Sfaturi pentru posesorii de maşini diesel, pe timp de iarnă. Lucruri de care neapărat trebuie să ţineţi seama

Specialiştii le reamintesc proprietarilor de maşini diesel cele mai importante aspecte la care trebuie să aibă grijă în sezonul rece.
Iulian Tudor
28 nov. 2016, 08:35
Sfaturi pentru posesorii de maşini diesel, pe timp de iarnă. Lucruri de care neapărat trebuie să ţineţi seama

1. Atenţie maximă la BUJII şi CUREAUA DE DISTRIBUŢIE

Dacă aveţi motor diesel, verificaţi starea bujiilor incandescente. Dacă observaţi că la frig motorul nu porneşte egal, ci merge “în 3″ sau chiar “în 2″ , înseamnă că una sau două bujii incandescente sunt întrerupte. Dacă este aşa, schimbaţi tot setul, veţi fi scutit de neplăceri.

Constructorul recomandă schimbarea curelei la intervale specificate. Dacă nu ştiţi care sunt acestea, valoarea de 60.000 km este universal acceptată de producătorii de curele de distribuţie.

Costurile acestei schimbări sunt mult mai mici decât costurile pieselor ce trebuie schimbate în cazul ruperii curelei, ceea ce antrenează distrugerea unei bune părţi din motor (în special la motoarele diesel).

2. Cum se foloseşte FRÂNA DE MÂNĂ

Este bine să nu folosiţi frâna de mână când sunt temperaturi scăzute. Puteţi avea surpriza neplacută a îngheţării cablului şi a imposibilităţii eliberării frânei de mână a doua zi dimineaţă, când vreţi să plecaţi de pe loc.

De obicei, este suficient să lăsaţi maşina în treapta întâi sau în a-2-a. Deoarece treapta de mers înapoi are o demultiplicare mare, se poate angaja această treaptă când maşina e lăsată în rampă sau la vale. În general, dacă maşina stă mult imobilizată în frig, e bine să lăsaţi cutia la ”punctul mort”, pentru ca angrenajele să nu se gripeze din cauza gerului.

Când maşina este parcată în pantă, puteţi să vă folosiţi şi de bordură, bracând roţile, astfel încât tendinţa de a pleca la vale este împiedicată de roţile bracate, care se sprijină în bordură. Dacă parcaţi la vale, pe partea dreaptă a drumului, cu faţa spre coborâre, puteţi roti volanul spre dreapta, iar dacă parcaţi în pantă, cu faţa spre urcare, puteţi roti volanul spre stânga. Totuşi, folosirea roţilor bracate e indicată doar dacă maşina va sta puţin timp imobilizată.

3. Instalaţia de CLIMATIZARE

Filtrul de polen trebuie să nu fie colmatat (înfundat), deoarece acest lucru duce la reducerea circulaţiei aerului, deci geamurile se dezaburesc mai greu, iar atmosfera interioară se încălzeşte prea încet.

Dacă maşina e prevazută cu rezistenţe de încălzire a parbrizului, verificaţi funcţionarea lor. Folosiţi-le numai când parbrizul este îngheţat şi numai cu motorul mergând.

Nu lăsaţi instalaţia de ventilare sau climatizare să funcţioneze cu motorul oprit. Nu lăsaţi degivrarea lunetei pornită mai mult decât este necesar. Consumul electric al acestor rezistenţe este mare şi descarcă bateria.

4. Broaşte, încuietori, mânere, geamuri electrice

Toate acestea devin o problemă pe frig, mai ales combinat cu umezeala. Dacă folositi cheia pentru a descuia maşina, pulverizaţi spray sau turnaţi soluţie specială împotriva îngheţului broaştelor. Procedaţi astfel seara, când aţi ajuns acasă, când maşina este caldă. Dacă însă observaţi că nu puteţi învârti cheia în broască, nu forţaţi. Încercaţi să încălziţi cheia (în mână sau apropiind-o de o brichetă aprinsă) şi încercaţi din nou deschiderea. Cea mai eficientă metodă este folosirea unui spray anti-îngheţ.

Dacă aveţi sistem de închidere centralizată cu telecomandă, verificaţi funcţionarea sistemului asupra tuturor uşilor şi capotelor. Este bine să pulverizaţi spray siliconic asupra chederelor, cu uşile deschise – astfel, evitaţi îngheţarea şi “lipirea” uşilor de chedere, la frig. Ţineţi seama că toate mecanismele închiderii centralizate funcţioneaza mai greu la frig.

Urmăriţi prezenţa gheţii pe geamurile laterale, mai ales dacă geamurile au acţionare electrică. Dacă observaţi că geamul este blocat de gheaţă, nu acţionaţi comanda de deschidere, sau dacă aţi acţionat-o şi observaţi că geamul nu se poate deschide, nu persistaţi, motoraşul se poate arde! Aşteptaţi încălzirea geamului, după ce climatizarea a ajuns la o temperatură de lucru, graţie încălzirii motorului.

Este bine să ajutaţi dezgheţarea geamurilor, folosind o racletă de plastic. Nu folosiţi alte obiecte, veţi zgâria geamul, vopseaua uşii, chederele, etc. Iarna este chiar recomandabilă dezaburirea parbizului folosind climatizarea. Pe de o parte, parbrizul va fi dezaburit mai rapid, iar compresorului instalaţiei de aer condiţionat îi face bine pornirea din când în când, chiar în timpul iernii.

5. SPĂLAREA maşinii şi VERIFICĂRILE de rutină

Vizita la spălătorie trebuie evitată dacă este urmată de o staţionare sau parcare în frig. După spălare, maşina trebuie uscată la curent de aer cald, apa din încuietori poate să îngheţe, uşile/capotele se pot lipi de chedere, etc.

Totuşi, din cauza mizeriei care se adună, în special în partea inferioară şi pe sub maşină, spălatul maşinii iarna nu trebuie evitat. Însă de preferat este să mergeţi la spălătorie imediat după ce temperatura exterioară se mai încălzeşte. În rest, găsiţi-vă timp să curăţaţi cât mai des roţie şi pasajele acestora.

Pe lângă cele de mai sus e bine să mai faceţi următoarele verificări de rutină atât înaintea, cât şi imediat ce aţi ieşit din sezonul rece:

    articulaţii, pivoţi, burdufe planetare, amortizoare, plăcuţe de frână, saboţi de frână, cursa pedalei de ambreiaj şi orice zgomot sau joc pe care îl simţiţi sau îl auziţi, nou apărut
    ulei motor (pentru frig – semisintetic sau sintetic)
    antigel (la densitate corecta pentru temperatura la care ne aşteptăm)
    starea curelei de distribuţie (dacă motorul este pe curea) şi a kit-ului de distribuţie (role, întinzătoare, etc).

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Animalul rar care a fost observat de curând pe teritoriul României. Este cel mai mare răpitor din Europa și specialiștii îl credeau dispărut definitiv. Nici la Zoo nu îl mai puteau vedea copiii
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
Playtech.ro
Ce se întâmpla în spatele lui Vladimir Putin în timpul discursului din Piața Roșie. Marea paradă, umbrită de frica rușilor FOTO
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
O româncă din Germania spune că i-a fost anulată cererea de credit din cauza instabilității politice din România
wowbiz.ro
Ionel Ganea, grav accident rutier! Fiul său, transportat în stare critică cu elicopterul SMURD
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Eclipsa de Lună din Fecioară. Zodiile care trec prin transformări puternice
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Au venit pentru o nuntă, dar au ars pe marginea drumului. Destinul sfâșietor al unei familii întoarse din Italia
Cancan.ro
ZODIA care își va găsi sufletul-pereche în luna mai 2025. Mihai Voropchievici: 'Fii deschis iubirii!'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli la bloc 2025. Administratorul are interzis. Trebuie acordul locatarilor. Îl poți acționa în instanță
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
VIDEO Cine e, de fapt, Papa Leon al XIV-lea. Papa Francisc a făcut dezvăluiri despre el: "Este foarte calm, dar..."
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Pensionarii pierd 1.350 lei de la stat. Banii care nu se mai dau în 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cât costă cazarea la hotelul de lux al Simonei Halep, din Mamaia