Mare atenţie la escrocheriile online! La ce trebuie să fii atent când faci cumpărături online sau primeşti mailuri spam

O mulţime de escrocherii online au loc fără ca victima nici măcar să observe. Nu cumpăraţi niciodată de la ofertanţi evaluaţi slab pe site-urile de licitaţii şi asiguraţi-vă că faceţi cumpărături numai de pe site-uri legitime de cumpărături. Puteţi reduce considerabil şansele de a fi escrocat online dacă respectaţi câteva precauţii simple. În primul rând, mare atenţie la viruşii de tip trojan care conţin coduri malware incluse în programe aparent inofensive sau informaţii care pot prelua controlul şi pot provoca tipul de prejudicii pentru care au fost programate, precum distrugerea hard disk-ului.
Roxana Gagiu
02 oct. 2016, 04:33
Mare atenţie la escrocheriile online! La ce trebuie să fii atent când faci cumpărături online sau primeşti mailuri spam

Fraudatorii pot folosi internetul pentru a promova frauda, prin e-mailuri nesolicitate sau junk, cunoscute sub denumirea de spam. Chiar dacă primesc doar câteva răspunsuri la milioanele de e-mailuri pe care le trimit tot merită efortul.

Fiţi precaut când este vorba să răspundeţi, chiar dacă o faceţi numai pentru a vă „dezabona”, deoarece în acest mod îi veţi confirma fraudatorului faptul că a ajuns la o adresă de e-mail reală.

Orice e-mail pe care îl primiţi de la un expeditor pe care nu îl cunoaşteţi, şi nu vă este adresat în mod specific, în care vi se promit anumite beneficii este probabil un SPAM.

Soft-urile dăunătoare – denumite şi malware, spyware, programe keylogger, cai troieni sau troieni – implică ameninţări privind securitatea online. Fraudatorii încearcă să instaleze acest program software pe calculatorul dumneavoastră pentru a obţine accesul la fişierele pe care le aveţi salvate în calculator şi la alte date personale şi parole.

Fraudatorii folosesc o gamă variată de şiretlicuri pentru a instala software-ul acestora în calculatorul dumneavoastră. Vă pot păcăli să daţi clic pe un link sau un mesaj pop-up dintr-un e-mail spam sau prin accesarea unui website fals creat doar pentru a infecta calculatoarele vizitatorilor.

Licitaţiile şi cumpărăturile online pot fi foarte distractive şi vă pot ajuta să găsiţi oferte bune. Din păcate, acestea atrag şi fraudatorii.

Adesea, fraudatorii vor încerca să vă convingă să efectuaţi tranzacţii în afara site-urilor de licitaţie online. Aceştia pot pretinde că persona care a câştigat o licitaţie la care aţi participat s-a retras şi vă pot oferi respectivul articol dumneavoastră. Odată ce aţi plătit nu veţi mai auzi de ei şi site-ul de licitaţii nu vă poate asista în nici un fel.

Malware constă în dezvoltarea de programe sau fişiere cu scopul de a crea prejudicii. Malware include viruşii de calculator, viermi şi troieni.

Spyware este un software instalat într-un calculator, care sustrage informaţii din acesta fără aprobarea sau cunoştinţa utilizatorului şi divulgă informaţiile unui terţ. Spyware este un instrument de colectare a informaţiilor confidenţiale – este utilizat pur şi simplu pentru a spiona oamenii şi pentru a colecta informaţii despre aceştia. Persoanele care instalează acest program pot ţinti informaţii precum date bancare sau referitoare la cardul de credit sau alte informaţii comerciale importante sau confidenţiale. Informaţiile obţinute pot fi folosite de ei înşişi sau le pot oferi altor persoane.

Viruşii de tip trojan conţin coduri rău-voitoare sau dăunătoare incluse în programe aparent inofensive sau informaţii care pot prelua controlul şi pot provoca tipul de prejudicii pentru care au fost programate, precum distrugerea hard disk-ului. Un virus de tip cal troian poate fi redistribuit, în mare măsură, ca făcând parte dintr-un virus de calculator şi este posibil ca nici măcar să nu fiţi conştienţi că se află în calculatorul dumneavoastră.

Keylogger-ul este un software care înregistrează ceea ce utilizatorul tastează cu scopul de a capta informaţii private, parole sau date financiare sau referitoare la cardul de credit.

Ocazional, keylogger-ul poate consta într-un echipament fizic anexat unui calculator.

Dacă alegeţi să faceţi cumpărături online sau să participaţi la licitaţii online, asiguraţi-vă că sunteţi la curent cu politica de rambursare şi de gestionare a proceselor de litigii şi fiţi atent să nu vi se taxeze un preţ excesiv. De asemenea, este recomandat să utilizaţi un serviciu de custodie. Acest serviciu va reţine plata dumneavoastră şi o va trimite vânzătorului odată ce aţi confirmat primirea articolului achiziţionat. De regulă, se percepe o mică taxă pentru acest serviciu.

Nu cumpăraţi niciodată de la ofertanţi evaluaţi slab pe site-urile de licitaţii şi asiguraţi-vă că faceţi cumpărături numai de pe site-uri legitime de cumpărături.

Nu răspundeţi e-mailurilor spam, chiar şi cu scopul de vă dezabona şi nu faceţi click pe link-uri şi nici nu apelaţi numere de telefon listate într-un e-mail spam. Asiguraţi-vă că deţineţi software de protecţie şi consultaţi un specialist în calculatoare.

Dacă într-un e-mail sau o fereastră pop-up vi se oferă un produs sau un serviciu ce vă interesează într-adevăr şi oferta pare rezonabilă, asiguraţi-vă că înţelegeţi toate termenele şi condiţiile precum şi costurile implicate înainte de efectua o achiziţie sau de a furniza date dumneavoastră.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la BLOC
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Românii vor fi verificați. S-a dat ORDIN de control. NIMENI nu mai are voie să încalce legea
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Vreme extremă în România: Coduri roșii și temperaturi record în sudul țării
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?