România a eşuat în politicile de mediu. Suntem pe locul 18 în Indexul de performanță privind schimbările climatice 2017

România se clasează pe locul 18 în Indexul de performanță privind schimbările climatice (CCPI 2017), în staționare comparativ cu anul anterior, potrivit clasamentului întocmit de organizațiile Climate Action Network-Europe și GermanWatch, dat publicității joi, într-un comunicat de presă al Fundației Terra Mileniul III.
Filip Stan
17 nov. 2016, 11:52
România a eşuat în politicile de mediu. Suntem pe locul 18 în Indexul de performanță privind schimbările climatice 2017

De altfel, în premieră, ierarhia la nivel global nu plasează pe primele trei locuri nicio țară, iar explicația realizatorilor este că niciun stat nu a realizat progrese suficiente în prevenirea schimbărilor climatice pentru a ocupa o poziție pe podium.

Ca atare, clasamentul începe de la locul 4, pe care se clasează Franța, și continuă cu Suedia (5) și Marea Britanie (6). La polul opus, cu cele mai slabe punctaje, se situează Kazahstan, Japonia și Arabia Saudită.

Autoritățile din România au eșuat în a folosi fondurile din schema europeană de comerț cu emisii pentru a încuraja reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Fonduri de aproximativ un miliard de euro stau în conturile Ministerului Finanțelor, pentru că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor nu a făcut niciun efort în vederea deblocării lor. Asta se întâmplă cu toate că la Ministerul Mediului există un plan elaborat de către Banca Mondială pentru utilizarea eficientă a acestor fonduri. Mai mult decât atât, ministerul a desființat Direcția de Schimbări Climatice, iar întreaga sa capacitate administrativă a fost distrusă. Acestea sunt doar două exemple care ilustrează deficitul pe care țara noastră l-a înregistrat la nivelul politicilor climatice în ultimul an, deficit care se va observa cu siguranță în clasamentul pentru anul următor„, este de părere Lavinia Andrei, președintele Fundației Terra Mileniul III.

Citeşte şi OMS: 12,6 milioane de decese pe an, cauzate de factori de risc din mediu ce ar putea fi evitaţi

Potrivit realizatorilor ierarhiei, la mai puțin de două săptămâni de la intrarea în vigoare a Acordului de la Paris, Indexul de performanță privind schimbările climatice (CCPI 2017), confirmă un avânt al energiilor regenerabile și progrese considerabile în privința măsurilor de eficiență energetică la nivel global.

România se clasează, astfel, pe locul 18 din 58 de țări, această poziție fiind ocupată pentru a patra oară din anul 2012 și până în prezent.

La capitolul puncte forte, România se bucură de un mix energetic diversificat, situându-se pe o poziție foarte bună în cadrul Indexului în privința ponderii energiei regenerabile din totalul surselor de energie primară, iar politicile privind eficiența energetică ne plasează pe un onorabil loc 11 in clasament.

Cu toate acestea, scorul României în privința implicării în politicile internaționale de reducere a efectelor schimbărilor climatice ne plasează abia pe poziția 45, iar punctele slabe ale țării noastre, în viziunea organizației de mediu TERRA Mileniul III, țin de ineficacitatea politicilor interne pe tema schimbărilor climatice si energiei.

Indexul de Performanță în Schimbări Climatice este un instrument creat pentru a crește transparența în privința politicilor climatice internaționale. Pe baza unor criterii standardizate, indicele evaluează și compară performanța de protecție a climei din 58 de țări, care sunt împreună responsabile pentru mai mult de 90% din emisiile globale de CO2 legate de energie.

Acordul de la Paris privind schimbările climatice a intrat în vigoare pe data de 4 noiembrie 2016, după ce a fost ratificat de 72 de țări, inclusiv de România, fiind astfel primul acord cu caracter universal în domeniul schimbărilor climatice care impune obligații juridice tuturor celor 186 de părți semnatare pentru realizarea obiectivului global pe termen lung: limitarea creșterii temperaturii medii globale sub două grade Celsius față de nivelul din perioada pre-industrială.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 13.00 au votat peste 4,5 milioane de români. Update
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Secretele din Capela Sixtină. Ce s-a pregătit pentru Conclavul Cardinalilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan