Augustin Lazăr: Victimele crimelor regimurilor totalitare au dreptul la justiție

Procurorul general, Augustin Lazăr, a vorbit, în deschiderea Conferinței internaționale "Crimele comunismului", despre prioritățile pe care le are instituția pe care o conduce în finalizarea urmăririlor penale care au ca obiect încălcarea drepturilor omului în perioada comunistă, precizând că "victimele crimelor regimurilor totalitare au dreptul la justiție".
Iulian Tudor
11 oct. 2016, 17:54
Augustin Lazăr: Victimele crimelor regimurilor totalitare au dreptul la justiție

Marți a avut loc deschiderea Conferinței internaționale „Crimele comunismului. Între istorie și investigații criminalistice (Communist Crimes. Between History and Forensic Investigations)”, organizată de IICCMER la București.

În deschiderea conferinței au luat cuvântul Radu Preda, președinte executiv al IICCMER, Augustin Lazăr, procurorul general al României, Adrian Baboi Stroe, secretar de stat în Ministerul Justiției, Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDR), și fostul președinte Emil Constantinescu.

„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și-a stabilit ca prioritate finalizarea cu celeritate a urmăririi penale în dosarele având ca obiect încălcări ale drepturilor omului în perioada regimului comunist din România. În acest sens, a spus el, la 3 octombrie 2016 s-a încheiat un Protocol de colaborare cu IICCMER. (…) Victimele crimelor regimurilor totalitare au dreptul la justiție. Genocidul și crimele împotriva umanității sunt infracțiuni care nu se prescriu”, a subliniat Augustin Lazăr, potrivit Agerpres.

Mai mult, Lazăr a spus că, deși pot exista obstacole și dificultăți care împiedică ancheta să progreseze într-o anumită situație, un răspuns rapid din partea autorităților, atunci când este vorba de anchetarea folosirii ilegale a forței sau de acuzații de rele tratamente, poate fi considerat esențial pentru păstrarea încrederii publicului în principiul legalității și pentru a evita orice aparență de complicitate sau de toleranță față de actele ilegale.

În cadrul aceleiași conferințe, președintele executiv al IICCMER, Radu Preda, a vorbit despre rațiunile pentru care o manifestare pe această temă era necesară.

„La ediția de anul acesta a conferinței internaționale a IICCMER am invitat cu precădere oameni care fac legătura între partea istorică, partea arheologică și, nu în ultimul rând, cea juridică, pentru că, în prezența unor dovezi materiale ale crimei, trebuie să avem o încadrare juridică pe măsură, capabilă să ducă și la identificarea autorilor. Pentru că România și-a permis și își permite încă o discrepanță uriașă și foarte nocivă între cât știe despre victime și cât de puțin știe despre autori. Este de aceea nevoie să punem împreună competențele pe care le avem”, a precizat Radu Preda.

La rândul său, Adrian Baboi Stroe, secretar de stat la Ministerul Justiției, a asigurat că MJ garantează societății punerea la dispoziție a tuturor resurselor de care instituțiile sistemului judiciar au nevoie pentru soluționarea cauzelor care vizează infracțiuni contra umanității, pentru anchetarea și judecarea unor torționari din cadrul vechilor structuri represive ale statului românesc.

„Dacă sistemul comunist a distrus drepturi și libertăți în loc să le apere, considerăm că pentru istorie și pentru dreptate este timpul să suplimentăm condamnările morale care se cuvin cu cele penale”, a adăugat el.

În acest sens, acesta a reamintit de declarația comună a ministerelor din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România, semnată anul acesta la Bratislava, care amintește obligația morală de a menține vie memoria victimelor regimurilor totalitare comuniste.

Fostul președinte Emil Constantinescu a avut o intervenție în deschiderea conferinței, arătând că „primul beneficiar va fi adevărul asupra istoriei României”.

„Cred că este una dintre cele mai bune cooperări, pentru că, pe de o parte, cercetătorii IICCMER au nevoie de a investiga criminalistica, așa cum, pe de altă parte, Parchetul are nevoie de cercetare științifică cu metodele istorice. Primul beneficiar va fi adevărul asupra istoriei României (…). Ne-am grăbit să punem limita între comunism și post comunism în 1989, ignorând faptul evident că întreaga conducere a României post-Ceaușescu provenea din structurile statului totalitar. Susțin poziția președintelui actual al României în legătură cu dosarele Revoluției și Mineriadei. Îndemnul la celeritate nu reprezintă o formă de imixtiune în justiție, ci o chemare legitimă la concilierea adevărului istoric cu actul de dreptate”, a spus fostul președinte.

Președintele AFDPR, Octav Bjoza, a luat și el cuvântul, spunând că foștii deținuți politici sunt foarte mulțumiți de colaborarea excelentă cu IICCMER și CNSAS.

Pe de altă parte însă, în ceea ce privește cadrul legal actual, el regretă că valorile morale nu se regăsesc pe deplin: „Am fost foarte naivi în 1990, când credeam că va fi posibilă o lege a lustrației și astfel o curățare de la bun început a democrației. Ne-am înșelat! (…) Suntem convinși că actuala criză morală a României, vizibilă la tot pasul, are la origine ignorarea sau chiar falsificarea istoriei noastre recente”.

Conferința internațională „Crimele comunismului. Între istorie și investigații criminalistice” analizează modul în care țările europene cu un trecut totalitar comunist folosesc campaniile de investigare forensică în documentarea cazurilor de tipul gropi comune, execuții sumare, exterminări prin tortură, prin muncă extremă, prin privare de asistență medicală etc. Identificarea victimelor prin analize specifice ADN are drept finalitate trimiterea vinovaților în fața justiției. Evenimentul beneficiază de prezența lui Jens Rommel, procuror șef al Oficiului Central de Investigare a Crimelor Național-Socialismului, Ludwigsburg, Germania, care a ținut prelegerea inaugurală.

CITEŞTE ŞI: Procurorul general răspunde cererii lui Iohannis de a grăbi anchete: Termenele sunt fixate de procurori, nu de alte autorităţi

DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu și-a arătat gențile de lux! Costă peste 18.000 de euro! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum a ajuns noul ministru al Economiei, Radu Miruță, în instanţă pentru facturi neachitate la energie electrică
Capital.ro
Cutremur în Dosarul Caracal după 6 ani. Cazul NU s-a încheiat. Telefonul Luizei...
Playtech.ro
Orașul din România care i-a cucerit pe turiști în vara 2025. A întrecut inclusiv Madridul
DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Adevarul
Piața imobiliară, în fierbere: apartamentele cu 3 camere din București se apropie de 200.000 de euro. Cu cât se scumpesc în alte mari orașe
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
România ia foc. S-a ajuns la Cod Roșu prelungit. Va fi mai rău decât a fost vreodată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cel puțin 9 persoane au murit din cauza caniculei! Temperaturile ridicate fac victime în toată Europa
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au făcut deja anunțul. Pe ce dată vine prima ninsoare în România, anul acesta
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Bancnotele naționale se schimbă în Euro. Se va renunța definitiv la banii vechi. Transformarea începe în 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
VIDEO | Incendiu la AFI Cotroceni. Pompierii intervin cu 10 autospeciale pentru stingerea flăcărilor. Mai multe mașini sunt blocate în parcarea subterană | UPDATE
MediaFlux
Putin e dispus să facă pace! Condițiile Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Electoratul PSD: de la covrigi electorali la gogoși trrricolore