Campanie Agenţia Naţională a Medicamentului: Raportaţi reacţiile adverse pentru a contribui la siguranţa administrării medicamentelor!

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) lansează o campanie prin care îi îndeamnă pe oameni să raporteze reacţiile adverse ale medicamentelor utilizate, pentru a contribui la siguranţa administrării acestora.
Ionela Marcu
07 nov. 2016, 16:41
Campanie Agenţia Naţională a Medicamentului: Raportaţi reacţiile adverse pentru a contribui la siguranţa administrării medicamentelor!

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) anunţă că desfăşoară, în perioada 7-11 noiembrie, o campanie media pentru promovarea raportării reacţiilor adverse suspectate la medicamente, în cadrul unei campanii europene de conştientizare a publicului larg.

Campania se desfăşoară prin intermediul unui material video care relatează povestea unui pacient la care apare o reacţie adversă suspectată la un medicament. Se prezintă medicamentul prescris, apariţia unei reacţii adverse suspectate şi, în final, modul de raportare şi transmitere a acesteia autorităţii competente, de către pacienţi sau profesioniştii din domeniul sănătăţii, explică reprezentanţii ANMDM.

Ei arată că autorităţile competente se bazează pe raportarea reacţiilor adverse suspectate, cunoaşterea acestora contribuind la siguranţa administrării medicamentelor de pe piaţă.

ANMDM aminteşte că datorită raportării reacţiilor adverse s-a decis:

– retragerea de pe piaţă a spray-urilor care conţin fusafungina, utilizate în tratamentul infecţiilor căilor respiratorii, din cauza apariţiei de reacţii alergice grave şi a unor dovezi insuficiente privind beneficiul pentru pacient;

– restricţionarea utilizării medicamentelor care conţin codeină, atât în tratamentul tusei şi al răcelii, cât şi în tratamentul durerii la copii, din cauza riscului de apariţie a reacţiilor adverse grave, inclusiv a tulburărilor respiratorii;

– suspendarea autorizaţiei de punere pe piaţă pentru medicamentele cu administrare orală care conţin ketoconazol, ca urmare a evaluării datelor disponibile care au condus la concluzia că beneficiul acestor medicamente în tratarea infecţiilor fungice a încetat să mai depăşească riscul de afectare hepatică.

„Cel mai important obiectiv al activităţii noastre este acela de a asigura pacienţii că medicamentele pe care le folosesc corespund unor standarde înalte de calitate şi eficacitate şi că le pot utiliza în condiţii de siguranţă. Prin campania pe care o desfăşurăm, urmărim să venim în sprijinul publicului, al pacienţilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii, astfel încât să poată raporta posibilele reacţii adverse şi îi încredinţăm că rapoartele pe care ni le transmit sunt importante pentru noi. Prin raportarea reacţiilor adverse suspectate, folosind Fişa pentru raportarea spontană a reacţiilor adverse la medicamente, disponibilă pe website-ul ANMDM, se poate contribui la îmbunătăţirea siguranţei medicamentelor”, a declarat preşedintele ANMDM, dr. Nicolae Fotin, conform news.ro. 

Campania ANMDM constituie o componentă a Proiectului de acţiune comună intitulat „Întărirea colaborării pentru desfăşurarea activităţii de farmacovigilenţă în Europa” (Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe – SCOPE), iar unul dintre obiectivele acestui proiect este o mai bună conştientizare de către public a sistemelor naţionale de raportare a reacţiilor adverse suspectate la medicamente.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Greșeala uriașă pe care o fac sute de mii de șoferi din România. Se pun avariile când dai cu spatele? Acestea sunt normele stabilite de noul Cod Rutier 2025
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Divorțul cu bătăi de cap din România – ce faci dacă unul dintre parteneri nu vrea să se despartă
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, biciuit de Meghan. Regele Charles știe tot
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Arde AFI: anunț de ULTIMA ORĂ despre victime. Ce s-a întâmplat cu oamenii care se aflau în mall
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă