Patronate: Creşterile salariale nu trebuie decise în perioadele electorale, ci pe bază de analize

Creșterile salariale nu trebuie decise în perioadele electorale și pentru scopuri politice, ci în urma unor analize ale multiplelor implicații la nivel macroeconomic și fundamentări obiective, atrag atenția reprezentanții Alianței Confederațiilor Patronale din România (ACPR), într-un comunicat de presă.
Iulian Tudor
28 nov. 2016, 17:17
Patronate: Creşterile salariale nu trebuie decise în perioadele electorale, ci pe bază de analize

„Confederațiile patronale nu susțin o comunicare publică pe tema salariului minim, ca lupta electorală, de care se delimitează ferm, considerând-o total inadecvată și inoportună în aceste zile de final de mandat, în care ar trebui prezentat bilanțul mecanismelor create de actualul Guvern și al rezultatelor înregistrate pentru piața muncii, pentru întreprinderi și economie. Creșterile salariale nu trebuie decise în perioadele electorale și pentru scopuri politice, ci pe baza unor analize ale multiplelor implicații la nivel macroeconomic și fundamentări obiective, ‘pentru a asigura optimizarea funcționării economiei și a pieței muncii’, astfel cum este evidențiat și în studiul INCSMPS (Institutului Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale, n.r.), numai după ample negocieri între partenerii sociali, în scopul ajungerii la un consens între aceștia”, se arată în comunicatul ACPR.

De asemenea, ACPR susține necesitatea funcționării unei structuri tripartite, formată din autorități publice (Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Economiei), alte autorități interesate, confederațiile patronale și sindicale reprezentative, finanțată din fonduri europene.

În viziunea patronatelor, noua entitate ar putea să realizeze prognoze, analize și scenarii privind evoluția salariului minim, a diverselor tendințe și evoluții ale economiei și pieței muncii, informații care să stea la baza deciziilor de modificare ale salariului minim, de aprobare a investițiilor publice în diverse zone, de alocare de resurse din fonduri europene sau naționale, privind învățământul dual și, în general, pentru orice politică publică privind forța de muncă, studiul unui prestator de servicii sau unei singure părți nefiind suficient în acest domeniu.

„Creșterea salariului minim având implicații multiple la nivel macroeconomic, este imperios necesar ca înainte de adoptarea unei hotărâri în acest domeniu să fie realizate analize de impact, testul IMM, fundamentări, raportat la criterii obiective, cu corelarea creșterilor salariale cu productivitatea muncii, cu nivelul de dezvoltare al economiei românești, al fiecărei regiuni și județ, cu luarea în considerare a diferențelor dintre mediul urban și rural, salariul minim vizând toți angajatorii, inclusiv cei din sate și din zonele defavorizate din România. Analizele din cuprinsul studiului realizat de INCSMPS nu susțin scenariul creșterii salariului minim în 2017, evidențiind numeroase efecte negative asupra microîntreprinderilor, ratei de ocupare și șomajului, veniturilor bugetare, economiei în ansamblu”, menționează sursa citată.

Potrivit ACPR, menținerea problemelor privind stabilirea salariului minim subliniate în Raportul de țară arată că „lipsa unor criterii obiective pentru stabilirea acestuia generează incertitudine”, că „nu există în continuare orientări clare sau criterii care să ia în considerare impactul acestuia asupra creării de locuri de muncă, a condițiilor sociale și a competitivității”, în contextul unei „competitivități care nu se bazează pe costuri” și „bariere structurale care împiedică tranziția către o economie cu o valoare adăugată mai ridicată, ceea ce limitează capacitatea României de a promova o creștere durabilă”.

„În Raportul de țară se menționează și că ‘dialogul social rămâne deficitar’: pentru creșterea salariului minim nu sunt finalizate dezbaterile de la nivelul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, partenerii sociali nefiind consultați cu privire la ultima formă a conținutului studiului INCSMPS ‘referitor la nivelul salariului minim brut garantat în plată în România prin evaluarea efectelor economice și sociale ale aplicării acestuia, identificarea și evaluarea aspectelor care îl influențează, stabilirea acelor aspecte cu impact semnificativ (negativ/pozitiv) asupra mediului socio-economic, stabilirea măsurilor de control a acestora și a măsurilor de ajustare a efectelor negative’, studiu care necesită încă numeroase îmbunătățiri, astfel cum s-a evidențiat de către confederațiile patronale în cadrul ședinței din data de 16 noiembrie 2016”, potrivit patronatelor.

În plus, Alianța Patronală susține că studiul INCSMPS evidențiază numeroase efecte negative în cazul creșterii salariului minim, asupra microîntreprinderilor, ratei de ocupare și șomajului, veniturilor bugetare, economiei.

Din ACPR fac parte Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR), Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Confederația Patronală ‘Concordia’, Confederația Națională a Patronatului Român (CNPR) și Patronatul Național Român (PNR).

Luni, Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, a declarat, la finalul ședinței Consiliul Național Tripartit, că sindicatele și patronatele vor discuta, săptămâna viitoare, despre valoarea salariului minim pentru 2017, iar decizia urmează a fi luată după alegeri, probabil în ședința de Guvern de pe 14 decembrie.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală