Ana Maria Pătru, despre cei 600.000 de înscrişi în Registrul Electoral: Autoritatea Electorală Permanentă a importat date de la MAI

Ana Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente, a explicat miercuri existența în Registrul Electoral a celor 600.000 de români cu domiciliul în străinătate. Ea a precizat că este vorba despre date importate de la Direcția Generală de Pașapoarte din cadrul MAI, unde aceștia au fost luați în evidență pe baza pașaportului, cu mențiunea "domiciliu în străinătate".
Ionela Marcu
21 sept. 2016, 15:37
Ana Maria Pătru, despre cei 600.000 de înscrişi în Registrul Electoral: Autoritatea Electorală Permanentă a importat date de la MAI

„Vreau să înțeleagă toată lumea că AEP a importat date de la Direcția Generală de Pașapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, unde cei peste 600.000 de cetățeni români au fost luați în evidență pe baza pașaportului cu mențiunea ‘domiciliu în străinătate’, așa-zisul pașaport CRDS și care este singurul act de identitate pe care aceștia îl posedă. Prin urmare, acești cetățeni au existat dintotdeauna în evidențele statului român și este normal ca ei să figureze automat și în Registrul Electoral ca cetățeni români cu drept de vot în circumscripția pentru românii din diaspora”, a declarat Ana Maria Pătru pentru Agerpres.

Potrivit datelor AEP, din totalul de 609.962 de cetățeni români înscriși în Registrul Electoral cu domiciliul sau reședința în afara țării, datele referitoare la un număr 600.290 reprezintă importul de la Direcția Pașapoarte. Diferența de 9.672 o reprezintă cetățenii români cu domiciliul în România și reședința în afara țării. Dintre aceștia, 6.937 au optat pentru votul prin corespondență, iar 2.735 pentru votul la o secție de votare din apropierea locuinței.

Ana Maria Pătru a precizat că se face o confuzie între numărul de cereri depuse de cetățenii din diaspora pentru a-și exprima opțiunea pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare — care este de peste 10.000 — și numărul total al cetățenilor înscriși în Registrul Electoral.

„AEP a făcut public acum și nu mai devreme numărul total deoarece, potrivit legii, are obligația de a comunica Biroului Electoral Central, în cel mult 24 de ore de la data constituirii acestuia, numărul total de alegători înscriși în Registrul Electoral și numărul minim de semnături necesar pentru susținerea candidaturilor, la nivel național și de circumscripție. Ar fi absurd să credem că în străinătate nu avem decât puțin peste 10.000 de români cu drept de vot”, a adăugat președintele AEP.

Totodată, instituția face precizarea că fiecare cetățean român figurează o singură dată în Registrul Electoral și că orice tentativă de vot multiplu va fi împiedicată de sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, care va fi utilizat și în secțiile de votare din străinătate.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţa la începutul săptămânii că au fost validate puţin peste 9.000 de cereri de înscriere în Registrul electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Dintre acestea, 6.673 menționează opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 2.443 pentru votul în secțiile de votare.

Românii pot vota şi la secţiile de vot amenajate pe lângă misiunile diplomatice, dar şi la cele suplimentare, înfiinţate în oraşe unde s-au înregistrat cel puţin 100 de cereri în acest sens de către românii rezidenţi de acolo.

Citeşte şi:  Alegeri 2016. Cum votează diaspora la parlamentare faţă de prezidenţiale. De ce nu s-au înscris românii în Registrul electoral

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
O nouă nebunie pe TikTok. Ferește-ți copiii de așa ceva!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine a vrut să-l pună pe Călin Georgescu președintele României. O superputere mondială a dat ordin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Topul celor mai sigure țări în cazul unui conflict global. Unde să ne refugiem în cazul celui de-al Treilea Război Mondial
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile