Specialiştii avertizează în legătură cu pericolul ascuns în pacheţelul de la şcoală

Puse la pachet sau doar pentru o gustare rapidă, atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, sendvişurile reprezintă una dintre cele mai comune forme de prezentare a mâncării. Dar te-ai gândit până acum câte E-uri poţi regăsi într-un sendviş şi cum pot influenţa acestea dezvoltarea copilului tău?
Alina Costache
21 sept. 2016, 05:58
Specialiştii avertizează în legătură cu pericolul ascuns în pacheţelul de la şcoală

Legislaţia Uniunii Europene cere ca aditivii folosiţi în alimente să fie specificaţi clar pe lista de ingrediente, cu funcţia pe care o îndeplinesc şi numele sau nr. CEE. Un nr. CEE înseamnă că E-ul respectiv a trecut testele şi a fost aprobat pe teritoriul UE.

Șase tipuri de aditivi alimentari

Majoritatea aditivilor sunt permişi doar în unele produse şi doar în cantităţi limitate, reglementate de legislaţia Uniunii Europene.
Sunt două mari căi prin care aditivii alimentari ne influenţează organismul: ne păcălesc simţurile şi ne afectează sănătatea.
Aditivii alimentari, adică E-urile, sunt grupaţi în funcţie de proprietăţile pe care le au. Aditivii cel mai des întâlniţi pe etichetele alimentelor sunt:
1. Antioxidanţi – împiedică alimentele să râncezească sau să-şi schimbe culoarea, reducând riscul ca grăsimile să se combine cu oxigenul
2. Coloranţi – pentru intensificarea culorii alimentelor
3. Emulsificatori, stabilizatori, agenţi de îngroşare şi gelifiere – ajută la amestecarea şi îngroşarea ingredientelor
4. Potenţatori de aromă – folosiţi pentru a amplifica aroma alimentelor
5. Conservanţi – folosiţi pentru conservarea alimentelor pe termen lung
6. Îndulcitori – cu o putere de îndulcire mai mare decât a zahărului

Dependenţa de gust

„Pentru că un produs, ca să fie cumpărat şi consumat, trebuie să corespundă aşteptărilor noastre. De aceea, un sirop de mentă sau o acadea de lămâie, care în mod natural nu au nicio culoare, sunt artificial colorate în verde şi galben. Culoarea unui produs trebuie să fie constantă, pentru a putea fi recunoscut. Nu e un lucru necunoscut faptul că produsele industriale sunt colorate artificial pentru a restaura nuanţele naturale pierdute prin procesare. Substanţele de sinteză nu sunt însă naturale şi nu conţin nutrienţii de care corpul nostru are nevoie pentru a funcţiona. Ele nu fac altceva decât să ne păcălească simţurile, făcându-ne să mâncăm mult din produse care de multe ori nu conţin nimic natural. Folosirea generalizată de aditivi nu afectează însă doar aspectul vizual al alimentelor, ci şi aroma şi gustul. Potenţarea aromelor atrage de multe ori după sine o dependenţă de gust. Mai mult, aceste arome ne pot schimba preferinţele alimentare, astfel încât nu mai reuşim să recunoaştem produsele naturale şi de calitate”, explică dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, potrivit ziarulring.ro.

Favorizează cancerul

În ceea ce priveşte efectele aditivilor alimentari asupra sănătăţii, aş aminti în primul rând contribuţia lor la creşterea numărului de cancere de tract digestiv. Aşa cum ştim, celulele organismului nostru se regenerează periodic. Celulele care vin cel mai des în contact cu aceste nonalimente (aditivii alimentari) sunt celulele tractului digestiv.

În momentul în care regenerarea lor se produce în prezenţa unor substanţe care nu sunt naturale, apar celule cu defecte – respectiv celule canceroase. În al doilea rând, consumul constant de produse procesate poate duce la alergii cutanate (dermatite, eczeme etc.), tulburări gastrointestinale, poate afecta funcţia de detoxifiere a ficatului şi poate scădea imunitatea. Unii aditivi alimentari sunt însă mai periculoşi decât alţii. De exemplu, oamenii de ştiinţă au studiat legătura dintre aditivii alimentari şi hiperactivitatea la copii. Un studiu britanic publicat în 2007 în revista „The Lancet” a demonstrat cum consumul de conservanţi şi coloranţi artificiali se asociază cu ADHD la copii.

Printre cele mai periculoase şi mai des întâlnite E-uri din industria alimentară menţionăm monoglutamatul de sodiu, sulfiţii şi nitritul de sodiu. Monoglutamatul de sodiu (E621) se găseşte în toate mezelurile, în chipsuri şi în mai toate alimentele semipreparate. Se foloseşte ca potenţator de aromă, dar în acelaşi timp afectează funcţia creierului care îţi dă semnalul de saţietate. Acest lucru conduce în cazul multor persoane la creşterea în greutatea. Monoglutamatul de sodiu este consțiderat, de asemenea, şi o excitotoxină, iar consumul regulat poate duce la depresie, dezorientare, tulburări de vedere, oboseală, dureri de cap şi obezitate.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Decizia SGR așteptată de milioane de români. Comercianții solicită introducerea garanției de 0.5 lei și pentru aceste PET-uri
Capital.ro
A murit cea mai mare actriță și prezentatoare TV. A fost cea mai bună ființă de pe acest Pământ
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Cu cât se vinde vila din București unde a locuit unul dintre cei mai apreciați avocați de la începutul secolului XX
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Apare o nouă monedă în România. Când e ziua lansării
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Moarte pe două roți! FEMEIE MOARTĂ pe loc sub ochii soțului, motocicletă făcută scrum, în urma unei coliziuni cu un camion!
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi privind reciclarea. Toată lumea trebuie să le respecte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești