structurile complexe, că lucrul acesta nu este neapărat posibil în România zilelor noastre – să ai un parteneriat public-privat în care sunt implicate şi fonduri europene pentru proiecte de mărimea spitalelor regionale. Spitalele regionale ar trebui să coste, după estimările noastre, ceva mai bine de 200 de milioane de euro fiecare. Pentru cele două spitale pe care le lansăm în parteneriat public privat, „Marie Curie”şi „C.C.Iliescu”, investiţia este 100 de milioane pe fiecare proiect. Este o sumă maximă de care nu vrem să trecem. Este înţelegerea pe care o avem cu Ministerul Finanţlor Publice. La spitalele regionale vorbim de mai bine de 200 de milioane de euro pentru fiecare proiect. Spitalul regional înseamnă o structură ceva mai curpinzătoare. Spitalele regionale vor fi investiţii de la zero, în timp ce spitalele în parteneriat public-privat sunt construite în curtea spitalelor actuale – la „C.C. Iliescu” este o clădire cu totul nouă în care spitalul o să se mute, iar la „Marei Curie” este tot o clădire nouă, în continuarea spitalului existent”, a spus Voiculescu.

Voiculescu: Un nou corp de clădire va fi construit la „Marie Curie”, iar clădirea Spitalului „C. C. Iliescu” va fi înlocuită

„În cazul acestor două proiecte prin parteneriat-public privat, în momentul în care încheiem contractul nu plătim nimic. Până la finalizarea construcţiei, nu plătim nimic, statul nu plăteşte absolut nimic. Din momentul în care construcţia este gata, este pusă la dispoziţia noastră, a statului, statul începe să plătescă o plată de disponibilitate, un soi de chirie. Şi o plăteşte numai în condiţiile în care anumite criterii de performnaţă sunt îndeplinite. Şi asta o să facă pe o perioadă de 25-30 de ani. Plăteşte un soi de chirie. Practic, eu spun:. Dacă există un CT care s-a defectat, statul anunţă partenerul privat. El are obligaţia să-l repare în 48 de ore. Dacă nu funcţionează în acest interval, există o penalitate care se scade din plata de disponibilitate. Aceste lucruri vor fi stabilite de la început, contractul va fi public, astfel încât toată lumea – pacienţi şi personal medical – să ştie la ce se poate aştepta. Dacă partenerul privat nu respectă contractual, îi tai o bucată din plata de disponibilitate, foarte clar. Mai mult, dacă privatul nu se achită de obligaţii, spitalul merge la stat, ceee ce se întâmplă după 25-30 de ani, la sfârşitul perioadei de contractare”, explică ministrul.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Statul român impune „taxa pe pierdere”! Articol-manifest despre ipocrizia fiscală și cum profită statul de suferința celor vulnerabili, fără să ajute cu nimic
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Visa Waiver pentru români. Ce condiții mai trebuie îndeplinite
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună