Primarul Daniel Tudorache vrea să dea din buget 10 milioane lei la Catedrala Neamului. Proiectul, inclus în Programul „România 100”

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, vrea să dea 10 milioane de lei din bugetul local pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. Proiectul a fost supus dezbaterii publice. Un proiect similar nu a trecut însă de votul Consiliului Local Sector 1, la sfârşitul lunii iulie, după ce mai mulţi consilieri locali ai Uniunii Salvaţi România (fostul USB) au votat împotrivă din cauză că nu a existat o dezbatere publică pe această temă. 

23 sept. 2016, 11:01
Primarul Daniel Tudorache vrea să dea din buget 10 milioane lei la Catedrala Neamului. Proiectul, inclus în Programul „România 100”

Sprijinul financiar în sumă de 10 milioane de lei pe care primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, intenţionează să îl dea din bugetul local (constituit din taxele şi impozitele plătite de bucureşteni) ar urma să fie folosit pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, astfel încât construcţia lăcaşului de cult să poată fi finalizată la timp, până la 1 decembrie 2018.

De altfel, Catedrala Neamului a fost inclusă Programul național „ROMÂNIA 100”, pentru aniversarea la 1 decembrie 2018 a 100 de ani de la crearea statului național român modern, program instituit prin Hotărârea de Guvern nr. 24/2014. „La 1 decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, eveniment definitoriu în istoria poporului român. Împlinirea a 100 de ani de la săvârşirea acestui act de mare curaj naţional trebuie să determine în conştiinţa publică o revigorare a sentimentelor patriotice, precum şi a sentimentului de unitate naţională, în afara disputelor şi tensiunilor politice”, se menţionează în nota de fundamentare a Guvernului. 

O încercare similară, de finanţare a lucrărilor la Catedrala Neamului cu 10 milioane lei, s-a soldat cu un eşec la sfârşitul lunii iulie 2016, după ce consilierii locali ai USR (fostul USB) au votat împotrivă din cauză că proiectul nu a fost supus dezbaterii publice. 

Patriarhul Daniel, în vizită pe şantierul Catedralei Neamului. CUM ARATĂ ACUM cel mai mare lăcaş de cult din România FOTOGALERIE

Atunci, primarul sectorului 1, Dan Tudorache, a arătat că a fost o propunere a PSD de a se aloca 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, în urma solicitării patriarhului Daniel. „A fost o propunere a grupului PSD, în urma solicitării patriarhului, o solicitare de 10 milioane de lei. Proiectul nu a trecut. (…) Așteptăm, în continuare, fiecare grup poate să vină cu orice altă propunere, este democrație”, a declarat primarul sectorului 1. El a precizat că Patriarhia a făcut această solicitare către toate primăriile de sector, însă o parte din primari au refuzat din cauză că suma ar fi prea mare. 

Patriarhia Română despre banii daţi de primării pentru Catedrala Neamului: Am primit doar 5-6% din cât am solicitat

Ulterior, Clotilde Armand, membru în Consiliul Local Sector 1, a precizat că USB a fost de acord cu alocarea a 2 milioane de lei pentru Catedrala Neamului, nu însă cu 10 milioane lei. „Ori facem dezbaterile, că poate cetățenii nu voiau 2 milioane, voiau 3 sau 3,5 sau 4. Deci ori de la început consultăm populația, ori atunci ce solicită Patriarhia. (…) Mergem și consultăm populația și stăm 6 luni, 1 an, 2 ani, poate până atunci se va construi catedrala până terminăm noi consultarea”, a menționat primarul.

CITEŞTE ŞI Clotilde Armand cere alocarea a doar 2 milioane de lei pentru Catedrală şi organizarea de dezbateri cu cetăţenii

Consilierii generali ai Capitalei au votat, în august, proiectul de hotărâre propus de primarul Gabriela Firea care prevede suplimentarea cu 15 milioane de lei a sprijinului acordat Patriarhiei Române pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, dar și alocarea unui sprijin financiar de 4,5 milioane lei pentru Mănăstirea Antim. Patriarhul Daniel a cerut câte 10 milioane de lei şi primăriilor de sector din Capitală, însă a fost refuzat de administraţiile locale din cauza sumei prea mari în comparaţie cu bugetele proprii. 

Citeşte şi DE CE a fost ales Dealul Arsenalului pentru construcţia Catedralei Neamului. Compromisul făcut de Patriarhia Română

               Catedrala Neamului a depăşit înălţimea unui bloc de 12 etaje. Cât se va mai construi până la sfârşitul anului. FOTO